Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
niXon
|
Zaslal: 24. leden 2009, 19:51:02 Předmět: Matematika - rovnica roviny pouzita na vzdialenost bodu ... |
|
|
Zdravím, na analytickej geometrii berieme akurát rovnicu priamky, a z programovania som poznal už rovnicu roviny. Pamätám si, že sa používala rovnica ax+by+cz+d=-radius na určenie, či je bod[x,y,z] na ploche alfa(a,b,c,d) s toleranciou radius. Ako presná je táto tolerancia? Na začiatku som si myslel, že rozdiel čísla D dvoch rozdielnych rovín s rovnakým normálovým vektorom by nám mal dať v absolútnej hodnote kolmú vzdialenosť týchto rovín. Nieje to tak? Príkladom som sa to snažil dokázať, ale nevyšlo (použil som priamky v 2d priestore, pre jednoduchšie znázornenie, proste ignorujem tretiu zložku). Ako teda mám chápať tú rovnicu, ktorú používam v 3d programovaní na kolízie apod?
-- ku obrázku poznámka: na konci je chyba, goniom. funkciami to vyjde odmocnina z 2 krát 2, nie 1...
Ďakujem za vysvetlenie |
|
Návrat nahoru |
|
|
nou
|
Zaslal: 24. leden 2009, 20:25:12 Předmět: |
|
|
tvarom ax+by+cz+d = 0 vyjadruje rovina v 3D a ax+by+c = 0 zase priamka v 2D. v tomto tvare sa da vyjadrit vzdy v N rozmernom prietore utvar N-1 rozmerny. to d v 3D alebo c v 2D je vzdialenost pociatku suradnicovej sustavy od roviny/priamky vyjadrena ako nasobky dlzky vektora [a,b,c ...]
v tvojom pripade treba tu 2 teda co ti vide z rovnice ax+bx+c vydelit dlzkou vektora [a,b] co je sqrt(2) takze vysledok bude sqrt(2)
z rovnice praimky/oviny vzdy lezie vzdialeost v nasobkoch normaloveho vektora
ta tolerancia je len v programovani kedze nemame nekonecne presne realne cisla. _________________ Najjednoduchšie chyby sa najtažšie hľadajú. |
|
Návrat nahoru |
|
|
niXon
|
Zaslal: 24. leden 2009, 23:32:30 Předmět: |
|
|
super, vsetko vychadza, dakujem za pomoc |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|