.[ ČeskéHry.cz ].
[POŘEŠENO] OOP návrh (poskládání) herního enginu
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Quiark

PříspěvekZaslal: 25. březen 2009, 17:58:27    Předmět: Odpovědět s citátem

No, ale pokud si je člověk na 110% jist, že nebude potřebovat více instancí té grupy objektů, tak singleton je o dost jednodušší a rychlejší řešení...

Laethnes: Ty nápady s dynamickým rozdělováním práce atd. jsou hezké, ale v praxi to bude podle mě dost těžké udělat a to i pro zkušenějšího člověka. Podobně s tím "ideálním" návrhem enginu... bohužel v praxi se ideální návrh většinou udělat nepodaří Smile

:3 << to je smajlík model "Zoidberg"? Smile
Laethnes

PříspěvekZaslal: 25. březen 2009, 18:43:11    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak jo, díky za nápady a pomoc, nějak už to zpracuju

Quiark napsal:
No, ale pokud si je člověk na 110% jist, že nebude potřebovat více instancí té grupy objektů, tak singleton je o dost jednodušší a rychlejší řešení...

Laethnes: Ty nápady s dynamickým rozdělováním práce atd. jsou hezké, ale v praxi to bude podle mě dost těžké udělat a to i pro zkušenějšího člověka. Podobně s tím "ideálním" návrhem enginu... bohužel v praxi se ideální návrh většinou udělat nepodaří Smile

:3 << to je smajlík model "Zoidberg"? Smile

Ideální není nikdy nic Wink. S tím počítám, ono koneckonců se říká, že vícevláknové programování je obecně značně náročnější, nicméně dneska během hodiny (ani nevím, proč na ty přednášky chodím :3) mě napadla další věc - udělat ty jednotlivé sub-enginy tak, že bude jasné, co je možno dělat dál (jakoby fronta). Mno a pustím libovolné množství vláken (ano, tohle je tak trochu nadsázka) a každé se podívá na to, co je třeba udělat nejaktuálněji a do toho se pustí. Pak si další vlákna vezmou to, co je potřeba dělat dál nebo, pokud další práce čeká na výsledky toho, co se momentálně počítá, prostě počká. Mno a pak je "jen" potřeba udělat jednotlivé části tak, aby byly co nejméně závislé na aktuální práci ostatních. Např. grafický systém musí počkat na to, až kolizní spolu s objekty spočtou novou pozici objektů. Tak prostě budou dvě pole s pozicemi - hotové (vykreslovaný snímek) a nové, kam se ukládají rozpočítané data. A až se data dopočítají a grafika vykreslí, jen se nové data překopírují.
Ano, vím že si to nejspíš představuju moc zjednodušeně, ale do návrhu tohodle se teprve chystám, takže ani nemám sehnaných moc materiálů atd.

:3 - Zoidberg? Tak to by mě fakt zajímalo, jaks na to přišel Wink. Mno, tohle je smajlík používaný v manga a anime (otoč si ho jako klasické smajlíky jako je Smile ). Naráží tak trochu na plyšáky, ale především se takovýto výraz objevuje v krapet škodolibé situaci, nebo když někdo něčeho dosáhne i přes snahu tomu zabránit s výrazem "A máš to :3". Každopádně já to moc nepoužívám ve škodolibém smyslu (maximálně tak "omyl :3"), ale spíš jako "A je to!" (v krapánek pat-a-mat-ovském stylu :3), nebo když chci něco nadlehčit
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Augi

PříspěvekZaslal: 25. březen 2009, 19:58:11    Předmět: Odpovědět s citátem

Laethnes napsal:
Mno a pustím libovolné množství vláken (ano, tohle je tak trochu nadsázka) a každé se podívá na to, co je třeba udělat nejaktuálněji a do toho se pustí.
Podívej se na pojem thread-pool - to by mohlo být to vymyšlené kolo, které hledáš Smile
Ale možná bych to raději udělal tak, že grafika by měla jedno vlákno a fyzikální engine by se podělil o zbytek jader (to bych nechal v režii fyzikálního enginu samotného).

Laethnes napsal:
Tak prostě budou dvě pole s pozicemi - hotové (vykreslovaný snímek) a nové, kam se ukládají rozpočítané data. A až se data dopočítají a grafika vykreslí, jen se nové data překopírují.
V zásadě se to tak dá dělat - fyzika něco vypočítá a grafika si ta data vezme při dalším vykreslování. Takže fyzika si vnitřně drží aktuální (počítané) hodnoty a navenek dává poslední vypočítané (a dále neměněné) hodnoty.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Laethnes

PříspěvekZaslal: 25. březen 2009, 20:42:38    Předmět: Odpovědět s citátem

Augi napsal:
Laethnes napsal:
Mno a pustím libovolné množství vláken (ano, tohle je tak trochu nadsázka) a každé se podívá na to, co je třeba udělat nejaktuálněji a do toho se pustí.
Podívej se na pojem thread-pool - to by mohlo být to vymyšlené kolo, které hledáš Smile
Ale možná bych to raději udělal tak, že grafika by měla jedno vlákno a fyzikální engine by se podělil o zbytek jader (to bych nechal v režii fyzikálního enginu samotného).

Laethnes napsal:
Tak prostě budou dvě pole s pozicemi - hotové (vykreslovaný snímek) a nové, kam se ukládají rozpočítané data. A až se data dopočítají a grafika vykreslí, jen se nové data překopírují.
V zásadě se to tak dá dělat - fyzika něco vypočítá a grafika si ta data vezme při dalším vykreslování. Takže fyzika si vnitřně drží aktuální (počítané) hodnoty a navenek dává poslední vypočítané (a dále neměněné) hodnoty.

Hm - hm, jasně, jak už jsem psal, zatím dělám návrhy, takže o tohle se budu zajímat později (k programování se stejně nedostanu před koncem semestru :3), ale rozhodně dík za info a tipy
Marek

PříspěvekZaslal: 26. březen 2009, 00:32:36    Předmět: Re: Eh... Odpovědět s citátem

Laethnes napsal:
A jak se začnou výrazně rozšiřovat čtyř a více jádrové procesory, bude problém vůbec mít dost modulů, které lze paralelizovat (omlouvám se, nevím, jak to napsat spisovně)

To je spisovně. Spíš než na explicitní použití vláken bych se snažil využít paralelní for cyklus (více iterací pustí zároveň). Pro náročnější úlohy jako třeba fyzika je to ideální a nemusí být potřeba ani zámky, když se to správně udělá. Další výhodou je, že tak snadno využiješ všechny cpu a nemusíš se moc předem starat, kolik jich bude. Paralelní for cyklus je dost jednoduchá konstrukce (vyžaduje téměř nulovou znalost vláken). Poskytují ho různé knihovny, v C++ např. Threading Building Blocks (TBB) nebo OpenMP (vyžaduje podporu compileru). Jinak TBB má třeba i paralelní sort, kontejnery, které jsou optimalizované pro paralelizaci (fronty atd.), a jiné vychytávky. Explicitní vlákna bych použil pro speciální účely a ideálně bych jich neměl víc jak počet prstů na jedné ruce. Některé z případů použití explicitních vláken je pak třeba čtení dat z disku (je přece blokovací), síťový přenos, přehrávání zvuku nebo i ten fyzikální engine (který ale dále použije paralelní for).

Laethnes napsal:
Např. grafický systém musí počkat na to, až kolizní spolu s objekty spočtou novou pozici objektů.

Místo čekání bych pustil oba zároveň. Grafika vykreslí, co právě má, a fyzika už počítá další snímek. Po skončení obou se překopírují data z fyziky do grafiky a jede se nanovo. (Některé hloupé drivery používají při čekání na GPU busy-waiting (při SwapBuffers), což je prasárna a bezpečně ti to vyžere jedno jádro, na to je třeba si dát pozor.)
Laethnes

PříspěvekZaslal: 26. březen 2009, 08:03:31    Předmět: Re: Eh... Odpovědět s citátem

Eosie napsal:
Laethnes napsal:
A jak se začnou výrazně rozšiřovat čtyř a více jádrové procesory, bude problém vůbec mít dost modulů, které lze paralelizovat (omlouvám se, nevím, jak to napsat spisovně)

To je spisovně.

Aha, já jen že můj slovník ve Firefoxu, co jsem si po své předchozí chybě nainstaloval, nějak nevzal :3.

Eosie napsal:
Spíš než na explicitní použití vláken bych se snažil využít paralelní for cyklus (více iterací pustí zároveň). Pro náročnější úlohy jako třeba fyzika je to ideální a nemusí být potřeba ani zámky, když se to správně udělá. Další výhodou je, že tak snadno využiješ všechny cpu a nemusíš se moc předem starat, kolik jich bude. Paralelní for cyklus je dost jednoduchá konstrukce (vyžaduje téměř nulovou znalost vláken). Poskytují ho různé knihovny, v C++ např. Threading Building Blocks (TBB) nebo OpenMP (vyžaduje podporu compileru). Jinak TBB má třeba i paralelní sort, kontejnery, které jsou optimalizované pro paralelizaci (fronty atd.), a jiné vychytávky. Explicitní vlákna bych použil pro speciální účely a ideálně bych jich neměl víc jak počet prstů na jedné ruce. Některé z případů použití explicitních vláken je pak třeba čtení dat z disku (je přece blokovací), síťový přenos, přehrávání zvuku nebo i ten fyzikální engine (který ale dále použije paralelní for).

Hm, tak to je pro mě novinka (ne že bych vlákna prozatím studoval kdovíjak do detailů, říkal jsem si, že co je v SDL mě bude stačit :3). To je hodně zajímavé.
Mno počet - osobně bych se ho snažil držet na počtu jader, u jedno jádrového procesoru jen 2 a to engine, načítaní souborů. U toho načítání vidím naprosto dokonale, jak je potřeba na jedné hře, která se vždycky hrozně seká když začne načítat (není optimalizovaná na načítání z pomalých disků, jak mám ten v notebooku).

Eosie napsal:

Laethnes napsal:
Např. grafický systém musí počkat na to, až kolizní spolu s objekty spočtou novou pozici objektů.

Místo čekání bych pustil oba zároveň. Grafika vykreslí, co právě má, a fyzika už počítá další snímek. Po skončení obou se překopírují data z fyziky do grafiky a jede se nanovo.

Eh, promiň, že jsem to nenapsal jasněji - v kontextu to měl být příklad, který právě při dobrém programování lze udělat paralelně a tohle jsem chtěl vyjádřit právě jako příklad, že tak by to nemuselo být.

Eosie napsal:
(Některé hloupé drivery používají při čekání na GPU busy-waiting (při SwapBuffers), což je prasárna a bezpečně ti to vyžere jedno jádro, na to je třeba si dát pozor.)

Hm, dík za upozornění Wink
Marek

PříspěvekZaslal: 26. březen 2009, 17:15:31    Předmět: Re: Eh... Odpovědět s citátem

Laethnes napsal:
U toho načítání vidím naprosto dokonale, jak je potřeba na jedné hře, která se vždycky hrozně seká když začne načítat (není optimalizovaná na načítání z pomalých disků, jak mám ten v notebooku).

Tak to ti asi jenom swapuje. Ono cokoliv načítat z disku v renderovacím vlákně v průběhu hry je seberažda a nemyslím si, že by byli tak blbí. Také do video paměti jde načítat asynchronně, je dobré to připojit k tomu čtení z disku, zde jsem to popsal. A zapomeň na nějakou dekomprimaci souborů při načítání, chceš přece, aby to vlákno nemělo na vytížení CPU vliv...
Laethnes

PříspěvekZaslal: 27. březen 2009, 15:47:32    Předmět: Re: Eh... Odpovědět s citátem

Eosie napsal:
Laethnes napsal:
U toho načítání vidím naprosto dokonale, jak je potřeba na jedné hře, která se vždycky hrozně seká když začne načítat (není optimalizovaná na načítání z pomalých disků, jak mám ten v notebooku).

Tak to ti asi jenom swapuje. Ono cokoliv načítat z disku v renderovacím vlákně v průběhu hry je seberažda a nemyslím si, že by byli tak blbí. Také do video paměti jde načítat asynchronně, je dobré to připojit k tomu čtení z disku, zde jsem to popsal. A zapomeň na nějakou dekomprimaci souborů při načítání, chceš přece, aby to vlákno nemělo na vytížení CPU vliv...

Swap? Mno, to si moc nemyslím (i když Windowsy jsou na to dost blbé :3), mám 1GB RAMky, Windows mě žerou okolo 200-300M (včetně antiviru apod.) a samotná hra 400-500M, když si zapnu správce úloh, napíše vytížení okolo 800M. Ale tohle mě nenapadlo, občas mě přijde, že to swapuje, i když není potřeba. Zkusím swap vypnout a co to udělá :3. Dík za upozornění.

Mno a dík za info a odkaz, jdu se pustit do čtení. A dík za upozornění v rámci komprese;)
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Obecné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na: