Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
bolejt
|
Zaslal: 4. květen 2009, 13:27:54 Předmět: struktura konfiguracnich souboru |
|
|
jakou strukturu pouzivate pro konfigurace a nastaveni v externim souboru? kuprikladu ja mam konfiguraci hry a definice statickych a animovanych sprajtu v xml.
pouzivam xml, protoze ho ted vidim snad ve vsem, ale to asi neni rozumny duvod a navic ani xml nemam moc v lasce. _________________ Ball ball8; |
|
Návrat nahoru |
|
|
frca
|
Zaslal: 4. květen 2009, 14:17:52 Předmět: |
|
|
cemu vadi xml?
btw cetl jsem nejaky clanek nebo nevim co o vyvoji Aquadelicu a tam bylo "xml je tvuj kamos" _________________ www.FRANTICWARE.com |
|
Návrat nahoru |
|
|
rezna
|
Zaslal: 4. květen 2009, 14:26:36 Předmět: |
|
|
XML je pekne, je na to spousta parseru a tak - ale obcas je zase zbytecne ukecane
my si teda v praci napsali hierarchickou nadmnozinu INI souboru a prijde mi to pouzitelnejsi
nicmene u maleho projektu vidim XML jako super reseni - zvlast kdyz najdes nejaky rozumny parser a nebo je parser soucasti platformy (.NET, Java) pak neni co resit.
zvlast kdyz muzes dodat DTD resp. XSD validaci (mno v Mono a Jave jde urcite i Relax NG) - pak mas zaroven konfiguraci i zkontrolovanou na spravnost |
|
Návrat nahoru |
|
|
bolejt
|
Zaslal: 4. květen 2009, 17:54:49 Předmět: |
|
|
prave ze mi xml prijde takove moc ukecane.
programuju v c++, doted jsem pouzival xml parser v Qt (tu konzolovou cast), ale Qt opustim a vratim se k STL, ovsem najit (nebo udelat) xml parser by nemel problem.
trochu me zaujal JSON, no ale treba si vymyslim nejake vlastni reseni.
ale samozrejme me zajima, jak to maji ostatni a jaky maji nazor :) _________________ Ball ball8; |
|
Návrat nahoru |
|
|
Quiark
|
|
Návrat nahoru |
|
|
rezna
|
Zaslal: 4. květen 2009, 18:26:28 Předmět: |
|
|
bolejt napsal: |
prave ze mi xml prijde takove moc ukecane.
programuju v c++, doted jsem pouzival xml parser v Qt (tu konzolovou cast), ale Qt opustim a vratim se k STL, ovsem najit (nebo udelat) xml parser by nemel problem.
trochu me zaujal JSON, no ale treba si vymyslim nejake vlastni reseni.
ale samozrejme me zajima, jak to maji ostatni a jaky maji nazor |
otazka zni - delas hru proto abys udelal hru nebo chces travit cas psanim parseru na XML/JSON nebo vymyslenim vlastniho formatu?
az na tohle odpovis pak se teprve zamyslej zda-li ma smysl hledat neco jineho nez XML |
|
Návrat nahoru |
|
|
OndraSej
Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 767 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: 4. květen 2009, 18:35:57 Předmět: |
|
|
K tomu konfiguračnímu souboru... určitě bych volil textový. Sice se to možná hůř parsuje, ale o to lépe se s nima pak pracuje. Otázka je jaký - pokud stačí INI soubory, tak bych asi bral ty. Pokud neco složitějšího, přemýšlel bych o YAML (strukturované, méně ukecané než XML).
Pokud jde o XML, tak to má smysl, pokud
- potřebuješ kombinovat v jednom souboru víc (programovacích/markup) jazyků (třeba přímo do XML s levelem vkládat skripty nebo jiná XML data)
- potřebuješ ty data nějak složitěji zpracovávat. Na XML je spousta nástrojů jako transformace, vyhledávání, různé editory a prohlížeče, ...
- pracuješ v .NET nebo Javě, kde jsou dobře podporované přímo v základní knihovně.
Nehodí se, pokud to máš z větší části psát ručně a nebo musíš šetřit místem. Je to sice extrémní případ, ale u nějakých XML-RPC requestů mi vycházel poměr balast:data přibližně 3:1.
Btw. pokud ve hře máš nějaký skriptovací jazyk, tak celkem dobrá volba je ukládat konfiguraci jako skript v tomto jazyce a ten po startu hry spustit. Tak jsme to měli v 5410 - základní konfigurace v LISPu (hra po inicializaci načte a spustí skript, který dělá vše ostatní), levely v XML (strukturovaná data) s vkládaným LISPem (skriptované události). _________________ http://trionteam.net |
|
Návrat nahoru |
|
|
OndraSej
Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 767 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: 4. květen 2009, 18:42:02 Předmět: |
|
|
bolejt napsal: |
najit (nebo udelat) xml parser by nemel problem. |
To "udělat" by celkem problém být mohl. Teda pokud to má být XML a ne "XML". Ono se to nezdá, ale je tam spousta "pitominek" typu entity, CDATA sekce, podpora kódování, namespacy... Ne, že by to nešlo naprogramovat, ale není to práce na víkend, řekl bych ani na týden. _________________ http://trionteam.net |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tringi
|
Zaslal: 4. květen 2009, 22:17:58 Předmět: |
|
|
rezna napsal: |
XML je pekne, je na to spousta parseru a tak - ale obcas je zase zbytecne ukecane
my si teda v praci napsali hierarchickou nadmnozinu INI souboru a prijde mi to pouzitelnejsi
|
Hierarchická nadmnožina INI souboru je přesně to co používám já, pakliže něco takového potřebuju.
Konkrétně: http://brace.sourceforge.net/
Od XML jsem už ve svých projektech upustil, a tam kde potřebuju něco složitějšího, s tím obvykle potřebuju i trochu složitěji pracovat, a tam rovnou použiju třeba osekané SQLite. _________________ WWW | GitHub | TW |
|
Návrat nahoru |
|
|
bolejt
|
Zaslal: 6. květen 2009, 20:50:55 Předmět: |
|
|
diky za vase postrehy. jeste nevim, jak to vyresim, ale informaci uz mam docela dost, tak si to necham prolezet v hlave. _________________ Ball ball8; |
|
Návrat nahoru |
|
|
|