Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
klapauciusk
|
Zaslal: 7. únor 2010, 15:25:07 Předmět: Grafy scény |
|
|
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jak se normálně řeší fakt, že potřebuji jiný graf scény pro render a pro její management (update). Opravdu je potřebné mít dva grafy a řešit závislosti? (Někdy i hodně složité.) Nebo existuje jiná metodika? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
]semo[

|
Zaslal: 8. únor 2010, 09:06:07 Předmět: |
|
|
Nikdy jsem neslyšel o potřebě dvou grafů scény. Bejvá například jeden graf scény pro - jak říkáš - management a pro render nějaký optimalizační strom (např. Octtree), který je určen hlavně pro zjišťování viditelnosti. Je to případ od případu, každý to má podle potřeby. _________________ Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
http://www.inventurakrajiny.cz/sipka/
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory |
|
Návrat nahoru |
|
 |
klapauciusk
|
Zaslal: 8. únor 2010, 10:43:13 Předmět: |
|
|
Jasný, já právě beru (např.) Octree, jako render graph. Hlavně by mě zajímalo jestli je nějaká specielní metodika na řešení závislosti. Tj. například modely a geometrii mám v scene graphu, kde dědí transformace, pracují nad nimi skripty a další parametry + zároveň mám tu samou geometrii jinak rozdělenou pro render.
Už mi to začíná asi docházet.
Geometrie/model v octree má v sobě geometrii (ve smyslu indexy, normály, binormály, tangenty, texturové koordináty, atd...) a odkaz na nodu v grafu scény. Díky odkazu se může zeptat, zda má být např. geometrie vůbec zobrazena. V octree sice bude jedna geometrie rozdělena na více, ale sjednocení k jedné nodě řeší právě tento odkaz. Modely jsou jiný případ, ty se rozdělují do octree podle obalového tělesa, takže jejich geometrii nemusím drtit.
Ještě otázka, rád bych použil nějaký fyzikální engine, ale když jsem se díval na Havok, přišlo mi, že má vlastní graf scény, který je nutné použít. Doporučíte mi nějaký fyzikální engine, který lze využít na vlastním grafu scény? Jak je na tom třeba PhysX, Bulltet nebo Newton? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
]semo[

|
Zaslal: 8. únor 2010, 13:30:01 Předmět: |
|
|
Je lepší, když octtree (nebo jiná subdivize) nemá ponětí o scene graphu. Když pohneš s objektem přes scene graph, kterej udržuje transfomrace, zavoláš nějakou metodu na grafickým objektu, která updatne tu octtree reprezentaci. To mi přijde fajn. Před renderm použiješ frustum culling na octtree a takto získáš objekty pro kreslení. V týhle fázi už je scene graph naprosto mimo hru. Tak to dělám já.
Ohledně druhý otázky: Myslím, že PhysX nic nediktuje, ale nepoužil jsem ho, ODE je taky vpohodě. _________________ Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
http://www.inventurakrajiny.cz/sipka/
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|