.[ ČeskéHry.cz ].
Modely ve hrách
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
perry

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 09:32:07    Předmět: Modely ve hrách Odpovědět s citátem

V jakém programu se nejčastěji tvoří modely pro hru a jako co se importují do herního enginu ? Momentálně načítám modely jako *.3ds, ale nepřijde mi to jako plně dostatečný formát (limitace s názvy textur, animace apod)
Crypton

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 10:22:23    Předmět: Odpovědět s citátem

Nejpoužívanější editor bude zřejmě Autodesk 3ds Max Wink, a pak to jistí Blender a MilkShape 3D.

Jinak 3DS je podle mě docela dobrý formát, hlavně protože je binární, takže ti to tak nezpomalí načítaní hry jako u textových formátů.

Jako alternativu k 3DS bych ti pak doporučil formáty: OBJ, ASE, LWO a DAE (Collada).

No a pokud ti nebude ani jeden vyhovovat, tak si navrhni vlastní formát Wink to se taky "běžně" dělá...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
perry

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 10:24:49    Předmět: Odpovědět s citátem

No jde o to, že *.3ds je už dost starý a pro nová Autodesk studia není nativní. Mají *.max
Crypton

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 10:41:35    Předmět: Odpovědět s citátem

A jakou verzi máš? Co vím tak podpora pro import a export 3DS formátu je jak ve verzi 2008 a 2009. Pokud máš starší verzi tak tam bude stoprocentně. Jinak ohledně "nativitě", kromě MAX formátu tam není ani jeden formát nativní, všechny ostatní mají totiž plugin pro import/export, takže bych to moc neřešil.

Výhoda 3DS je že je hodně podporovaný, měl by jsi ho najít v skoro každém 3D editoru, takže další důvod proč bych ho tam nechal.

A to že je to "zastaralý" formát? RIFF/WAV/AVI je ještě starší, a pořád se hojně používá, a to nejen ve hrách Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
perry

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 11:03:36    Předmět: Odpovědět s citátem

Ok... díky .. podívám se ještě na DAE
nou

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 11:20:29    Předmět: Odpovědět s citátem

no ja by som asi pouzil vlastny format. proste napisat si exportny plugin do Max/Blender a dat si tam co clovek potrebuje.
Ladis

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 11:24:34    Předmět: Odpovědět s citátem

Jak už tu bylo řečeno, pokud ti žádný formát nevyhovuje, tak si udělej vlastní. Můj grafik třeba používá LigtWave a formát LWO mi pro vykreslování ve hře hodně nevyhovuje, tak si jej převedu do vlastního (což bylo rychle hotové, protože v LightWave SDK je konzolový program vypisující všechna data v LWO, takže jsem jen nahradil vypisovací část kódem sestavujícím a zapisujícím můj binární formát).

EDIT: Ještě k případné diskuzi exportní plugin vs. konvertovací utilita - exportní plugin vyžaduje k vytvoření výsledného souboru mít daný 3D modelovací nástroj (licence, nebo příp. nelegálnost, příp. nepodpora vašeho OS), ale zase odpadá "nepohodlí" to konvertovat ("nepohodlí" v uvozovkách, protože na to mám jeden skript, který ve chvilce překonvertuju modely ve složce hry před jejím spuštěním, případně si hra sama může zavolat konverzní utilitu, když zjistí, že je nějaký model nový nebo změněný). S konvertovací utilitou namísto exportního pluginu mám ještě příjemnou zkušenost, že když změním formát souboru, tak skriptem překonvertuju všechny modely a nemusím je po jednom znovu exportovat. Ale je to každého uvážení.
perry

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 11:48:17    Předmět: Odpovědět s citátem

Mě víc vyhovuje napsat si dll knihovnu pro import jednotlivých formátů. Je to trochu pracnější, ale nejsem vázaný na žádný externí program.
]semo[

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 11:51:14    Předmět: Odpovědět s citátem

V Čechách se nejčastějc používá 3DSMax. Ale jiný kraj jiný mrav, dost se používá Maya, jen teď nevím, jestli na východ, či na západ od nás.

O Colladě:

Je to fajn. V Maxu 2010 je už součástí základní instalace a nemusíš tedy doinstalovávat nějaký pluginy (což u předchozích verzí musíš). A hlavní je, že tento formát dnes podporuje kdejaký program. Třeba Google SketchUp, Google Earth ho nativně používají (takže na netu najdeš spoustu baráků a jiných objektů uložených v koládě).

Nedávno jsem na ní psal importér. Přestože se jedná o XMLko, byl to celkem porod. Výsledek je několik souborů zdrojáků a pár tisíc řádek kódu - a stále by se tam dalo něco zlepšovat. Ale snad existuje i nějaký hotový importér. Nicméně jsem rád, že tento formát načítám, nic lepšího jsem zatim neobjevil.
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
perry

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 12:00:49    Předmět: Odpovědět s citátem

Hm.. tak to je výzva Very Happy Pokrylo to celý formát (vč. animací) nebo jenom načítání statických modelů ?
]semo[

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 12:03:37    Předmět: Odpovědět s citátem

Načítám jen to co potřebuju, to jest zatím modely s nějakou hierarchií, materiály, textury, ale animace ne.
frca

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 12:11:14    Předmět: Odpovědět s citátem

Já používám Blender a vlastní textový formát (použil jsem ho v BP, zdrojáky se dají stáhnout a v BP je to zdokumentované). Bohužel ten plugin asi nepojede v Blenderu 2.5.

Naposledy upravil frca dne 14. září 2010, 12:16:53, celkově upraveno 2 krát
Crypton

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 12:13:28    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokud jsi pro Colladu a nechceš se s tím pyplat, tak Irrlicht má docela slušný loader pro ten formát. Taky tam je 3DS, LWO, OBJ, atd.

Jinak se zkus ještě kouknout na formáty MD3, MD4 a MD5 (Id Tech - Quake 3 >). Taky docela rozšířené co se týče podpory pro import/export.
quas4

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 15:17:10    Předmět: Re: Modely ve hrách Odpovědět s citátem

perry napsal:
V jakém programu se nejčastěji tvoří modely pro hru a jako co se importují do herního enginu ?

Maya a Blender, format Collada

]semo[ napsal:
Nedávno jsem na ní psal importér. Přestože se jedná o XMLko, byl to celkem porod. Výsledek je několik souborů zdrojáků a pár tisíc řádek kódu - a stále by se tam dalo něco zlepšovat. Ale snad existuje i nějaký hotový importér.

Loader nemam v c/c++ ale ve skriptu (python) a ma jen 350 radku (fyziku a animace vynechavam).
]semo[

PříspěvekZaslal: 14. září 2010, 15:24:07    Předmět: Odpovědět s citátem

quas4: tak to máš krásně krátký:)
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Grafika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 1 z 6

Přejdi na: