Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Deluxe
|
Zaslal: 31. leden 2011, 16:17:01 Předmět: Vyuziti GPGPU/OpenCL ve hrach |
|
|
Byl bych rad, kdyby se tu rozjela diskuze o vyuziti GPGPU/OpenCL/... ve hrach.
Myslim ted hlavne oblasti, kde by se tyhle technologie zatim moc nepouzivaji
(mozna proto, ze na to nejsou vhodny). Treba AI, Gameplay...
Takze kdyby nekoho napadla nejaka oblast z vyvoje her, kde by se GPGPU dalo vyuzit tak to sem hodte. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Augi
|
Zaslal: 31. leden 2011, 17:34:09 Předmět: |
|
|
Můj laický názor je ten, že na GPGPU má cenu přesunout jen výpočetně intenzivní, dobře paralelizovatelné, algoritmy. To IMHO obnáší především fyziku, příp. AI.
Co vím, tak gameplay se často implementuje v nějakých skriptovacích jazycích, a nemyslím si, že by to bylo to, co by bylo úzké výkonové hrdlo "normální" hry. |
|
Návrat nahoru |
|
|
nou
|
Zaslal: 31. leden 2011, 17:42:30 Předmět: |
|
|
no takze dovod preco sa zatial nepouzilo je ze nebolo dostupne rozhranie ktore by to dokazalo vyuzit ci uz OpenCL/DirectCompute. _________________ Najjednoduchšie chyby sa najtažšie hľadajú. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fila
|
Zaslal: 31. leden 2011, 19:46:34 Předmět: |
|
|
Augi napsal: |
Můj laický názor je ten, že na GPGPU má cenu přesunout jen výpočetně intenzivní, dobře paralelizovatelné, algoritmy. To IMHO obnáší především fyziku, příp. AI.
Co vím, tak gameplay se často implementuje v nějakých skriptovacích jazycích, a nemyslím si, že by to bylo to, co by bylo úzké výkonové hrdlo "normální" hry. |
Jop. Jeste bych dodal datove paralelni, a to masivne (paralelizovatelne na tisice threadu). |
|
Návrat nahoru |
|
|
Ladis
|
Zaslal: 31. leden 2011, 21:11:23 Předmět: |
|
|
GPGPU výpočty se ve hrách již používají, každá druhá knihovna na fyziku umí akceleraci přes GPU (PhysX, Bullet, ...). _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
|
Marek
Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 31. leden 2011, 22:05:39 Předmět: |
|
|
Nezapomínejte na programování pro SPU na procesorech Cell, které umí OpenCL a konzolové hry toho občas využívají (využívají ty SPU, ne nutně přímo OpenCL). _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
|
Deluxe
|
Zaslal: 31. leden 2011, 22:18:51 Předmět: |
|
|
Ladis: Jo, o fyzice vim...
Ale treba jak psal Augi o pouziti v AI, dal by se tak treba pocitat path finding?
Nebo treba nejake rozhodovaci algoritmy (neuronove site)?
Ten gameplay sem tam nemnel davat, slo mne hlavne o jiny oblasti nez je prave treba ta fyzika. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vilem Otte
Založen: 18. 09. 2007 Příspěvky: 462 Bydliště: Znojmo - Sedlesovice, Kravi Hora
|
Zaslal: 31. leden 2011, 23:40:06 Předmět: |
|
|
Tak třeba:
Tessendorfova simulace oceánu (resp. FFT simulace oceánu).
Generování všeho možného (L-Systémy, noise, etc.)
Ray tracing a path tracing
Simulace vegetace
...
a prakticky cokoliv, co jde dělat ve vertex, geometry a pixel shaderech - někdy to je efektivnější (obvykle ne). Často výsledek je pomalejší než CPU, jelikož se musí napsat ten "správný" kód pro GPU.
EDIT: Tak pro autora tady přihazuju do kotle malou ukázku magie s GPGPU, Path tracer (s next-event-estimation) čistě na gpu - jedná se o jednoduchý Cornell box, ovládat lze šipkami + PgUp/PgDn (posun, rotace kamery není možná) - byl jsem líný dělat ovládání, otestováno na WinXP + Radeon HD 2900xt a Debian Linux + Wine + Radeon HD 5470 ... na jiných mašinách jsem to netestoval, pokud zkusíte, napište zda běhá a jak - info v horním panelu okna je špatné (použil jsem blbý timing a co z toho vylezlo :/)
Archiv - http://www.otte.cz/engine/download/gpgpu.zip
V archivu jsou 2 exe, druhý bude chtít MSVC Express Runtime 2010, první ne ... druhý je dělaný do 64k velikosti, takže teoreticky by se na něm dalo postavit slušné demo na nějakou demopárty _________________ Should array indices start at 0 or 1? My compromise of 0.5 was rejected without, I thought, proper consideration. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fila
|
Zaslal: 1. únor 2011, 09:55:14 Předmět: |
|
|
Deluxe napsal: |
Ale treba jak psal Augi o pouziti v AI, dal by se tak treba pocitat path finding?
Nebo treba nejake rozhodovaci algoritmy (neuronove site)? |
Path finding v klasicke podobe moc ne -- obecne nejsou GPU dobre v praci s nepravidelnymi datovymi strukturami, takze prochazeni nejake grafove reprezentace sceny kde kazde vlakno saha na de facto nahodne mista pameti na GPU moc dobre nepojede. Neuronove site jsou mnohem vhodnejsi, tam se da dosahnout vyrazne zrychleni. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Quiark
|
Zaslal: 1. únor 2011, 10:22:39 Předmět: |
|
|
Pathfinding možná pro nějaký speciální případ kdy je graf uspořádán do pravidelné mřížky.
EDIT: nějakým specializovaným algoritmem, Dijkstra se tam určitě neuplatní _________________ Mám strach |
|
Návrat nahoru |
|
|
|