.[ ČeskéHry.cz ].
Seznam her které používají DirectDraw?

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Crypton

PříspěvekZaslal: 6. únor 2012, 06:05:42    Předmět: Seznam her které používají DirectDraw? Odpovědět s citátem

Zdravím ve spolek,

vzpomněl by si někdo na nějakou hru která používá DirectDraw?

Potřebuju otestovat svůj DirectDraw emulator na co nejvíce hrách, protože nebudu re-implementovat celou knihovnu, ale jen to co bude potřeba.

Zatím jsem našel tyto hry (moje oblíbené):
-Arcanum
-Icewind Dale
-Diablo
-Wing Commander
-State of War
-Theme Hospital
-Submarine Titans
-C&C
-Worms
-Fallout
-Age of Empires
-Planescape Torment
-Throne of Darkness
-Silver
-Knights & Merchants
-Gruntz

Zná někdo ještě nějaké další?
Díky za jakékoliv informace. Wink

Edit: Nějaké info o tom emulatoru: http://crypton.game-alive.com/2011/12/dxemu-preview
Edit2: Tady je seznam "všech" her seřazený podle roku vydání, od roku 1982 až po současnost, kdyby někdo hledal nějakou hru: http://games.toptenreviews.com/list_ranking_pc_1998.htm

Naposledy upravil Crypton dne 23. únor 2012, 23:24:47, celkově upraveno 3 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
frca

PříspěvekZaslal: 6. únor 2012, 08:05:16    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak to je zajímavé. Bude to open source?
Mem

PříspěvekZaslal: 6. únor 2012, 09:03:31    Předmět: Odpovědět s citátem

Moje BrutŠkvorky
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Ladis

PříspěvekZaslal: 6. únor 2012, 09:56:50    Předmět: Odpovědět s citátem

Jestli fungují známé hry, tak to tak klidně nech, ale dej tam někam možnost reportovat hru, která nejede (např. mail na tebe). Tak budeš řešit jen hry, které lidi chtěj.

OT: Pobavilo mě, že avatar na tvém blogu je obrázek z filmu "I'm Cyborg, But That's Ok" Wink.
Crypton

PříspěvekZaslal: 6. únor 2012, 19:58:30    Předmět: Odpovědět s citátem

frca napsal:
Tak to je zajímavé. Bude to open source?

Tak to netuším, přemýšlel jsem už o tom, ale ještě jsem se nějak nerozhodnul, protože na většině projektů pracuju totiž sám, a docela mi to vyhovuje.

Ladis napsal:
Jestli fungují známé hry, tak to tak klidně nech, ale dej tam někam možnost reportovat hru, která nejede (např. mail na tebe). Tak budeš řešit jen hry, které lidi chtěj.

To je dobrý nápad, akorád že bych to chtěl sám otestovat na co nejvíce hrách, abych předešel co nejvíce bug-reportům a jiným podobným emailům.

Potřebuju taky zjistit, které hry jsou ty populární, a proto ten seznam. To co jsem tu zmínil, je totiž jen zlomek her z té celé éry DirectDraw.

Ladis napsal:
OT: Pobavilo mě, že avatar na tvém blogu je obrázek z filmu "I'm Cyborg, But That's Ok" Wink.

Tak to jsem rád. Taky jsi fanda toho filmu? Razz

PříspěvekZaslal: 23. únor 2012, 13:01:30    Předmět: Odpovědět s citátem

Jak vlastně poznám, že hra používá Direct Draw?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crypton

PříspěvekZaslal: 23. únor 2012, 15:30:47    Předmět: Odpovědět s citátem

Lemik napsal:
Jak vlastně poznám, že hra používá Direct Draw?

Nejjednodušší bude, když se na ten PE soubor (tj. ten hlavní .exe) podíváš přes nějaký PE editor, a koukneš se do tabulky importů, měl by tam být záznam o knihovně ddraw.dll, a importu funkce DirectDrawCreate/Ex.

To samozřejmě neplatí o aplikacích, které si tu knihovnu linkují až za běhu (použitím WinAPI funkcí LoadLibrary a GetProcAddress), kterých je ale opravdu jen málo, ale i tak se dá zjistit, zdali ta aplikace tu knihovnu používá. Stačí když se podíváš přes nějaký hex editor, a vyhledáš si string s názvem té funkce (tj. DirectDrawCreate/Ex). Samozřejmě, pokud ho najdeš, tak ta aplikace tu knihovnu používá. (Musí to být ale PE soubor s odstraněnou ochranou proti kopírování CD, jinak asi nic nenajdeš, protože ta tabulka importů (stejně jako i sekce s kódem) bude zřejmě zašifrovaná.)

Nejideálnější by bylo, použít nějaký disassembler, tam si ten string vyhledat, a ujistit se že se opravdu používá právě při volání funkce GetProcAddress, ale to už bych chtěl asi moc.

Samozřejmě existují i jiné metody, ale já to dělám takto Laughing

Edit: Nejprve ale použij selský rozum, měla by to být 2D hra, z období mezi rokem 1994 až 2003. Wink

PříspěvekZaslal: 23. únor 2012, 17:04:23    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak jsem prohledal svoji sbírku a DirectDrawCreate/Ex importují:

Civilisation 2
Jagged Alliance 2 Gold
Legal Crime - ve hře poblikávají veškeré texty (což ale nemusí mít s DDraw žádnou spojitost)

Nó, echm, a také... (Přidávám jen proto, že jsi chtěl jakékoliv info q-: )
Brave Soul
Castle Fantasia 2 Renewal
Critical Point
Cross Channel
Princess Waltz

Podobné hry ale dnes mívají potíže (nejen) s grafikou (např. černá obrazovka), nakolik to může souviset s DDraw ale opět netuším.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crypton

PříspěvekZaslal: 23. únor 2012, 21:12:35    Předmět: Odpovědět s citátem

Lemik napsal:
Tak jsem prohledal svoji sbírku a DirectDrawCreate/Ex importují:

Civilisation 2
Jagged Alliance 2 Gold
Legal Crime - ve hře poblikávají veškeré texty (což ale nemusí mít s DDraw žádnou spojitost)

Nó, echm, a také... (Přidávám jen proto, že jsi chtěl jakékoliv info q-: )
Brave Soul
Castle Fantasia 2 Renewal
Critical Point
Cross Channel
Princess Waltz

Podobné hry ale dnes mívají potíže (nejen) s grafikou (např. černá obrazovka), nakolik to může souviset s DDraw ale opět netuším.

Díky moc! Jinak, ty problémy co tu popisuješ pocházejí většinou z rozhraní DirectDraw. Problémy s barvami (a paletami), různé problikávání a jiné grafické artefakty jsou způsobené špatnou podporou rozhraní DirectDraw na novějších OS Windows, tj. Vista a 7. Právě proto pracuju na tom emulátoru, protože jednoho krásného dne, MS přestane rozhraní DirectDraw podporovat na dobro (Že by už ve Windows 8?).

Taky mě štvalo to, že skoro všechny hry podporují jen fullscreen, a tak si není možné zahrát v okně. A k tomu, některé hry běží v režimu 256 barev (jako např. takový StarCraft), a po spuštění takové hry si OS ten režim vynutí u každé spuštěné aplikace, a to na všech monitorech, a pak všechno vypadá jak z éry 8bitových atari.

Za pomocí toho emulátoru si zahraju ty hry na novějších OS bez problémů, a i klidně v okně, aniž by mi ta hra měnila rozlišení, frekvenci, či barevnou hloubku monitoru. Ale podporuje to i fullscreen, kdyby někdo chtěl. Twisted Evil

PříspěvekZaslal: 23. únor 2012, 22:47:08    Předmět: Odpovědět s citátem

hm ktovie ci by sa tvoj kod nedal zaclenit do Wine
Crypton

PříspěvekZaslal: 23. únor 2012, 23:14:13    Předmět: Odpovědět s citátem

Možná že by to i šlo, ale tam už přeci nějaký emulator je, že ano? Ten můj stejně není nic moc funkční, jakože jsem na tom teď nějakou dobu nepracoval, kvůli jiným projektům (a taky kvůli škole, a práci). Takže určitě asi zřejmě ne-e. Wink

PříspěvekZaslal: 31. březen 2012, 08:33:57    Předmět: Odpovědět s citátem

2 cryton
hmm mam tutorial na hry v dx7 ..
je tio sice zastaraly ale je tam priklad na scrolling kolize spritu a porodbny co ptorebujes pro 2d hru ...
takze snad by to slo upravit i pro dnesni hry ...
problem je preve ze na tech zdrojacihc ke knizce ty priklady sou nejaky zmrveny neco jako blba paleta ..
zajimavy je ze jiny hry s ddraw fachaj nevim konkretne co nefunguje ale sand to rochodim pod 2010 a prekompiluju to a upravim
PS: pozuvam windows 7 ...
jarda128

PříspěvekZaslal: 31. březen 2012, 08:38:12    Předmět: Odpovědět s citátem

jak programovat 2d hry bez pozuity directdraw ?
nemate nejakej priklad,nejakou kostru at uz s directx nebo jinou knihovnou ...
manutara

PříspěvekZaslal: 31. březen 2012, 09:44:48    Předmět: Odpovědět s citátem

jarda128 napsal:
jak programovat 2d hry bez pozuity directdraw ?
nemate nejakej priklad,nejakou kostru at uz s directx nebo jinou knihovnou ...

2d bez directdraw=opengl Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Popelnice Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: