.[ ČeskéHry.cz ].
Sollertia
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 68, 69, 70 ... 103, 104, 105  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mem

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2013, 16:39:29    Předmět: Odpovědět s citátem

Dlaha napsal:
Já se můžu vždycky zbláznit, když někde slyším např. Angelina Jolieová. To bych vraždil. (ačkoliv je možné, že češtinářsky je to správně)

Ano, přechylování je správné a v češtině potřebné, protože čeština je na ohebnosti slov závislá a často tímto způsobem poskytuje chybějící kontext, který je nutný ke správnému pochopení sdělení. A nejde jen o rozlišování pohlaví (které angličtina neřeší), ale také kdo komu co dělá (co je podmět, co předmět) atd.

Osobně jsem ale také proti přechylování cizích jmen, obzvlášť hloupé to je u jmen ruských (Anna Kournikova -> Anna Kournikovová, a kdyby nějaký český článek převzal ruský novinář, možná by z ní ještě vyrobil Kournikovovovou Wink), u severských nebo asijských jazyků, kde má význam i postfix ve jménu (Jensen, Andersen - sen vyjadřuje, že jsou to synové Jena, Andera, ...) atd.

Nejsmutnější ovšem je, když česká úřednice přechýlí československé příjmení mé manželky (Nepšinská) a při opisování údajů z občanky jí tam to ová stejně vyrobí (Nepšinsková... jako wtf Wink)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Mem

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2013, 16:46:03    Předmět: Odpovědět s citátem

TeaTime napsal:
A když se zase někdo jmenuje celý život Millerová, tak by měl zase být zván s tím -ová.

Nedávno zmiňoval Flash, jak se s tím hezky vypořádali na Nově. Jejich hlasatelka počasí se loučí "Petra Svoboda", ale jejich titulkáře to vůbec nes*alo a vytrvale ji uváděli jako Svobodová Wink

A podobně Karolínu Peake nějaký hňup v TV debatě vytrvale oslovoval Píková (Zeman? Fakt nevím. Přitom on jako jeden z mála umí oslovovat správně pátým pádem, viz proslulé "pane Moravče"). Mě to oslovování prvním pádem nebetyčně uráží (viz třeba soudkyně tady http://youtu.be/Ae_kLu605fU), a trochu to zazlívám i Svěrákovi, že ve svých lidových dílech (filmy, Cimrmani) s tímhle takhle pracuje... vrací se mu to potom v rozhovorech, kde ho fanoušci oslovují "pane Svěrák"
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Spytihněv

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2013, 17:24:34    Předmět: Odpovědět s citátem

Cože? Hlasatelka Petra Svoboda? To už tam není Romana Jákl Vítová?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TeaTime

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2013, 18:35:06    Předmět: Odpovědět s citátem

Mem napsal:
Mě to oslovování prvním pádem nebetyčně uráží

Ne že bych to chtěl obhajovat, ale šlo by to vzít jako např "pane, jež jste zván Moravec", nebo "pane zvaný Moravec". Mám za to, že oba tvary dávají smysl a jsou technicky vzato správně.
VladR

PříspěvekZaslal: 22. červenec 2013, 17:05:49    Předmět: Odpovědět s citátem

VODA napsal:
Tak v angličtině samozřejmě koncovka -ová nebude. A když nad tím tak uvažuji, lidé (kromě paní Millerové) se budou oslovovat křestními jmény. Osobně si myslím, že tohle je to poslední, co lidi bude zajímat, jestli se hl. hrdinka jmenuje v češtině Zoja Youngová nebo Zoja Young...

No tak zas take samozrejme to nie je !

Ked sme sa pred 3 rokmi prestahovali do Ameriky, tak manzelka ma na kazdom jednom dokumente plne meno s priponou *.ova, kedze vsetky dokumenty sa robia podla pasu, kde - logicky - mas meno s priponou *.ova.

Za 3 roky som tu nestretol jedneho cloveka, kto by kedy v zivote pocul o tak neskutocnej forme legalne-podporovaneho diskriminacneho sexizmu - ze podla mena na papieri vies zistit pohlavie osoby.

Kedze mame v mene este aj tu skurvenu diakritiku (jak dlzne, tak makcene), tak sa mi bezne stavalo u lekara pri verfikacii poistovne podla karticky, ze musim vysvetlovat ze sme fakt, naozaj, urcite, rozhodne manzelia, pretoze na tom zhluku necitatelnych znakov sa proste kazdy zasekne po 3 pismenach a dalej to obvykle nedocita. Co si ale kazdy vsimne hned, ze moje meno je ine, kratsie a teda, logicky, som ina osoba, vsakze.

Ak ma niekto informaciu z historie, ktory ze uber-turbo-kokot tuto "featuru" do jazyka CZ-SK priniesol, tak by som to fakt uvital Exclamation

VODA - na tvoju hru som sa tesil az doteraz, ale uz ma to preslo. Predstava, ze este aj v hre budem citat mena s CZ-SK priponami je vrcholne nechutna a odpudiva.

Ale dakujem, ze si nas na tuto zvrhlost upozornil dopredu...
VODA

PříspěvekZaslal: 22. červenec 2013, 17:15:48    Předmět: Odpovědět s citátem

VladR napsal:
VODA napsal:
Tak v angličtině samozřejmě koncovka -ová nebude. A když nad tím tak uvažuji, lidé (kromě paní Millerové) se budou oslovovat křestními jmény. Osobně si myslím, že tohle je to poslední, co lidi bude zajímat, jestli se hl. hrdinka jmenuje v češtině Zoja Youngová nebo Zoja Young...

No tak zas take samozrejme to nie je !

Ked sme sa pred 3 rokmi prestahovali do Ameriky, tak manzelka ma na kazdom jednom dokumente plne meno s priponou *.ova, kedze vsetky dokumenty sa robia podla pasu, kde - logicky - mas meno s priponou *.ova.

Za 3 roky som tu nestretol jedneho cloveka, kto by kedy v zivote pocul o tak neskutocnej forme legalne-podporovaneho diskriminacneho sexizmu - ze podla mena na papieri vies zistit pohlavie osoby.

Kedze mame v mene este aj tu skurvenu diakritiku (jak dlzne, tak makcene), tak sa mi bezne stavalo u lekara pri verfikacii poistovne podla karticky, ze musim vysvetlovat ze sme fakt, naozaj, urcite, rozhodne manzelia, pretoze na tom zhluku necitatelnych znakov sa proste kazdy zasekne po 3 pismenach a dalej to obvykle nedocita. Co si ale kazdy vsimne hned, ze moje meno je ine, kratsie a teda, logicky, som ina osoba, vsakze.

Ak ma niekto informaciu z historie, ktory ze uber-turbo-kokot tuto "featuru" do jazyka CZ-SK priniesol, tak by som to fakt uvital Exclamation

VODA - na tvoju hru som sa tesil az doteraz, ale uz ma to preslo. Predstava, ze este aj v hre budem citat mena s CZ-SK priponami je vrcholne nechutna a odpudiva.

Ale dakujem, ze si nas na tuto zvrhlost upozornil dopredu...

Nevím, jestli sis přečetl to, co jsi citoval pořádně, ale pokud ne, tak jsem řekl, že se postavy budou oslovovat křestním jménem, kromě babičky. V angličtině to bude normálně Mrs. Miller, v češtině paní Millerová... nevím, v čem je zase problém, ty amerikáne jeden! Razz
VladR

PříspěvekZaslal: 22. červenec 2013, 17:42:29    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokial budes mat v intre 5-sekundovy zaber na Vesnicko ma Strediskova, idealne nazvanu tak, ze bude mat aspon 4 makcene, dlzne a bodkociarky v mene dedinky, tak problem nevidim.

Ale dosial som tu nejaku konektivitu na Ceske Realie nenasiel.

Pozri, uz X ludi ti napisalo, ze su alergicki, ked v hre citaju mena s CZ/SK koncovkami.

Je pravda, ze som uz 3 roky prec z CZ/SK, tak mozno sa odvtedy vela zmenilo a polka Ciech je zatopena, takze mas vsade ostrovceky/poloostrovy Very Happy ?
Hunter

PříspěvekZaslal: 22. červenec 2013, 18:05:34    Předmět: Odpovědět s citátem

VladR napsal:
kto by kedy v zivote pocul o tak neskutocnej forme legalne-podporovaneho diskriminacneho sexizmu

No to je hrůza. Ale dokud se do nás Amíci nesrali, nikomu to nevadilo.

Nicméně je úžasné, že už jsme všechny problémy lidstva vyřešili, takže teď ještě jen zrušit to přechylování a nastane ráj na Zemi. Nebo v Solertii.

Naposledy upravil Hunter dne 22. červenec 2013, 18:30:47, celkově upraveno 2 krát
VODA

PříspěvekZaslal: 22. červenec 2013, 18:29:37    Předmět: Odpovědět s citátem

VladR napsal:
Pokial budes mat v intre 5-sekundovy zaber na Vesnicko ma Strediskova, idealne nazvanu tak, ze bude mat aspon 4 makcene, dlzne a bodkociarky v mene dedinky, tak problem nevidim.

Pozri, uz X ludi ti napisalo, ze su alergicki, ked v hre citaju mena s CZ/SK koncovkami.

Je pravda, ze som uz 3 roky prec z CZ/SK, tak mozno sa odvtedy vela zmenilo a polka Ciech je zatopena, takze mas vsade ostrovceky/poloostrovy Very Happy ?

Co to plácáš? Nikde jsem netvrdil, že se hra bude odehrávat v ČR, pouze, že určité lokace z mého okolí, které mi přijdou zajímavé, do hry zpracuji.
Nevím, jestli je to tím horkem, ale připadá mi, že jsi spadl z nějaké hodně vysoké višně...
VladR

PříspěvekZaslal: 22. červenec 2013, 19:55:05    Předmět: Odpovědět s citátem

VODA napsal:
VladR napsal:

Co to plácáš? Nikde jsem netvrdil, že se hra bude odehrávat v ČR, pouze, že určité lokace z mého okolí, které mi přijdou zajímavé, do hry zpracuji.
Nevím, jestli je to tím horkem, ale připadá mi, že jsi spadl z nějaké hodně vysoké višně...

Laughing

Ja samozrejme, ze viem ze to nebude v CR a aj som ti tam napisal, ze tam ziadne CZ realie nevidim - to bol len jemny sarkazmus, ktory si totalne nepochopil (preto aj ta narazka na Menzelovu existencionalnu komornu dramu) Very Happy

Tak a teraz pekne po lopate a pre istotu v jazyku ktoremu uz hadam budes rozumiet:

kód:
void BastardizeTheLanguageForPlayers ()
{
  if (Solertia.CountryCode == EWorldCountryCodeList.Third.Czechia)
  {
    Solertia.PrimaryTextFormatter.EnableGlyphs (EWorldCountryCodeList.Third.Czechia);
    Solertia.PrimaryTextFormatter.EnableGenderDiscriminationByName (EHuman.Female);
  }
}
VODA

PříspěvekZaslal: 22. červenec 2013, 20:07:06    Předmět: Odpovědět s citátem

VladR napsal:
Tak a teraz pekne po lopate a pre istotu v jazyku ktoremu uz hadam budes rozumiet:

kód:
void BastardizeTheLanguageForPlayers ()
{
  if (Solertia.CountryCode == EWorldCountryCodeList.Third.Czechia)
  {
    Solertia.PrimaryTextFormatter.EnableGlyphs (EWorldCountryCodeList.Third.Czechia);
    Solertia.PrimaryTextFormatter.EnableGenderDiscriminationByName (EHuman.Female);
  }
}

Já tomu rozuměl i předtím, takže si stejně pořád myslím, že se Ti přehřívá mozek...
Říkám to potřetí a snad už naposledy. NPC se mezi sebou budou bavit bez příjmení, to znamená, že nebudou důležitá a tudíž na ně můžete zapomenout. Jasný? Rolling Eyes
VladR

PříspěvekZaslal: 22. červenec 2013, 20:19:24    Předmět: Odpovědět s citátem

Hunter napsal:
VladR napsal:
kto by kedy v zivote pocul o tak neskutocnej forme legalne-podporovaneho diskriminacneho sexizmu

No to je hrůza. Ale dokud se do nás Amíci nesrali, nikomu to nevadilo.
To je sice hodne diskutabilne, ale do tohto vlakna tato debata nepatri, takze tuna taktne pomlcim.

Hunter napsal:

Nicméně je úžasné, že už jsme všechny problémy lidstva vyřešili, takže teď ještě jen zrušit to přechylování a nastane ráj na Zemi. Nebo v Solertii.
Kedze VODA po cca 10 protestoch pochopil, ze na prechylovanie non-CZ realii je vacsina ludi alergicka, tak sme o dost podstatny krok [k raju] blizsie. Ci ?

It's one small step for a man .... Smile

Keby to slo, stavil by som sa, ze este o 3 roky budeme v tomto vlakne riesit game design, koncepty, vyzor hlavnej postavy a prostredie kde by sa hra mala, potencialne, odohravat ...
VODA

PříspěvekZaslal: 22. červenec 2013, 20:26:53    Předmět: Odpovědět s citátem

VladR napsal:
Keby to slo, stavil by som sa, ze este o 3 roky budeme v tomto vlakne riesit game design, koncepty, vyzor hlavnej postavy a prostredie kde by sa hra mala, potencialne, odohravat ...

Já doufám, že ne... Deadline mi Micky stanovil na 25. května 2014, dávám do toho hodně energie, abych to zvládl...
VODA

PříspěvekZaslal: 22. červenec 2013, 21:04:55    Předmět: Odpovědět s citátem

Abychom už konečně uzavřeli tu trapnou debatu o příjmeních...
Mám konečně hotový engine. Dneska jsem doimplementoval skriptovací jazyk založeny na C, načež jsem zjistil, že jsem to stejně dělal zbytečně... pokud chci řešit skripty, je lepší to programovat na úrovni hry a ne enginu. Obecně to stejně nikdy pořádně nenapíšu... takže jsem si udělal lespoň semestrálku na jeden předmět do školy... Razz

Teď mám v plánu navhrnout rozhraní pro levely, jak si budou vyměňovat informace, herní proměnné, jak se budou řešit přechody, předměty atp., zkusím udělat 2-3 pokusné levely a na nich postavím (otestuji) celou gameplay. Až tohle budu mít hotové, tak začnu dělat reálné levely, jejich design, grafiku a vše co k tomu patří...

Momentálně si sháním potřebné materiály. Např. včera jsem si zkoušel, jak si sundat a nandat batoh, abych pak mohl dělat pro Zoju animace. Chodím po okolí a hledám vhodná místa, která by se do Sollertie hodila. Např. když jsem jel minulý čtvrtek domů, strašně moc se mi líbila louka za nádražím, říkal jsem si, to by mohlo být hezké i s tím vlakáčem. Musím si to dojet nafotit...
perry

PříspěvekZaslal: 22. červenec 2013, 21:06:51    Předmět: Odpovědět s citátem

citace:

Vidím to bohužel podobně Sad
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Inkubátor Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 68, 69, 70 ... 103, 104, 105  Další
Strana 69 z 105

Přejdi na: