.[ ČeskéHry.cz ].
Profiling
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
perry

PříspěvekZaslal: 21. duben 2014, 17:46:23    Předmět: Profiling Odpovědět s citátem

Co používáte na profilování kódu (C++, OpenGL) ?

C++
Visual Studio Profiler... ale není to úplně ono

Grafika:
Zkoušel jsem pro OpenGL gDebugger a ten je takový.. no.. "meh"
NSight po mě zase chce na pořádnou akci drihé GPU

Nějaké další tipy & triky ?
Ladis

PříspěvekZaslal: 21. duben 2014, 18:07:25    Předmět: Odpovědět s citátem

Podle mě nic není úplně ono.
Vilem Otte

PříspěvekZaslal: 21. duben 2014, 18:52:52    Předmět: Odpovědět s citátem

Nic není ideální. Osobně na tučňáčkovi gprof, na woknech VS Profiler. U D3D je situace o něco lepší afaik.
mar

PříspěvekZaslal: 21. duben 2014, 18:54:55    Předmět: Re: Profiling Odpovědět s citátem

Na profilování kódu třeba Very Sleepy http://www.codersnotes.com/sleepy
Je to sample-based profiler (myslím, že něco podobného máš i ve VS).
Obecně mám radši sample-based profilery (pokud máš dost vzorků Smile, nemusíš instrumentovat kód a stačí ti povolit generování debug infa a výsledky mi přijdou důvěryhodnější (plus nezpomaluje to zdaleka tolik).
Nejdůležitější je podle mě asi výsledky správně interpretovat.
Nedávno jsem psal vlastní memory allocator (a to jsem před časem radil nepsat si vlastníSmile - Microsoftí defaultní v CRT (HeapAlloc/...) mě totiž opět zklamal kvůli fragmentaci virtual address space, je to vůbec možné v roce 2014?!!!)
a profiler mi pomohl identifikovat problém: O(log n) není tak dobrý jako O(1) - budu muset zapracovat a zalgoritmizovat rozdělení do bucketů, i když pro mé účely už je dostačující.
Na profilování GL používám FPS counter s vypnutým VSYNCem Smile Pokud chceš změřit to, kde se čeká na synchronizaci, tak třeba ve VS máš concurrency visualizer (threads, pak najdi vlákno, ve kterém posíláš příkazy driveru a synchronizace je červenou).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
perry

PříspěvekZaslal: 21. duben 2014, 19:01:22    Předmět: Odpovědět s citátem

No já právě v tom profileru ve VS zjistil, že můj kód nejvíce "brzdí" std::map - až 40% všech volání leze do mapy a používá strcmp (mám mapu na stringy na mapování proměnných z shaderů). Akorát nevím jak moc tomu můžu věřit, tak hledám i něco jiného v čem to změřit Smile
(plus asi nastal čas hodit tam C++11 a unordered_map)
mar

PříspěvekZaslal: 21. duben 2014, 19:20:43    Předmět: Odpovědět s citátem

perry napsal:
No já právě v tom profileru ve VS zjistil, že můj kód nejvíce "brzdí" std::map - až 40% všech volání leze do mapy a používá strcmp (mám mapu na stringy na mapování proměnných z shaderů). Akorát nevím jak moc tomu můžu věřit, tak hledám i něco jiného v čem to změřit Smile
(plus asi nastal čas hodit tam C++11 a unordered_map)

40% se mi zdá hodně Smile je to opravdu 40% času?
Jak jsem psal, O(log n) není O(1), takže unordered_map bych určitě zkusil a porovnal výsledky.
Počítám, že tam na dotaz sypeš stringové literály (pokud ne, dalo by se to vylepšit třeba použitím globální name table, tj. dáš mu string a on ti vrátí index a ten pak použít jako klíč nebo cachováním hashe, pokud máš vlastní stringy).
perry

PříspěvekZaslal: 21. duben 2014, 19:31:33    Předmět: Odpovědět s citátem

Jj.. 40% času.. jako mám tam mapy skoro všude, všechno mám indexované přes stringové klíče.

Mám vlastní string, a na co používá std::map musím použít strcmp. Pro hash tam mám "cachovaný" výpočet. Spočte se to jednou a pak to visí v paměti dokud ten string nezměním (pokud ano, on demand se vypočte nový hash). Takže by to pak mělo být rychlejší. Ty nejčastěji používané stringy mám uložené v globálních proměnných jako předem vygenerované klíče (např. MyString WORLD_MATRIX = "mWorld"), další pak uložím do nějakého listu při inicializaci třídy a dál pracuji s referencemi.
mar

PříspěvekZaslal: 21. duben 2014, 19:49:18    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak to je ideální - v tom případě budeš mít jednoduchou práci a stačí to změnit všude na unordered_map Smile
rezna

PříspěvekZaslal: 22. duben 2014, 07:41:28    Předmět: Odpovědět s citátem

1) to je hodne, nejsi nahodou v debugu? Wink
2) udelej si vlastni comparer pro std::map a nemusis resit strcmp()
3) neco jineho zkus - treba khash - nedavno na tohle tema byl clanek na hackernews - srovnani unsorted_map, khash a a dalsich (vcetne Java a C#)
perry

PříspěvekZaslal: 22. duben 2014, 08:24:19    Předmět: Odpovědět s citátem

Jo.. bylo to v debugu (ono jde profilovat v Release ?) Smile Ale i tak, přijde mi zbytečné mít tam std::map, když jsou ty stringy neměnné a hash spočtu jednou a pak mám O(1).. tady mám pořád O(log n), ať dělám co dělám... a na sortu nesejde.

Navíc je do pro mě dobrý důvod konečně přejít na C++11 a Visual Studio 2013 (ačkoliv ten design je humáč)
mar

PříspěvekZaslal: 22. duben 2014, 10:02:34    Předmět: Odpovědět s citátem

perry napsal:
Jo.. bylo to v debugu (ono jde profilovat v Release ?) Smile

Aha Smile Dobrá poznámka, to mě nenapadlo. No ono totiž v debugu profilovat moc smysl nemá.
Máš tam hromadu assertů plus vyplé optimalizace, takže to pak vůbec nemusí odpovídat skutečnosti.
OndraSej

PříspěvekZaslal: 22. duben 2014, 12:46:23    Předmět: Odpovědět s citátem

perry> pro rozumne profilovani potrebujes symbolicke nazvy funkci a metod, ale jejich export je (v rozumnem prekladaci by mel byt) nezavisly na zbytku optimalizaci. Samozrejme ve vysledcich neuvidis spravne casy pro inlinovane funkce, ale zakladni prehled z toho ziskas.
rezna

PříspěvekZaslal: 22. duben 2014, 12:48:40    Předmět: Odpovědět s citátem

tak tak, profiluje se vzdy release verze se symbolama

zrovna STL je neuveritelne pomaly v debug verzi
]semo[

PříspěvekZaslal: 22. duben 2014, 15:13:24    Předmět: Odpovědět s citátem

Jen taková poznámka: mě nepřipadá, že zmíněných 40% času v std::map je nějak moc. Když nezmíníš co všechno ten program dělá a jak dlouho to vlastně trvá, tak ten údaj neříká nic moc. Pokud máš jen grafiku bez ničeho, kterou vykresluješ pořád dokola, tak většinu času trávíš plněním proměnných pro shadery a přepínáním stavů. Zbytek je čekání na vykreslení.

Jinak samozřejmě: debugovat potřebuješ jen ten nejostřejší release a bez debuggeru (čili pokud to nějak spouštíš z VS, tak Ctrl+F5).
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory
perry

PříspěvekZaslal: 22. duben 2014, 21:19:23    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak ta std::unordered_map to trochu zlepšila.

Co se týče profilingu v Release módu, tak vytížení CPU je stejné akorát se volání přesunula někam jinak, resp. k nějakým glFunkcím. Nicméně přechodu na C++11 nelituji, projel jsem si novinky a vypadá to dobře. Jediné, co je smůla, je hnusné Visual Studio 2013 Evil or Very Mad
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Obecné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na: