Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
VladR
Založen: 30. 07. 2007 Příspěvky: 1322 Bydliště: Greater New York City Area
|
Zaslal: 20. červen 2009, 10:31:02 Předmět: Vymena dosky pri zachovani Windowsu (win backup/ghost) |
|
|
Idem menit dosku. Vyrobca je ten isty, a vyzera ze chipset tiez (ale to som este detailne nezistoval).
Rozhodne ale nechcem kvoli vymene dosky prist o Windows a vsetko co je instalnute.
Co by ste poradili ? Ghost na adresar Windows ? Program Files hadam netreba zalohovat, tam sa dufam nic po update driverov neprepise.
Pytam sa preto, lebo uz mi dva razy windows totalne klakol po vymene dosky (tak ze nesiel ani safe mode) a velmi rad by som sa tomu tentokrat vyhol.
Bohuzial, SW ku doske uninstall vsetkych controllerov nepodporuje, takze to musim risknut s tym, ze tam hadam bude minimum zmien (najmarkantnejsou je ina integrovana grafika - tentoraz Intel oproti S3)
HDD ma dva, takze tych par GB na image by nemal byt problem - otazka je ako ten image vratim, ked mi win totalne klakne ? Robili ste to niekto v poslednej dobe ? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
zez
|
Zaslal: 20. červen 2009, 11:00:06 Předmět: Re: Vymena dosky pri zachovani Windowsu (win backup/ghost) |
|
|
Bojím se, že budeš mít smůlu. WinXP mají nějaký mechanismus proti nelegálnímu kopírování, a když poznají, že běží na jiném systému než na jaký se původně instalovaly, tak nenastartují. Měl jsem podobný problém. Potřeboval jsem v počítači vyměnit systémový disk za větší a přestože to byl disk od stejného výrobce, Windows se na tom odmítly rozběhnout. Když jsem to nechtěl přeinstalovat, nezbylo mi, než ten nový disk přidat do bedny na další kšandu a systém nechat na starém disku.
Proto si myslím, že změnu desky Windows bez reinstalace nedovolí (a není to kvůli driverům). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
VladR
|
Zaslal: 20. červen 2009, 11:04:04 Předmět: |
|
|
Tam je ale nejakych 5 upgradov povolenych (a nieco sa mi mari, ze to uz aj tak neplati, kedze XPcka cochvila koncia aj podporou).
Ked som doplnal minule disk, tak sa ta informacia updatla a znova bezal windows normalne, ked si overil cez ten Genuine Identification ze je to OK. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
nou

|
Zaslal: 20. červen 2009, 12:11:36 Předmět: |
|
|
no OEM instalacia je viazana prave na dosku. jedina mozost je ze sa napise list do mikrosoftu ze doska odisla v zarucnej dobe takze sa bude dat OEM verzia preaktivovat na inu dosku.
a mam taky pocit ze win pre kazdy pocitac vytvara specialnu konfiguraciu jadra takze bez preinstalacie nie je schopny prenosu na iny pc s inou doskou. _________________ Najjednoduchšie chyby sa najtažšie hľadajú. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
VladR
|
Zaslal: 20. červen 2009, 12:14:02 Předmět: |
|
|
Ak je to Naozaj tak, tak som definitivne dozivotne skoncil s kupou oficialnych Windowsov a bez akychkolvek vycitiek svedomia spiratim kazdy dalsi Windows... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
posila
|
Zaslal: 20. červen 2009, 12:53:13 Předmět: |
|
|
Hulán napsal články Jak funguje aktivace Windows XP a Windows Vista. Nevím, odkud čerpal, ale třeba je to pravda  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mem

|
Zaslal: 20. červen 2009, 13:26:24 Předmět: |
|
|
Já mám info od prodejců, že Windows XP Professional přežijí i změnu hw konfigurace, u Home je to problém. Co je na tom pravdy nevím, OEMka Winy jsem míval vždy jen Home a tam jsem reinstall stejně dělal vždy
zez napsal: |
Bojím se, že budeš mít smůlu. WinXP mají nějaký mechanismus proti nelegálnímu kopírování, a když poznají, že běží na jiném systému než na jaký se původně instalovaly, tak nenastartují. |
Tohle se mi moc nezdá, to by měl být maximálně problém s ovladači a konfigurací po změně. Každopádně i po významnější změně hw konfigurace kdy je vyžadována nová aktivace (online neprojde) není problém na lince MS získat nový aktivační kód _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pcmaster

|
Zaslal: 20. červen 2009, 13:32:18 Předmět: |
|
|
Ja mam vlastnu skusenost, ze Windows XP Proffesional (x64) prezije dokonca aj to, ked disk kde je nainstalene vlozim do podobneho kompu... Normalne sa rozbehlo a az na dojebane drivery to slo dalej
OS to bol legalny zo skoly (non-OEM) a predmetne kompy mali oba dosky od ASUS, chipset od nVidia a CPU od AMD, i ked vsetko odlisne. A nejako to prezilo Mozno haluz  _________________ Off-topic flame-war addict since the very beginning. Registered since Oct. 2003!
Interproductum fimi omne est. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mem

|
Zaslal: 21. červen 2009, 12:56:02 Předmět: |
|
|
Ještě kdyby tak chipy v biosech byly vždy vyndavací, bylo by to určitě super Navíc i sám píšeš, že reaktivace není problém (mám stejnou zkušenost), takže to bylo celé poněkud zbytečné. Jinak ale pěkný off-topic a spíše přidání nových bludů než vysvětlení (např. XP Home sice z disku nabootují, ale pak např. nereaguje ani klávesnice a myš, tj. není to jen o řadiči disku. U Pro by to právě mělo být ošetřeno) _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hunter

|
Zaslal: 21. červen 2009, 13:28:22 Předmět: |
|
|
Ono je to celý takový záhadný. Mně se třeba podařilo normálně nabootovat WinXP Home z notebooku (AMD+SiS+nV) na desktopu (Intel+Intel+nV), ale jindy to (z toho stejnýho instalačního CD) nešlo když sem vyměnil jen MB.
Tím jsem vám chtěl pouze sdělit, že to nechápu 
Naposledy upravil Hunter dne 21. červen 2009, 14:14:05, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mem

|
Zaslal: 21. červen 2009, 19:38:37 Předmět: |
|
|
No nevím, jediná onanie mi přijde, když tu někdo píše jak si měnil biosy jak ponožky a pastuje tady nesmyslně velké screenshoty, přestože:
- snad většina desek už má chipy pájené
- a sám jsi psal, že reaktivace není problém, takže veškeré výměny biosu jsou zcela zbytečné a tedy off-topic
Ještě se zkus pochlubit jak umíš umývat auto nebo stříhat trávník _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mem

|
Zaslal: 22. červen 2009, 06:25:03 Předmět: |
|
|
PanVetvicka napsal: |
Dlouho jsem přemýšlel jestli ti odpovídat. Ale dobrá, pokusím se ti to opět vysvětlit. |
Bez argumentů se skutečně nemusíš namáhat, ale očividně tě baví plýtvat časem. Je sice hezké popisovat, proč by bylo dobré, kdyby výrobci nešetřili a dávali čipy vždy do pouzder místo pájení, ale realita je chlapče bohužel trochu jinde
A abych ti náhodou nekřivdil, otevřel jsem si stránku 3 největších výrobců desek a prohlédl všechny jejich top modely. Se zapájeným biosem jsem našel 1 z 30. |
Nevím sice kdo je u tebe největší výrobce a co je top model (a proč najednou z (podle tebe) běžné věci jako je čip v pouzdře děláš jen záležitost top modelů), stejně jako ti nežeru že jsi jich otevíral právě 30 (příště se nestyď napsat víc informací ať nevypadáš jako tlučhuba, jak je u tebe obvyklé).
Já jsem si teď otevřel Gigabyte a MSI a několik nejnovějších motherboardů pro všechny platformy, a pokud mě zrak neklame, tak jsou všechny čipy pájené, ani jeden v pouzdře. A to se samozřejmě týká i dnes rozšířených BISOů ve formě dual/quad (btw před 5 lety jsem měl také Gigabyte dual-bios, samozřejmě pájený, a samozřejmě to chlapcům nefungovalo a flash biosu tenkrát přepisoval i bootblock)
http://www.gigabyte.com.tw/FileList/Image/motherboard_productimage_ga-ma790fxt-ud5p_big.jpg
http://www.gigabyte.com.tw/FileList/Image/mb_productimage_ga-ex58-ud3r_1.6_big.jpg
http://www.msicomputer.com/product/mb_image/MS-7577-010.jpg
http://www.msicomputer.com/product/mb_image/features/EclipsePlus.jpg _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MD

|
Zaslal: 22. červen 2009, 08:30:23 Předmět: |
|
|
Meme neprehanis to trosku? PV tu popisuje celkem zajimavou moznost a nemam duvod mu neverit Takze hold jsou vyrobci a desky s pajenym biosem i s biosem v patici. Ja treba na svem 5 let starem asusu mam patici. Zkousel jsem koukat i na fotky dnesnich desek, ale zadnou patici s biosem jsem nenasel - tak bud uz se to prestalo delat a nebo (spise) jsem ten bios na malych fotkach nedokazal najit..
PV mam dotaz: Maji vyrobci nejakou jednoduchou moznost jak desku ozivit? Treba jednim konektorem pripojit nejake diagnosticke zarizeni a uz muzou flashovat. A nebo museji pripojovat procesor, grafiku, klavesnici, floppy a jedou rucne? V tom pripade si dokazu predstavit ze vymena chipu s biosem klestemi bude fakt rychlejsi
Ale i tak po vymene chipu deska musi na testy, takze ji musi zapojit tak jako tak, ne? _________________ - play with objects - www.krkal.org - |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mem

|
Zaslal: 22. červen 2009, 09:38:35 Předmět: |
|
|
MD: Já ale nejsem v opozici (a už vůbec ne bezdůvodně), jen pokud tu někdo tvrdí, že výměna čipu BIOSu je bezproblémová, protože je socketed, tak já naopak říkám, že ne, protože podstatná část je soldered (a z vlastní zkušenosti tvrdím, že většina, vetvicka tvrdí, že je to naopak). Podstatnější je, že toto vlákno se věnuje možnosti rozběhnout instalaci Windows na jiném než původně instalovaném HW, kde bys musel mít splněných hned 5 předpokladů, aby vůbec mělo smysl se o tomhle bavit:
- samotné Windows se rozběhnou (o to v tomhle vláknu šlo), ale nepovede se ani manuální reaktivace (což je velmi nepravděpodobné)
- shodou náhod se reaktivace nepovede právě a jen z důvodu odlišné desky (jenže se kontrolují i SN hdd, grafické karty atd.)
- shodou náhod máš i novou desku buď stejný typ, nebo kompatibilní chipset a BIOS
- shodou náhod je BIOS v socketu a jde v domácích podmínkách vyjmout
- a podaří se ti výměna nebo flashnutí zaživa jak ho popisuje vetvicka
V těch odkazech co jsi poslal, je bios minimálně ve dvou případech ve slotu v patici A na dvou to není vidět |
Budu ti věřit (i když vágní "minimálně ve 2 případech" bez toho, že bys je uvedl, zase působí trochu jako plácaní), ale proto jsem to také uvedl "pokud mě zrak neklame" a poslal konkrétní odkazy
Hele nemám na to čas, nazdar.  |
To jsi psal už včera, a přitom je očividné, že je to naopak Někdy bych chtěl vidět tvé nasazení v práci... _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pcmaster

|
Zaslal: 22. červen 2009, 11:55:23 Předmět: |
|
|
[OT]Co sa tyka mojich poslednych 3 zakladnych dosiek, tak maju vsetky chip biosu rozhodne odnimatelny. Jediny problem je, ze si to asi nepreflashujes sam na kolene (i ked to nevylucujem) a novy chip stoji napriklad od ASUSu aj $25.[/OT] _________________ Off-topic flame-war addict since the very beginning. Registered since Oct. 2003!
Interproductum fimi omne est. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|