Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Crypton

|
Zaslal: 30. srpen 2009, 17:44:31 Předmět: Qt pro vývoj her? |
|
|
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat těch zkušených, co si myslí o vývoji her pomocí Qt?
Je to dobrý nápad? ulehčí to nějaký vývoj hry? viděli jste už nějakou solidní hru která by byla vyvíjena pomocí Qt? Neni Qt dobré jen pro GUI aplikace?
Vím že Qt má třeba QGLWidget, takže OpenGL je už integrované, takže plus.
Další výhoda bude Network modul, který hodně ulehčuje práci při vytváření serveru a klientské části (QTCPServer apod.)
Zajímal by mě váš názor, jestli to má cenu nebo ne. Používám Qt Creator a ten se mi zdá hodně pomalý, kompilace i debug, plus někdy mi i kiksne, a to jsem zkoušel na více widlích a rychlost byla stejná... pomalá, oproti Delphi nebo Visual Studio je to šnek, plus bere přes 400MB paměti při debugu.
Takže IDE Qt Creator nepoužívám, znáte i nějaké jiné použitelné IDE pro Qt? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
nou

|
Zaslal: 30. srpen 2009, 17:54:22 Předmět: |
|
|
ano Qt je vyborny framwork. na hry by som ale o vhodnosti pochyboval. ako hlavnu nevyhodu by som videl v tom ze napr zakladne dll maju aj po zpakovani 20MB. inak nie je nutnost vyvijat iba pod QtCreatorom. a ked som ho skusal neprisiel mi nejak extra pomaly. ale myslimze na hry to nie je uplne najvhodnejsie. je to az prilis velky kanon ktory musi dana hra tahat zo sebou. _________________ Najjednoduchšie chyby sa najtažšie hľadajú. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Quiark

|
Zaslal: 30. srpen 2009, 17:56:55 Předmět: |
|
|
Qt se opravdu používá spíš pro GUI aplikace a pro ně je taky určen. Ale pokud vím, tak podpora grafiky v něm není špatná (SVG, vložení OpenGL), takže by to nemusel být moc problém. Z konkrétních programů se dají zmínit logické hry v KDE (ty nejsou nijak náročné) nebo ParaView, což je program pro vizualizaci vědeckých dat pomocí OpenGL. Tento program je dělán pro obrovské sady dat, takže z toho lze usoudit, že jeho autoři považovali Qt za dostatečně rychlé. Ono vlastně Qt ani nemá co zpomalovat - všechno jde přes OpenGL.
Záleží co konkrétně chceš programovat. V principu bych se toho asi nebál, jen mi to přijde jako kanón na vrabce - budeš s hrou distribuovat ~ 6 MB knihoven, ze kterých využiješ jen minimum. (EDIT: ehm. minimum, no, takhle, ono to Qt je dost rozsáhlé žejo  _________________ Mám strach
Naposledy upravil Quiark dne 30. srpen 2009, 18:00:48, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pcmaster

|
Zaslal: 30. srpen 2009, 17:57:28 Předmět: |
|
|
Qt Creator nemusis pouzivat.
Qt nie je len GUI. Spravne si poznamenal, ze ma mnohe pouzitelne moduly, napriklad ten QtNetwork, ale aj dalsie. Tie mozes pouzivat samostatne. Ak vyhovuju, nevidim dovod ich nepouzit v hre!
Pod GUI myslim GUI napriklad pre editor map, no pre in-game GUI by som to asi nepouzival
(Dokonca aj Open-Source)Qt sa da integrovat aj do Visual Studia (vygoogli si to) a potom aj do snad vsetkych Open-Source IDE - Eclipse, Dev-Cpp, Code::Blocks...
Gcc je fakt pomalsie. No to je asi tak cele. _________________ Off-topic flame-war addict since the very beginning. Registered since Oct. 2003!
Interproductum fimi omne est. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
am!go

|
Zaslal: 30. srpen 2009, 18:11:15 Předmět: |
|
|
Qt jsme se u nas rozhodli pouzit pro editor k enginu a je super. Že je Qt Creator docela bída, to máš pravdu. Naštěstí ale existují pluginy minimalne pro Visual Studio a Eclipse.
Nicméně, Qt je celkem obrovskej framework, kterej podle mě u hry samotný moc nevyužiješ. Pro ulehčení práce s vytvářením okna pro hru, inputem, nahráváním textur atd.. by ti snad mělo v pohodě stačit SDL nebo SFML, ke kterýmu mám podstatně větší sympatie. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Crypton

|
Zaslal: 30. srpen 2009, 18:15:47 Předmět: |
|
|
pcmaster napsal: |
Qt Creator nemusis pouzivat.
Qt nie je len GUI. Spravne si poznamenal, ze ma mnohe pouzitelne moduly, napriklad ten QtNetwork, ale aj dalsie. Tie mozes pouzivat samostatne. Ak vyhovuju, nevidim dovod ich nepouzit v hre!
Pod GUI myslim GUI napriklad pre editor map, no pre in-game GUI by som to asi nepouzival
(Dokonca aj Open-Source)Qt sa da integrovat aj do Visual Studia (vygoogli si to) a potom aj do snad vsetkych Open-Source IDE - Eclipse, Dev-Cpp, Code::Blocks...
Gcc je fakt pomalsie. No to je asi tak cele. |
Měsíc nazpět jsem integroval Qt do Visual Studio 2008, nainstaloval jsem i oficiální plugin do VS pro integraci Qt, po 3 dnech pokusů o kompilaci a instalaci, se mi to povedlo, výsledná složka Qt měla přes 10GB, nakonec jsem ale od něj upustil protože ten plugin používá externí Qt Designer pro návrh GUI, takže sice přidám nějaké tlačítka apod, no musím pak napsat ten kód pro ty tlačítka sám a integrovat je taky sám (propojit signály apod), v Qt Creator se ty signály a sloty přidají automaticky, stačí jen pak napsat svůj kód do těla slotu.
No jinak díky za názor, nakonec stejně Qt použiju, ale až na konec, jak budu dělat multiplayer. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 30. srpen 2009, 20:56:25 Předmět: |
|
|
am!go napsal: |
Pro ulehčení práce s vytvářením okna pro hru, inputem, nahráváním textur atd.. by ti snad mělo v pohodě stačit SDL nebo SFML, ke kterýmu mám podstatně větší sympatie. |
No to SFML nemá třeba podporu joysticků a gamepadů, což si myslím, že je docela škoda. _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
am!go

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
quas4
|
Zaslal: 30. srpen 2009, 21:25:31 Předmět: |
|
|
am!go napsal: |
Qt jsme se u nas rozhodli pouzit pro editor k enginu a je super. Že je Qt Creator docela bída, to máš pravdu. Naštěstí ale existují pluginy minimalne pro Visual Studio a Eclipse. |
jen pro zajimavost, co je na Qt Creator-u spatne? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 30. srpen 2009, 22:11:02 Předmět: |
|
|
Nice, am!go, asi jsem předtím nehledal dost do hloubky.
quas4, najdeš to třeba hned v úvodním příspěvku. _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
am!go

|
Zaslal: 30. srpen 2009, 22:39:12 Předmět: |
|
|
quas4, navíc je tam mizerný zvýrazňování kódu, jakmile začneš používat třídy mimo třídy Qt, a nastavení projektu je taky silně nedodělaný. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Icek
|
Zaslal: 31. srpen 2009, 08:18:34 Předmět: |
|
|
Ja teda pouzivam oboji, Eclipse + QtPlugin i QtCreator, oboji na linuxu, QtCreator je urcite rychlejsi nez Eclipse, rychlejsi reakce UI a debugovani je taky rychlejsi... Eclipse ma ale moc funkci ktere zatim v QtCreatoru chybi, treba zobrazeni slozek v stromu projektu... jinak nastaveni projektu delam rucni editaco PRO souboru. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
devillante
|
Zaslal: 31. srpen 2009, 10:36:59 Předmět: |
|
|
Někde jsem četl, že Qt nejde integrovat do VS2008 Pro. Je to pravda? Byl by někdo ochotný mi pomoci s jeho zfunkčením? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
devillante
|