Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
VODA

|
Zaslal: 4. říjen 2009, 21:51:22 Předmět: GLSL |
|
|
Zdravím...chtěl bych se Vás zeptat, jestli je možné, že na jedné instalaci Winů moje karta nepodporovala GLSL a když jsem přeinstaloval notes, tak to najednou podporuje...?!?!
Je třeba aby karta podporovala extensiony GL_ARB_VERTEX_SHADER, GL_ARB_FRAGMENT_SHADER, GL_ARB_SHADER_OBJECTS a GL_ARB_SHADING_LANGUAGE_100...
Při první instalaci to karta nepodporovala, teď to najednou podporuje...
Takže já jsem se předtím jako debil sr*l s ASM shaderama, kde jsem měl několi problémů, hlavně s parametrama...a najednou jde GLSL...
Nedokážu si to logicky vysvětlit... _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 4. říjen 2009, 21:58:38 Předmět: |
|
|
Třeba staré ovladače GLSL ještě neuměly a nové už ano. _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Marek

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 5. říjen 2009, 00:36:10 Předmět: |
|
|
Ty extenze nepotřebuješ, když máš OpenGL 2.0, což rozhodně máš, když máš ty extenze. V seznamu extenzí jsou spíš z historických důvodů (jako mnoho jiných).
OpenGL 2.0 má novější API pro shadery, doporučuju ho používat, některé funkce se oproti těm extenzím liší.
Další historický fakt je, že každý driver, co má ARB_fragment_program, po určité době dostal plnou podporu OpenGL 2.0. Jako vývojář grafiky bys měl updatovat driver každé 1-2 měsíce, protože nové funkce v OpenGL přibývají s dobou.
A teď otázka: co máš za grafický hardware? _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
frca

|
Zaslal: 5. říjen 2009, 10:02:12 Předmět: |
|
|
OT: Asm shadery mě úplně minuly, z FFP jsem šel rovnou na GLSL. A myslím, že jsem o nic nepřišel  _________________ www.FRANTICWARE.com |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Augi

|
Zaslal: 5. říjen 2009, 11:42:21 Předmět: |
|
|
Jojo, je to tak. Kdysi jsem psal v asm, ale pak jsem zkusil HLSL a zjistil, že výsledný asm je lepší než můj ručně psaný  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
VODA

|
Zaslal: 5. říjen 2009, 16:19:34 Předmět: |
|
|
To Eosie:
Mám GMA X3100...driver mám úplně ten samej, jako před reinstalem winů...
Co jsem tak četl, tak tahle karta OGL2.0 nepodporuje...
No, zkrátka nechápu to, že na první instalaci jsem tam měl něco kolem 30-40 extenzí...teď jich tam je něco kolem 60 + ty pro GLSL...
Tak jsem asi magor...  _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Marek

|
Zaslal: 5. říjen 2009, 16:44:46 Předmět: |
|
|
Intel GMA je shit, jejich OpenGL drivery jsou výsměch a programovat na tom je utrpení.
Všechny grafiky, co mají shadery, dnes podporují OpenGL 2.0 "papírově". Jestli je ale vše v driveru implementované je věc druhá. Dnes ovšem není problém použít Cg toolkit, což je samostatný compiler, který umí zkompilovat nejenom Cg(HLSL), ale i GLSL do asm shaderů, což se hodí, když nemůžeš/nechceš použít GLSL compiler v driveru. Také umí převod Cg(HLSL) do GLSL a naopak, takže není problém použít HLSL v OpenGL a GLSL v Direct3D. Je to mocnej nástroj.
A co se týče DX asm: ty optimalizace, co dělá DX, jsou víceméně k ničemu. AMD se nechalo slyšet, že je stejně všechny v driveru vrátí zpět a zoptimalizuje si to podle sebe. _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 5. říjen 2009, 20:14:28 Předmět: |
|
|
@VODA: Takže teď i stará GMA X3100 podporuje GLSL? Jestli jo, tak již neexistuje důvod pro nepoužití GLSL. Na předpředchozím notebooku jsem měl X3100, ale to jsem byl rád, že s příchodem podpory HW T&L konečně šly hrát hry jako CS: Source a FlatOut 2 - GLSL v té době neuměla. _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tom.drin

|
Zaslal: 5. říjen 2009, 20:50:14 Předmět: |
|
|
Btw. Na jakým systému ti to chodí?
Mám bohužel stejnou grafiku a ovladače co jsou na WinXP GLSL nepodporují.
Intelácký drivery mi nejdou nainstalovat vzhledem k tomu že mám notebook od HPčka a tam jsou potřeba proprietární, a ty se od roku 2007 neaktualizovali.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Marek

|
Zaslal: 5. říjen 2009, 20:57:20 Předmět: |
|
|
Ladis> Nikdy neexistoval důvod pro nepoužití GLSL. Kdybys tohle vlákno četl celé, věděl bys, že Cg toolkit obsahuje i GLSL compiler, který je naprosto dostačující a dostaneš tedy GLSL na jakémkoliv driveru s GL_ARB_{vertex,fragment}_program. Když si k tomu přidáš GL_EXT_gpu_program_parameters, který jedním voláním umí nastavit celou konstantní paměť shaderu, dostaneš už od OpenGL 1.5 to nejrychlejší možné řešení pro shadery, které jakákoliv implementace GLSL v driverech výkonově nikdy nemůže přebít. Až OpenGL 3.1 s uniformními buffery se tomu může vyrovnat. _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|