Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
kr0pac
|
Zaslal: 10. duben 2010, 11:11:33 Předmět: problém s pathfindingem |
|
|
Dobrý den,
napsal jsem si jednoduchou aplikaci pro vyhledávání cest, bohužel sem narazil na problém, který nevím jak odstranit, proto se obracím na Vás.
Problém nastane vždy, když zvolím počet směrů, kterými se může algoritmus z bodu vydat na 8. Heuristiku mám (v případě A* a GBFS) zvolenu na manhattan, ale ta samá věc se děje i u ostatních
Manhattan: h = abs(startx - endx) + abs(starty - endy)
Budu vděčnej za každou odpověď,..díky
EDIT: nenechte se zmást z obrázku, i GBFS má ten samí problém, jen jsem chtěl poukázat na to, jak si myslím, že by cesta měla vypadat v normálu
|
|
Návrat nahoru |
|
|
OndraSej
Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 767 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: 10. duben 2010, 11:16:38 Předmět: |
|
|
Jak máš nastavené ceny za kroky po diagonále? Pokud stejně jako cenu za krok vodorovně nebo svisle, tak ty cesty na obrázku jsou nejkratší (podle definice součet cen za všechny kroky) a jejich tvar je daný tím, v jakém pořadí ten algoritmus vybírá nová políčka do množiny Open. _________________ http://trionteam.net |
|
Návrat nahoru |
|
|
nou
|
Zaslal: 10. duben 2010, 11:24:59 Předmět: |
|
|
skus h = max(abs(startx - endx), abs(starty - endy)) _________________ Najjednoduchšie chyby sa najtažšie hľadajú. |
|
Návrat nahoru |
|
|
kr0pac
|
Zaslal: 10. duben 2010, 11:35:05 Předmět: |
|
|
OndraSej: takže jestli to dobře chápu, tak bych měl buď pozměnit cenu za diagonální krok, nebo pozměnit výběr uzlu z OL,...zkusim
nou: pokud se nepletu, tak je to Diagonal, to mě bohužel taky dlěá problémy
díky moc za rady, jdu to vyzkoušet |
|
Návrat nahoru |
|
|
pcmaster
|
Zaslal: 10. duben 2010, 14:36:14 Předmět: |
|
|
Zmen cenu za diagonalu na sqrt(2) (v pripade, ze normalna je 1) a mozes skusit aj obycajnu L2 heuristiku (euklides, najlepsie kvadrat aby si sa vyhol odmocnine ) a bude ti to fachat, presne ako hovoria ostatni _________________ Off-topic flame-war addict since the very beginning. Registered since Oct. 2003!
Interproductum fimi omne est. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|