.[ ČeskéHry.cz ].
Na všechno se vy**** a jít si programovat hry jako za mlada
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Popelnice
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
dzejkob



Založen: 17. 08. 2013
Příspěvky: 130

PříspěvekZaslal: 28. červen 2014, 20:19:49    Předmět: Na všechno se vy**** a jít si programovat hry jako za mlada Odpovědět s citátem

Poslední dobou nad tím přemýšlím, co by to obnášelo, kdyby se člověk opravdu rozhodl, že prostě jednoho dne položí na stůl výpověď a druhý den obvolá grafiky a jiný kreativce, otevře něčeho ide a začne bastlit kód. Za rok možná něco dodělá, nabaží se radosti a za tržby koupí krajíc chleba a poplatí náklady exekučního řízení.

- Ten sešup by byl fakt strmej. Z desetitisíců na nulu. Možná by šlo najít nějaký bokovky - ovšem sehnat jednoduchou zakázku za takový peníz, aby se člověk uživil a přitom měl dost času na svůj projekt si moc nedovedu představit - nastavovat prestashopy živnostníkům z webtrhu za tisícovky asi taky ne - takže je potřeba nějakých úspor.

- Velice pravděpodobně profesní stagnace - za prvé, není příliš pozitivum na něčem pracovat sám a za druhé, pokud z té činnosti nebude alespoň nějaký výsledek, tak to je jakoby člověk nedělal nic. Na druhou stranu své - byť na současné poměry hodně skromné - gamesky v pascálku vždy uvádím ve svém portfóliu jako game engines - a mám z toho vždy pozitivní body v rovině "práce ho baví" (to ovšem již nemůže být záměrem)

- Je blbý na tom dělat sám - taktéž je asi problém najít kolegy s potřebnými schopnostmi, kteří by pro vidinu suchého chleba bušili s radostí kód. Tedy pokud by se člověk rozhodnul, tak asi gró bude dělat sám, ovšem z úspor musí vyčlenit potřebné náklady na ostatní - asi tedy především grafiku.

- Největší problém tkví asi v kontaktu s okolním světem. Pokud široko daleko není žádný mimoň, který by taktéž v kamrlíku bastlil gamesku, tak je to při nejmenším trochu divné. I když se třeba - v budhistickém duchu - odprostí od materiálních a jiných požitků, tak hrozí, že se třeba jednoho dne chytne za hlavu s údivem, co a proč to vlastně dělá.

- Komplikací jsou hypotéky nebo manželky s dětma - to pak už něco, co bezprostředně nevydělává dělat nelze.

- Pokud by člověk skutečně dal dohromady koncept, nad kterým se rozhodne, že na něm opravdu začne pracovat, tak může začít nějak odřezávat z reálné pracovní doby. Problém ale je, že už mnohem víc beru práci jako práci a v jistém směru to je pořád "tatáž" práce a navíc, co se vývoje týče, tak je potřeba nějakou větší časovou investici - blbý to dělat třeba každý pátek.

- Už to není jako kdysi, kdy se herní tituly s unikátními nápady daly vyjmenovat z hlavy a bylo spousty nápadů u kterých byla jistota, že jsou jedinečné a bezkonkurenční. Teď už to tak není - všechno už bylo na několik způsobů vymyšleno a zrecyklováno - a místo nápadu hraje roli spíše schopnost nápad zpeněžit - tedy dělat co lidi chtějí, nebo přesvědčovat lidi, že to co děláte, oni chtějí - ale hlavně ne doufat, že to co děláte, lidi budou chtít. Na druhou stranu je herní průmysl stále odvětví, kde se nápad (snad) uplatní největší mírou než kdekoliv jinde - a navíc je trh mnohonásobě větší, více zařízení a platforem - takže je větší možnost si něco uříznout.

- Samozřejmě musí být člověk "skromný" a dělat něco, na co bude mít síly - tedy především maximum nápadu s odpovídající mírou obsahu - nečekat, že vytvoří svět pro mmorpg nebo že mu tam naběhnou tisíce lidí a začnou sami vytvářet obsah.

- Distribuce a prodej je pro mne spíše neznámá - dá se to hodit na appstore, nebo dělat pro ios, popř. zkusit štěstí na steamu, nebo jiných storech (kterých asi zase tolik není) a dělat tomu nějaký menší marketing. Asi je taky třeba těžit především z nečeských trhů. Co se týče exteních distributorů, tak tam nemám představu vůbec - asi by nikdo v titul garážového bastliče nevěřil.


Takže bych to uzavřel tím, že žádná gameska mé výroby v nejbližší době světlo světa patrně nespatří a zůstane to někde u představ, co asi tak člověk bude dělat, až bude v důchodu.

Zajímalo by mne ovšem, jak jsou na tom zde jiní - zda se tvorbou živí, nebo zda dělají něco jiného, zda na to čas mají či nikoliv. A ten, kdo něco dělá, tak kde na to čas bere, zda má manželku, nebo je student a tak dále ..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Ladis



Založen: 18. 09. 2007
Příspěvky: 1534
Bydliště: u Prahy

PříspěvekZaslal: 28. červen 2014, 21:09:39    Předmět: Odpovědět s citátem

Sdílím tvé pocity Wink. Teď nemám čas psát něco velkého, tak jen pár věcí: 1) Než začneš ubírat čas obživě, zkus nějaký najít ve volném (znám třeba osobně člověka, co denně kouká 4h na anime - vem si, že ani u fulltime práce 8h/den nemakáš celých 8h, takže když ke koníčku po práci sedneš "nažhavenej", tak za 4h uděláš i tolik, co 8h v pronajatým kanclu), 2) v některých oborech (zvlášť v IT) jsou možné dohody se zaměstnavatelem (v ne-IT firmě, kde jsem během studia brigádničil, jeden pracoval jen v po-čt a v pátky se věnoval myslím svým rybičkám), 3) jde si našetřit (zvlášť v našich oborech), abys rok (někteří i několik Wink) mohl "bejt doma", takže když se zbavíš dluhů/půjček/hypoték, tak pak už je to jen o nízkých životních nákladech (proč platit za kancelář na fulltime, když můžeš bydlet a dělat u rodičů, a s týmem několikahodinová schůzka jen jeden den v týdnu, ať už ten placený kancl, nebo zadarmo v hospodě/kavárně). Ze začátku potřebuješ stejně ten nápad, pak doporučuju nějakej draft/prototyp té hry s jednoduchou grafikou, bez hudby apod., abys ty a případní investoři viděl, jak se to bude hrát. Na tohle nepotřebuješ končit v práci, dokonce to může být na škodu (stres ze změny životní situace). Pak teprv řeš, co dál.
_________________
Award-winning game developer
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JC



Založen: 06. 10. 2007
Příspěvky: 137

PříspěvekZaslal: 29. červen 2014, 00:51:12    Předmět: Odpovědět s citátem

Seznamy "proč něco nepůjde" jsou zbytečný. Jestli tě nenapadají odpovědi zkus sáhnout po něčem z literatury osobního rozvoje, jelikož to chce hlavně změnit myšlení, pracovat na sobě a dělat si věci po svém. Tedy úplný opak toho co do nás cpali a cpou ve škole a v rodině. Čest výjimkám.

Já zkouším dělat herní projekt souběžně s prací, ve které naštěstí nesedím u PC. 2x 40 minut cesta do práce a cca 2 hodiny doma, tolik prostoru tomu věnuju. Časem se člověk dostane do správného rytmu a funguje to. Fakt je, že plodných hodin je daleko méně než těch neplodných, ale tak to prostě je u všech kreativních činností. Jde to pomalu, ale když se ohlédnu zpět tak je vidět, že výsledky jsou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
McMagic



Založen: 06. 08. 2012
Příspěvky: 615

PříspěvekZaslal: 29. červen 2014, 17:38:09    Předmět: Odpovědět s citátem

No u mne to je asi takto:

Nemám sice manželku, ale mám dlouholetou přítelkyni (8 let) - žijeme spolu od prvního roku a je to skoro jako manželství.

Jsem živnostník (společník ve firmě, kde máme zaměstnance + jedu některé zakázky sólo na paušál) - tj. spousta práce.

Mám i jiné aktivity než sedět u PC (i když u PC sedím skoro 24/7).
Poslední měsíc se snažím sportovat (výsledky jsou už vidětSmile )
Máme s přítelkyní chovatelskou stanici - takže jezdíme po výstavách atd.

Na projektu se snažím dělat jak to jen jde ve volném čase. A to tak, že namísto hraní her - tu hru raději tvořím. (Takže čas trávený hraním jsem zaměnil za čas pro tvorbu).

Přijde mě že mám normální život, kdy je všeho dostatek.
_________________


http://www.mcmagic-productions.com/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
]semo[



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1526
Bydliště: Telč

PříspěvekZaslal: 30. červen 2014, 09:40:11    Předmět: Odpovědět s citátem

"Pomoz si sám. Bůh ti pomůže." To je takový přísloví, který se mi zdá celkem funkční. Začni ve volným čase. Snaž se psát menší množství kódu (ale zato chytrýho) a ono se to časem vyvrbí. Když to bude mít nějaký potenciál, tak si to cestu na svět najde. I nějaký grafik se najde. Možná jsem měl štěstí, ale vždycky se mi to takhle stalo.
Jinak, kdybys chtěl, můžu ti dát kontakt na jednoho až dva borce, který z práce odešli a dělají si svoje věci. Třeba by ti o tom mohli popovídat. Každopádně, měli našetřeno.

Ladis napsal:
proč platit za kancelář na fulltime, když můžeš bydlet a dělat u rodičů

To by byl maminčin mazánek a příživník :-).
_________________
Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
http://www.inventurakrajiny.cz/sipka/
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pcmaster



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1823

PříspěvekZaslal: 30. červen 2014, 10:38:58    Předmět: Odpovědět s citátem

Zacat valit vlastne veci namiesto hlavneho pracovneho pomeru znamena to, co vsetci opakuju: Mat nasetrene tak na rok kompletnych vydajov dopredu (150k-400kKč podla individualnej spotreby), nijake dlhy (hypoteky, deti, (ex)manzelky, exekucie, ...) a hlavne uz overene, ze vies zachadzat s vlastnym casom a technologiami. A to sa da overit v pohode popri normalnej praci!

"Mamincin prizivnik" -- not a way to go.
_________________
Off-topic flame-war addict since the very beginning. Registered since Oct. 2003!
Interproductum fimi omne est.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ladis



Založen: 18. 09. 2007
Příspěvky: 1534
Bydliště: u Prahy

PříspěvekZaslal: 30. červen 2014, 11:10:53    Předmět: Odpovědět s citátem

]semo[ napsal:
Ladis napsal:
proč platit za kancelář na fulltime, když můžeš bydlet a dělat u rodičů

To by byl maminčin mazánek a příživník Smile.

Tak když by jim finančně příspíval na domácnost... Ale jde to i bez toho Confused (můj 30letý bratr ještě nikdy nepracoval, když je víc dní z domu tak div neumře hlady).
_________________
Award-winning game developer
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezna



Založen: 27. 07. 2007
Příspěvky: 2156

PříspěvekZaslal: 30. červen 2014, 11:19:21    Předmět: Odpovědět s citátem

Ladis napsal:
]semo[ napsal:
Ladis napsal:
proč platit za kancelář na fulltime, když můžeš bydlet a dělat u rodičů

To by byl maminčin mazánek a příživník Smile.

Tak když by jim finančně příspíval na domácnost... Ale jde to i bez toho Confused (můj 30letý bratr ještě nikdy nepracoval, když je víc dní z domu tak div neumře hlady).


tywe vy jste fakt rodinka, z vas musi mit rodice radost - doma v baraku dva syny po tricitce Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dlaha



Založen: 30. 07. 2007
Příspěvky: 598
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 30. červen 2014, 11:49:04    Předmět: Odpovědět s citátem

Jak se člověk jednou zajede v práci, odstěhuje se od rodičů a začne platit nájem a žít trochu dospělejším životem (kdy už mu nestačí kýbl vlašáku a bochník krájeného chleba na týden), tak se to začne komplikovat. Kor když se v práci vypracoval na skoro nenahraditelnou pozici a 2-3 týdny každý měsíc stráví ještě na služebkách.

Teď se mlátím do hlavy, že jsem ještě jako student bydlící u rodičů pořádně nehrábnul a něco nevyplodil. A tehdy se mi zdálo, jak mám málo času, kdybych jen tak věděl (jenže tehdy bych tomu stejně nevěřil).

Takže teď dělám na svém vysněném projektu po večerech a o víkendech (a občas začne člověku z přepracování i trochu hrabat), při tom si spořím na ten alespoň rok života.

Občas mě popadnou černé myšlenky jako dzejkoba. Ale většinou mi pomůže poslat nějaký větší obnos na spořící účet a chvíli ignorovat přítelkyni a zběsile vyvíjet Smile
_________________
Other Inside
Greenlitnuto!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Ladis



Založen: 18. 09. 2007
Příspěvky: 1534
Bydliště: u Prahy

PříspěvekZaslal: 30. červen 2014, 12:48:31    Předmět: Odpovědět s citátem

rezna napsal:
tywe vy jste fakt rodinka, z vas musi mit rodice radost - doma v baraku dva syny po tricitce Smile

Dlaha napsal:
...při tom si spořím na ten alespoň rok života.

A vidíš Řezňo, když člověk nepotřebuje co nejřív vypadnout od rodičů, tak ty peníze "na rok života" našetří razdva, žádný cmrndat po tročkách. Samozřejmě se odstěhuju, jak bude první příležitost, akorát mi přijde na nic žít sám v prázdném bytě (ale asi se lišíme - nebo ty si utekl pryč, ještě předtím, než sis našel přítelkyni?).
_________________
Award-winning game developer
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
McMagic



Založen: 06. 08. 2012
Příspěvky: 615

PříspěvekZaslal: 30. červen 2014, 12:53:26    Předmět: Odpovědět s citátem

Ladis napsal:
(ale asi se lišíme - nebo ty si utekl pryč, ještě předtím, než sis našel přítelkyni?).


Sice to nebylo na mne:)

Ale ano - já od rodičů vypadl jen co mě bylo 18+ (a měl jsem dokončenou školu) - další školy už jsem si řešil při práci a sólo životu:)

Dokonce jsem i při životu bez rodičů zvládl jít na vojnu:D
_________________


http://www.mcmagic-productions.com/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezna



Založen: 27. 07. 2007
Příspěvky: 2156

PříspěvekZaslal: 30. červen 2014, 13:12:39    Předmět: Odpovědět s citátem

McMagic napsal:
Ladis napsal:
(ale asi se lišíme - nebo ty si utekl pryč, ještě předtím, než sis našel přítelkyni?).


Sice to nebylo na mne:)

Ale ano - já od rodičů vypadl jen co mě bylo 18+ (a měl jsem dokončenou školu) - další školy už jsem si řešil při práci a sólo životu:)

Dokonce jsem i při životu bez rodičů zvládl jít na vojnu:D


vojna me minula, ale jinak ano (trochu jsem se rozepsal, ale radsi jsem to smazal a jen si rypnu, radsi bydlet sam nekde na "holobyte" a vedet ze jsem neco dokazal nez s rodicema koukat doma v obyvaku na filmy jeste ve 33)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
perry



Založen: 28. 07. 2009
Příspěvky: 879

PříspěvekZaslal: 30. červen 2014, 13:18:48    Předmět: Odpovědět s citátem

Ladis > Plně souhlasím. Nevím, proč bych měl sedět někde v polo-prázdném bytě, když můžu bydlet u rodičů. Navíc ušetřím. Nějak nevidím logický důvod platit někde nájem, když doma se ten nájem platí ať tam jsem nebo ne (mimo energií teda) Smile
_________________
Perry.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
]semo[



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1526
Bydliště: Telč

PříspěvekZaslal: 30. červen 2014, 13:34:59    Předmět: Odpovědět s citátem

Já bydlel dlouho v Brně na bytě s kámošema. Takže byt prázdný nebyl a byla tam celkem sranda. Krom toho sme mohli občas řešit nějaký společný projekty a vize. Ale záleží taky na situaci; když rodiče bydlí blízko práce, tak stěhování nemusí dávat hned moc smysl. Ale přínosný to určitě je. Myslím, že každá normální holka se zalekne, když vidí borce, kterej ve třiceti bydlí u mámy. Jednoho takovýho z Plzně znám. Nedávno se rozhodl a odstěhoval do Prahy. A hnedka velký úspěchy...spoustu holek, tančírna...:-)
_________________
Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
http://www.inventurakrajiny.cz/sipka/
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
McMagic



Založen: 06. 08. 2012
Příspěvky: 615

PříspěvekZaslal: 30. červen 2014, 13:41:17    Předmět: Odpovědět s citátem

Na druhou stranu je to každého věc "co jak proč".
Hlavní je aby to vyhovovalo tomu člověku.
_________________


http://www.mcmagic-productions.com/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Popelnice Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Vzhled udelal powermac
Styl "vykraden" z phpBB stylu MonkiDream - upraveno by rezna