Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
DespeRadoX
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 01:07:26 Předmět: Herni prumysl v CR (na SK je to este horsie) |
|
|
Sdružení ČeskéHry provedlo v polovině letošního roku studii herního průmyslu v ČR. Studie řešila situaci kolem herních firem stejně jako vydavatelů her. Čtenář se doví kolik je vlastně v ČR aktuálně herních společností, kolik vyšlo v loňském roce českých her, stejně jako v letech minulých.
Zároveň je studován i ponteciál českého trhu i vývojářských firem, stejně jako plno dalších aspektů s herní tvorbou spojených.
Studii byla k dispozici v rámci naší konference GDS, kde byly závěry této studie prezentovány Luborem Kopeckým.
Studie je dostupna ke stazeni zde: http://www.mediadeskcz.eu/uploaded/20101008014704-hry.pdf
V nedávné době byl ke studii sepsán článek na Tiscali Games:
http://games.tiscali.cz/tema/herni-prumysl-v-cr-potrebuje-pomoc-statu-tvrdi-studie-54127
Určitě toto téma stojí za duskusi. Tak směle do toho
EDIT by Flash. _________________ http://www.touchgames.eu/
http://playito.com
TW: @Despo100
Space Merchants Online ...zruseny, pracujem na mobilnej verzii space merchantu |
|
Návrat nahoru |
|
|
Ladis
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 09:39:42 Předmět: |
|
|
Jaktože když je uvedené, že je to od "nás" (České-hry.org a jejich portál České-hry.cz), se to dovídám z externího odkazu? A proč je výsledek studie neveřejný? Jinak podle mě nemá smysl látat špatné hospodářské výsledky nějaké firmy se zahraničním vlastníkem z našich peněz. A pokud jde o menší nezávislé týmy, tak tam je to podnikatelský záměr jako jiný, si to prostě musí na začátku spočítat, jestli jdou udělat hru pro peníze (nebo jim stačí z jiných důvodů). A co se týče škol, ty mají naučit studenty se učit, znalosti rychle zastarají, takže není třeba za každou cenu dělat specializovaný obor (vzhledem k možnostem uplatnění v ČR by asi stejně museli absolventi do zahraničí). _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
|
Flash
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 10:41:46 Předmět: |
|
|
Ladis napsal: |
Jaktože když je uvedené, že je to od "nás" (České-hry.org a jejich portál České-hry.cz), se to dovídám z externího odkazu? A proč je výsledek studie neveřejný? |
To bude asi tim Ladisi, ze te asi moc deni CeskychHer nezajima a nesledujes uplne vse, a taky ze nejsi herni vyvojar v herni spolecnosti, ale web designer v nejake neherni spolecnosti Sice mozna sledujes forum, ale ne vse se deje jen a pouze na foru. Jo a na IRC se tohle taky neodehralo
Studie byla vytvorena primarne pro koprodukcni forum a pro GDS. Koprodukcni forum byla akce privatni, ktera probehla den pred GDS a na kterou byli pozvani zastupci hernich spolecnosti v CR a filmovi producentni. Vsichni studii dostali a Lubor jeji vysledky vsem prezentoval. Nasledne byly prezentovany filmy producenty a pote urcity "networking" jak a jestli vubec je mozne propojit pripravovane filmy s herni tvorbou.
Co se tyce GDS, tak i tam byla vsem navstevnikum studie k dispozici a opet ji tam Lubor vsem navstevnikum prezentoval. Byla to tusim uplne prvni prednaska, tedy uvod celeho GDS. Nevim tedy kde jsi prisel na to, ze je studie neverejna.
A k te podpore od fondu ci statu. Tak jak v te diskusi na Tiscali, tak to co tu pises ty, tak je imho dost mimo. Ta myslenka je, proc jen podporovat filmy ci treba divadelni kulturu (ktere oboji, by si prakticky v dnesni dobe v CR skoro neskrtlo), ale nepodporit i zajimavou herni tvorbu. Rozhodne je to slozity tema a jednoznacna odpoved neni. Jako u nas podporu od fondu dostaly jen dve firmy-hry. Hammerware s Family Farm a Centauri s Patem a Matem. Zatimco film je kazdej druhej postaven na dotacich a divadla uz by tu bez dotaci nebyla zadna. Proc je v pohode, ze tu skoro vsechny vyvojarsky firmy zkrachly a divadla nenechame. Tak je nechme taky.
Jako ja taky nejsem zastancem nejak velkych socialnich podpor a podobne. Na druhou stranu uvedomuju si, ze hry jsou kulturni odkaz nasi spolecnosti, a proto by to tak spolecnost mela uz konecne zacit chapat. Bohuzel to je v dnesni dobe utopie. A nektery hry si zaslouzi podporu. Podivejte se na takovy Machinarium. To je urcite kulturni odkaz. A v jakych podminkach to vznikalo - "chleba a pastiky" Kdyby nekdo z autoru si rek, ze chce pro sebe a svou rodinu trochu vic a byt aspon nejak zajisten a v pulce vyvoje se na to vyprd, tak to tu ani nemuselo bejt. A kdo vi, treba tady takovej dalsi tym nekde byl a zanikl z tehle duvodu a zadnych dalsich projektu od nich se uz nedockame.....
Jo a proc by taky na umeleckych skolach mely furt dokola dostavat zadani, at vytvori zaverecny studentsky film jako ukonceni studia. A nebyla jim dana moznost i vytvorit zaverecnou studentskou hru? Copak je to tak nerealny, aby hry ziskaly trochu uznani spolednosti? |
|
Návrat nahoru |
|
|
DespeRadoX
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 11:28:52 Předmět: |
|
|
Plne suhlasim s Flashom. V hernom priemysle sa uz toci viac penazi ako vo filmovom, mlada generacia skor siahne po hre ako po filme (minimalne casovo sa urcite viac venuju hram)...dnesne story line v hrach su zaujmavejsie nez kdejaky ackovy film a hlavne je tento druh zabavy interaktivny nie len blbe cucanie do TV. V europe niektore staty podporuju hry aj mimo eu fondov, preco u nas nie? No mozno preto ze su tie staty bohatsie ale ked sa u nas podporuje klasicka zabava ako film a divadlo a zabava pre masy - sport , tak preco nie hry? _________________ http://www.touchgames.eu/
http://playito.com
TW: @Despo100
Space Merchants Online ...zruseny, pracujem na mobilnej verzii space merchantu |
|
Návrat nahoru |
|
|
franz
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 13:06:34 Předmět: |
|
|
Však ono to uzraje samo. Před dvaceti lety byl můj zájem o hry vnímán okolím výhradně negativně - považovali mne za divného, nemocného, asociálního a závislého.
A tito lidé, kteří mne chtěli poslat na detox, mají dnes z facebookových her životní styl!
Ještě chvíli a bude se na hry nahlížet jako na samozřejmou věc, možná i jako na umění či kulturu. Tehdy dojde na dotace jejich tvorby, až se ukáže, že pojem "česká hra" může udělat díru do světa stejně jako film Kolja.. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Ladis
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 13:18:41 Předmět: |
|
|
Spíš naopak, kdo tu nesouhlasí s Flashem? Já s ním souhlasím. Též nesouhlasím s jakýmkoli dvojím metrem, tj. zde dotace divadlo/film vs. hry (buď ani jedno, nebo obojí). Mně spíš vadí ten přístup, jak to Flash prezentuje - nezajímám se o dění C-H jenom proto, že nejsem v klubu vyvolených zařizujících chod C-H? Kdybych se neozval, tak jsme se my ostatní vůbec nedozvěděli, o co šlo (současný výztižný popis od Flashe je pro mě již zcela dostačující). Jinak o GDS mi nešlo, ale zvhledem k tomu, že záznamy z něj byly blokovány, tak je takové "zveřejnění" studie minimálně diskutabilní (všiml jsem si toho až v komentářích pod tím článkem, mě osobně studie nezajímá). _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
|
Flash
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 13:36:52 Předmět: |
|
|
franz napsal: |
Však ono to uzraje samo. Před dvaceti lety byl můj zájem o hry vnímán okolím výhradně negativně - považovali mne za divného, nemocného, asociálního a závislého. |
Jiste. Spolecnost jako takova "uzraje sama". Minimalne generace hracu, ktera hry bere jako normalni veci, jeste vic zestarne, dostane se do vyssich pozic s vetsim vlivem a situace se tak zmeni. Tohle je asi prirozeny proces.
Na druhou stranu je potreba, aby tu byla instituce/sdruzeni, ktere bude nejakym zpusobem herni tvorbu zastupovat/prezentovat/chranit/atd. To se asi tak samo dit nebude a obcas se tomu musi proste nejak pomoct. Proto jsou tu CH jako sdruzeni a to je taky jejich myslenkou a poslanim.
Mně spíš vadí ten přístup, jak to Flash prezentuje - nezajímám se o dění C-H jenom proto, že nejsem v klubu vyvolených zařizujících chod C-H? |
Nemyslel sem to nijak extra negativne a uz vubec ne tak jak to pises. Spis tak, ze treba jsi prazak a na GDS jsi nebyl, coz neber jako vytku, ale proste jako konstatovani, ze kdyz jsem z Prahy a v Praze je herni konference a ja tam nejdu, i kdyz mam cas a vsechno, tak me to asi moc nezajima. A ta studie byla primarne urcena pro GDS, kde byla prezentovana. Takze pak o tom nevis no.
A zaznamy z GDS nejsou blokovany. Zverejneni slidu prednasek je uz v procesu. Ale jeste to nekde vazne, nicmene snad by to nemelo dlouho trvat. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Yossarian
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 15:56:48 Předmět: |
|
|
Spíš naopak, kdo tu nesouhlasí s Flashem? Já s ním souhlasím. Též nesouhlasím s jakýmkoli dvojím metrem, tj. zde dotace divadlo/film vs. hry (buď ani jedno, nebo obojí). |
Ja s nim vyjimecne souhlasim. Ale nesouhlasim s navrhovanym resenim, spis bych sebral statni chechtaky filmu a divadlu, nez davat dalsi penize do 'umeni' |
|
Návrat nahoru |
|
|
Augi
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 16:09:13 Předmět: |
|
|
Ladis: Měls jít na GDS. Já třeba věděl, o co přesně jde.
Yoyo: :-* |
|
Návrat nahoru |
|
|
Marek
Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 16:59:32 Předmět: |
|
|
Yossarian napsal: |
spis bych sebral statni chechtaky filmu a divadlu, nez davat dalsi penize do 'umeni' |
Souhlas. _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
|
franz
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Houp
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 17:23:13 Předmět: |
|
|
|
|
Flash
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 17:29:07 Předmět: |
|
|
WTF? To je snad vtip ne? By me zajimalo na co tech 11 mega slo a hlavne kde se vubec naslo.
Cele je to jak od decek ze zakladky. Mozna i predskolni. Kristova noho. |
|
Návrat nahoru |
|
|
eX1
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 17:37:20 Předmět: |
|
|
To snad není možné do takové sračky by nikdo neinvestoval tolik peněz _________________ Žiju pro grafiku a animace... |
|
Návrat nahoru |
|
|
frca
|
Zaslal: 8. listopad 2010, 20:42:47 Předmět: |
|
|
Proto se tomu říká dotace. _________________ www.FRANTICWARE.com |
|
Návrat nahoru |