.[ ČeskéHry.cz ].
Kódování klávesnice
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Které kódování klávesnice používáte?
Anglické/americké
45%
 45%  [ 22 ]
České/slovenské QWERTZ "psací stroj"
43%
 43%  [ 21 ]
České/slovenské QWERTY
10%
 10%  [ 5 ]
Celkem hlasů : 48

Autor Zpráva
Al

PříspěvekZaslal: 4. březen 2012, 22:22:30    Předmět: Kódování klávesnice Odpovědět s citátem

Toto je otázka pro programátory všeho věku: Jaké kódování klávesnice používáte při progamování ve Windows? Nebo i v jiném operačním systému ekvivalentního typu. Nebo rozložení kláves nebo jak se tomu vlastně oficiálně říká. ?? Do ankety jsem dal tři typické možnosti, jejichž "podíl na trhu" mě zajímá.

Ptám se z toho důvodu, že jako učitel programování bych si rád udělal jasno v tom, jestli jen já jsem blázen, když používám jedině QWERTY klávesnice, nejčastěji přímo klasickou americkou, nebo je problém na straně studentů. Ti totiž vždycky přijdou, mají tam tu jejich českou QWERTZ "psací stroj" a většinu času v hodině zabijí tím, že buď hledají, kde je na klávesnici Enter apod. (styl psaní "policajt"), nebo si stěžují, že složená závorka na jejich klávesnici přece vůbec neexistuje, takže nemůžou programovat..... Je to humorné, ale pouze když to člověk sleduje zvnějšku, ne při každodenní konfrontaci.

P.S. Na poslední hodině jsme zrovna začali PHP a když jsem jim řekl, že před názvem proměnné se vždy musí psát $, experti mi tam všude psali slovo "string"... Takže asi tak. Otázka zní: Jakou klávesnici používáte vy?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crypton

PříspěvekZaslal: 4. březen 2012, 22:37:14    Předmět: Odpovědět s citátem

Osobně: QWERTZ
Nejčastěji: QWERTZ

Samozřejmě mi nedělají problémy i jiné rozložení klávesnice. Ale opravdu, nejčastěji jsem se u lidí setkal s QWERTZ. Výjiměčně jsem se setkal (tady v česku) s někým, kdo používá QWERTY, a nebo dokonce nějaké jiné rozložení.

PříspěvekZaslal: 4. březen 2012, 23:12:27    Předmět: Odpovědět s citátem

chybi ti v ankete dvorak na kterem tu par lidi ulitava Wink - ale pocitam ze o tom tvi studenti na 'elitni' olomoucke skole asi neslyseli Smile
franz

PříspěvekZaslal: 4. březen 2012, 23:12:49    Předmět: Odpovědět s citátem

já to přepínám rychlostí draka (několikrát za minutu) jak to zrovna potřebuju (levý shift+alt)
Al

PříspěvekZaslal: 4. březen 2012, 23:40:19    Předmět: Odpovědět s citátem

Mně se často stává, že Alt+Tab nezareaguje (nepřepne kláveasnici). Hlavně na Windows XP a starších to spíš vyloženě většinou nepřepne.
frca

PříspěvekZaslal: 5. březen 2012, 00:16:50    Předmět: Odpovědět s citátem

Hlasoval jsem pro anglicke, ale pouzivam svoje vlastni, ktere ma navic pres alt ceske znaky (je dost podobne ceskemu programatorskemu z widli, mozna ho nekdy zverejnim, protoze je pochopitelne nejlepsi Wink ). Hlavne na widlich je nutnost pouzivat jen jedno rozlozeni, protoze tento chujsky system neumi prepinat globalne. Kdo si ma pamatovat, pro ktery program si zrovna co jak prepnul (pripadne furt cumet do rohu)?
Ladis

PříspěvekZaslal: 5. březen 2012, 00:30:36    Předmět: Odpovědět s citátem

Já právě vyžaduju, aby šlo v systému nastavit rozložení pro každé okno zvlášť, protože programuju v US a jinak používám CZ_qwerty (v Mac OS X a v Linuxu jde totiž zapnout i globální nastavení). Pokud chce někdo programovat v CZ, tak ve Windows doporučuju CZ_qwerty, protože přes pravý Alt jsou EN klávesy na stejných místech (třeba "{" je pravý Alt+Shift+ú). Jinak původ CZ_qwertz klávesnice je ten, že první psací stroje sem byly dováženy z Německa, a tam si zvolili QWERTZ. V češtině to ale nemá opodstatnění.
Marek

PříspěvekZaslal: 5. březen 2012, 01:55:33    Předmět: Odpovědět s citátem

Rozhodně QWERTZ a neměnil bych. Přes pravý ALT je dostupné všechno důležité a hlavně to má člověk hned pod prstama, nikoliv někde na boku:

Al> Nediv se. Kdyby tví studenti uměli psát na klávesnici, tak by nechodili na UPOL. Twisted Evil (výjimky se ovšem najdou)
Al

PříspěvekZaslal: 5. březen 2012, 03:45:24    Předmět: Odpovědět s citátem

Nač ten flame?

Jinak mně pravý alt píše na některých klávesách jiné znaky - to je právě ten mor, liší se to i dle verze Windows, možná i v různých programech se to chová různě. Jsem zvyklý třeba psát Latex ve Winedt na české a složené závorky a zpětné lomítko píšu pravým altem na těch klávesách kolem enteru - dle tabulky v předchozím příspěvku tam ty znaky ale vůbec být nemají. Wink
manutara

PříspěvekZaslal: 5. březen 2012, 05:42:46    Předmět: qwerty Odpovědět s citátem

zdravim,

na rozdiel od vacsiny tuto ja pouzivam jedine QWERTY a americku klavesnicu,
dlhy lavy shift, dlhy a nizky enter a nad nim `\'. mne ta slovenska nesedi,
cesku nepouzivam Very Happy. ked som si zaobstaral novy notebook, tak prve co som
urobil, bolo, ze som slovensku klavesnicu vymenil za americku hehe, to uz je
aj diagnoza asi, mno co uz kazdy ma uchylky.

zatim...
rezna

PříspěvekZaslal: 5. březen 2012, 08:01:00    Předmět: Odpovědět s citátem

@Al: divne - ja pisu v TeXu tak jak ukazuje obrazek Wink
@eosie: Al uz ale na UPOLu vicemene neuci - ona je v OL jina 'elitni' vyska jeste Wink
Tringi

PříspěvekZaslal: 5. březen 2012, 08:39:20    Předmět: Re: qwerty Odpovědět s citátem

Na programování anglická US, na texty klasická česká.
Nemám pro daná rozložení nějaké specifické preference a možná by se mi po chvíli zvykání pracovalo lépe na nějaké jiné, ale jelikož během práce střídám řadu počítačů (i cizích a velmi specifických), je pro mě efektivnější mít návyk na výchozí rozložení.

Co se týče fyzického rozložení klávesnice, tam, když můžu, jsem hodně vybíravý:
manutara napsal:
dlhy lavy shift, dlhy a nizky enter a nad nim `\'.

plus velké klávesy F a standardní layout Insert/Delete bloku. Jednoduše US domestic layout, resp. IBM Model M Cool
Slappy

PříspěvekZaslal: 5. březen 2012, 08:45:55    Předmět: Re: qwerty Odpovědět s citátem

Tringi napsal:

plus velké klávesy F a standardní layout Insert/Delete bloku. Jednoduše US domestic layout, resp. IBM Model M Cool

Presne aj moj pripad.
Poky

PříspěvekZaslal: 5. březen 2012, 09:03:26    Předmět: Odpovědět s citátem

Já upřednostňuji toto rozložení Twisted Evil, ale když není zbytí, tak QWERTZ Smile

http://themetapicture.com/media/funny-Counter-Strike-keyboard.jpg

PS: Nechce se zobrazit obrázek Evil or Very Mad Evil or Very Mad, tak sem musel dát odkaz Sad

Naposledy upravil Poky dne 5. březen 2012, 18:47:59, celkově upraveno 7 krát
pcmaster

PříspěvekZaslal: 5. březen 2012, 09:35:38    Předmět: Odpovědět s citátem

Vyhradne "EN-US" (QWERTY), ale potom este "SV" (QWERTY) a "SK (QWERTY)", na ktorom sa btw daju zapisat vsetky stredoeuropske znaky, podobne ako na "CS" (QWERTZ) a "SK" (QWERTZ) (na rozdiel od "CZ (QWERTY)", co je mimoriadne zvlastne (Windows 7)).

OT: Neviete niekto praktickejsi skandinavsky layout nez SV, na ktorom by sa fakt dali zapisovat vsetky skandinavske znaky?

Btw, "EN-GB (United Kingdom)" pripadne "EN-US International" by som za caste (ani zdrave) urcite neoznacil Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Popelnice Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

Přejdi na: