Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Které kódování klávesnice používáte? |
Anglické/americké |
|
45% |
[ 22 ] |
České/slovenské QWERTZ "psací stroj" |
|
43% |
[ 21 ] |
České/slovenské QWERTY |
|
10% |
[ 5 ] |
|
Celkem hlasů : 48 |
|
Autor |
Zpráva |
Al
|
Zaslal: 4. březen 2012, 22:22:30 Předmět: Kódování klávesnice |
|
|
Toto je otázka pro programátory všeho věku: Jaké kódování klávesnice používáte při progamování ve Windows? Nebo i v jiném operačním systému ekvivalentního typu. Nebo rozložení kláves nebo jak se tomu vlastně oficiálně říká. ?? Do ankety jsem dal tři typické možnosti, jejichž "podíl na trhu" mě zajímá.
Ptám se z toho důvodu, že jako učitel programování bych si rád udělal jasno v tom, jestli jen já jsem blázen, když používám jedině QWERTY klávesnice, nejčastěji přímo klasickou americkou, nebo je problém na straně studentů. Ti totiž vždycky přijdou, mají tam tu jejich českou QWERTZ "psací stroj" a většinu času v hodině zabijí tím, že buď hledají, kde je na klávesnici Enter apod. (styl psaní "policajt"), nebo si stěžují, že složená závorka na jejich klávesnici přece vůbec neexistuje, takže nemůžou programovat..... Je to humorné, ale pouze když to člověk sleduje zvnějšku, ne při každodenní konfrontaci.
P.S. Na poslední hodině jsme zrovna začali PHP a když jsem jim řekl, že před názvem proměnné se vždy musí psát $, experti mi tam všude psali slovo "string"... Takže asi tak. Otázka zní: Jakou klávesnici používáte vy? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Crypton

|
Zaslal: 4. březen 2012, 22:37:14 Předmět: |
|
|
Osobně: QWERTZ
Nejčastěji: QWERTZ
Samozřejmě mi nedělají problémy i jiné rozložení klávesnice. Ale opravdu, nejčastěji jsem se u lidí setkal s QWERTZ. Výjiměčně jsem se setkal (tady v česku) s někým, kdo používá QWERTY, a nebo dokonce nějaké jiné rozložení. _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 4. březen 2012, 23:12:27 Předmět: |
|
|
chybi ti v ankete dvorak na kterem tu par lidi ulitava - ale pocitam ze o tom tvi studenti na 'elitni' olomoucke skole asi neslyseli  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
franz
|
Zaslal: 4. březen 2012, 23:12:49 Předmět: |
|
|
já to přepínám rychlostí draka (několikrát za minutu) jak to zrovna potřebuju (levý shift+alt) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Al
|
Zaslal: 4. březen 2012, 23:40:19 Předmět: |
|
|
Mně se často stává, že Alt+Tab nezareaguje (nepřepne kláveasnici). Hlavně na Windows XP a starších to spíš vyloženě většinou nepřepne. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
frca

|
Zaslal: 5. březen 2012, 00:16:50 Předmět: |
|
|
Hlasoval jsem pro anglicke, ale pouzivam svoje vlastni, ktere ma navic pres alt ceske znaky (je dost podobne ceskemu programatorskemu z widli, mozna ho nekdy zverejnim, protoze je pochopitelne nejlepsi ). Hlavne na widlich je nutnost pouzivat jen jedno rozlozeni, protoze tento chujsky system neumi prepinat globalne. Kdo si ma pamatovat, pro ktery program si zrovna co jak prepnul (pripadne furt cumet do rohu)? _________________ www.FRANTICWARE.com |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 5. březen 2012, 00:30:36 Předmět: |
|
|
Já právě vyžaduju, aby šlo v systému nastavit rozložení pro každé okno zvlášť, protože programuju v US a jinak používám CZ_qwerty (v Mac OS X a v Linuxu jde totiž zapnout i globální nastavení). Pokud chce někdo programovat v CZ, tak ve Windows doporučuju CZ_qwerty, protože přes pravý Alt jsou EN klávesy na stejných místech (třeba "{" je pravý Alt+Shift+ú). Jinak původ CZ_qwertz klávesnice je ten, že první psací stroje sem byly dováženy z Německa, a tam si zvolili QWERTZ. V češtině to ale nemá opodstatnění. _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Marek

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 5. březen 2012, 01:55:33 Předmět: |
|
|
Rozhodně QWERTZ a neměnil bych. Přes pravý ALT je dostupné všechno důležité a hlavně to má člověk hned pod prstama, nikoliv někde na boku:
Al> Nediv se. Kdyby tví studenti uměli psát na klávesnici, tak by nechodili na UPOL. (výjimky se ovšem najdou) _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Al
|
Zaslal: 5. březen 2012, 03:45:24 Předmět: |
|
|
Nač ten flame?
Jinak mně pravý alt píše na některých klávesách jiné znaky - to je právě ten mor, liší se to i dle verze Windows, možná i v různých programech se to chová různě. Jsem zvyklý třeba psát Latex ve Winedt na české a složené závorky a zpětné lomítko píšu pravým altem na těch klávesách kolem enteru - dle tabulky v předchozím příspěvku tam ty znaky ale vůbec být nemají.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
manutara

|
Zaslal: 5. březen 2012, 05:42:46 Předmět: qwerty |
|
|
zdravim,
na rozdiel od vacsiny tuto ja pouzivam jedine QWERTY a americku klavesnicu,
dlhy lavy shift, dlhy a nizky enter a nad nim `\'. mne ta slovenska nesedi,
cesku nepouzivam . ked som si zaobstaral novy notebook, tak prve co som
urobil, bolo, ze som slovensku klavesnicu vymenil za americku hehe, to uz je
aj diagnoza asi, mno co uz kazdy ma uchylky.
zatim... _________________ hadam to OpenGL este par rokov prezije |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 5. březen 2012, 08:01:00 Předmět: |
|
|
@Al: divne - ja pisu v TeXu tak jak ukazuje obrazek
@eosie: Al uz ale na UPOLu vicemene neuci - ona je v OL jina 'elitni' vyska jeste  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tringi

|
Zaslal: 5. březen 2012, 08:39:20 Předmět: Re: qwerty |
|
|
Na programování anglická US, na texty klasická česká.
Nemám pro daná rozložení nějaké specifické preference a možná by se mi po chvíli zvykání pracovalo lépe na nějaké jiné, ale jelikož během práce střídám řadu počítačů (i cizích a velmi specifických), je pro mě efektivnější mít návyk na výchozí rozložení.
Co se týče fyzického rozložení klávesnice, tam, když můžu, jsem hodně vybíravý:
manutara napsal: |
dlhy lavy shift, dlhy a nizky enter a nad nim `\'. |
plus velké klávesy F a standardní layout Insert/Delete bloku. Jednoduše US domestic layout, resp. IBM Model M  _________________ WWW | GitHub | TW |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Slappy

|
Zaslal: 5. březen 2012, 08:45:55 Předmět: Re: qwerty |
|
|
Tringi napsal: |
plus velké klávesy F a standardní layout Insert/Delete bloku. Jednoduše US domestic layout, resp. IBM Model M  |
Presne aj moj pripad. _________________ Skinovane instalatory pre NSIS a Inno Setup, zdarma pre SK/CZ projekty: www.graphical-installer.com |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Poky

Založen: 29. 06. 2009 Příspěvky: 184 Bydliště: Písek / Plzeň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
pcmaster

|
Zaslal: 5. březen 2012, 09:35:38 Předmět: |
|
|
Vyhradne "EN-US" (QWERTY), ale potom este "SV" (QWERTY) a "SK (QWERTY)", na ktorom sa btw daju zapisat vsetky stredoeuropske znaky, podobne ako na "CS" (QWERTZ) a "SK" (QWERTZ) (na rozdiel od "CZ (QWERTY)", co je mimoriadne zvlastne (Windows 7)).
OT: Neviete niekto praktickejsi skandinavsky layout nez SV, na ktorom by sa fakt dali zapisovat vsetky skandinavske znaky?
Btw, "EN-GB (United Kingdom)" pripadne "EN-US International" by som za caste (ani zdrave) urcite neoznacil  _________________ Off-topic flame-war addict since the very beginning. Registered since Oct. 2003!
Interproductum fimi omne est. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|