.[ ČeskéHry.cz ].
turn-based 2D rpg první krok
Jdi na stránku 1, 2  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
WIAL

PříspěvekZaslal: 17. leden 2012, 19:37:34    Předmět: turn-based 2D rpg první krok Odpovědět s citátem

Zdravím,
chtěl bych vytvořit 2D turn-based RPG z pohledu první osoby. Něco jako Brány Skeldalu, Wizardry 8. Grafika by měla být kreslená. Mám hotový storyline, nějaké hrubé navržení jak by měli vypadat levely, průběh hry, game design a teď dolaďuji a snažím se určitým způsobem dělat balanced mechanismy mezi schopnostmi.
Moje otázka zní, jaký jazyk a engine bych měl zvolit? Mám zkušenosti pouze s tvorbou uživatelských rozhraní pro různe aplikace získávání reportů z firemní databáze v VB.net. V práci mám možnost VS2010pro. Co doporučíte?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
gindar

PříspěvekZaslal: 18. leden 2012, 09:04:34    Předmět: Odpovědět s citátem

Čtverečkový dungeon! Good luck, já na něm dělám už fest dlouho a věř tomu, že se z toho po*ereš. http://www.youtube.com/watch?v=hGJgUdK5WWg

Kdybys chtěl s něčím poradit napiš PM.

K tvé otázce: Python & Pygame

http://python.org
http://pygame.org

Umíš kreslit?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
WIAL

PříspěvekZaslal: 18. leden 2012, 09:29:42    Předmět: Odpovědět s citátem

Čtverce a čtverečky Very Happy
Kreslit? Moje schopnost kreslení se od cca druhé třídy základní školy nijak extra nerozvinula Smile Naštěstí přítelkyně dělá design, takže tam to budu tlačit na nějakou grafiku GUI. Dál mám kamaráda, který kreslí rád, fantasy má taky rád takže už sme spolu i něco probraly snad to vyjde.
Nikam nepospíchám. Spíš mě to chytlo včetně toho programování a mám i určitou vizy co se té hry týče tak bych to rád nějak využil.
Jinak co sem zatím koukal co a jak, tak to vypadá, že tvorba grafiky zabere víc času než programová stránka.
PYTHON doporučuješ? Podívám se na to tedy
DeepMind

PříspěvekZaslal: 18. leden 2012, 22:32:40    Předmět: Odpovědět s citátem

preco prave 2D? podla mna by to mohlo vyzerat zauimavejsie v 3D alebo nieco medzi, ako M&M 6 - 8. Len by to vyzeralo lepsie koli vacsiemu rozliseniu. Prostredie 3D a postavy 2D. Samozrejme ze ten stvorcekovy dungeon by ostal - teraz nedavno vysla alebo este vyjde, stvorcekovy dungeon, pekny 3D, vyzera skoro ako 2D. Neviem ako sa to vola.

Inac W8 bola plne 3D, asi si mal na mysli W7.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Cascabel

PříspěvekZaslal: 19. leden 2012, 08:11:11    Předmět: Odpovědět s citátem

Asi myslíš Legends of Grimrock. Vyzerá to celkom nadupane a zdá sa, že to už dotiahnu do konca. Celkom sa na to teším.
franz

PříspěvekZaslal: 19. leden 2012, 10:05:56    Předmět: Odpovědět s citátem

jojo, nebo Legie, ikdyž tam se hodně adventuřilo
Al

PříspěvekZaslal: 25. leden 2012, 21:34:26    Předmět: Odpovědět s citátem

gindar napsal:
http://www.youtube.com/watch?v=hGJgUdK5WWg

HODNĚ to připomíná některé staré hry pro MS-DOS. Nevím, jestli to bylo cílem (jen tak kopírovat staré věci). Ten herní žánr se vám asi hodně asociuje s vzhledem těch slavncýh starých her. (Já to rpg nehraju, jen mi to přijde psychologicko-herně-designérsky zajímavé téma. Wink)
Lemik

PříspěvekZaslal: 26. leden 2012, 00:36:45    Předmět: Odpovědět s citátem

Cascabel napsal:
Asi myslíš Legends of Grimrock.

Slušelo by se dát odkaz, když už se Legends of Grimrock zmínilo.

http://www.grimrock.net/
franz

PříspěvekZaslal: 26. leden 2012, 10:08:04    Předmět: Odpovědět s citátem

Al> to bude tím, že je grafika převzatá z Bran Skeldalu
gindar

PříspěvekZaslal: 26. leden 2012, 10:36:06    Předmět: Odpovědět s citátem

Jo je z bran skeldalu, jen postavy a je jen dočasně, než budu mít vlastní.
adragon

PříspěvekZaslal: 4. únor 2012, 14:45:35    Předmět: Odpovědět s citátem

Mohu zeptat, jak se tvůj projekt bude lišit od hotových dungeonů? a v čem bude žánr posouvat. Resp. co tě bude držet v tom hru dokončit? Vývojovou platformu, bych vybíral, až budeš vědět, na čem se bude hra hrát.
WIAL

PříspěvekZaslal: 6. únor 2012, 07:10:55    Předmět: Odpovědět s citátem

Cílem není se lišit, spíše vytvořit dungeon, který člověka bude bavit hrát. Motivací je se naučit programovat a dotáhnout něco do konce. Celkově mě na nějakém úkolu nejvíce baví ten progres a ta vidina toho, že to bude hotové. A jak sem už zmínil, nejde mi o to aby to bylo co nejdřív hotové. Ani nemám nějaké komerční ambice. A nejraději bych multiplatformní aplikaci, ale vcelku to nehraje roli.
adragon

PříspěvekZaslal: 6. únor 2012, 21:53:22    Předmět: Odpovědět s citátem

WIAL napsal:
Cílem není se lišit, spíše vytvořit dungeon, který člověka bude bavit hrát. Motivací je se naučit programovat a dotáhnout něco do konce. Celkově mě na nějakém úkolu nejvíce baví ten progres a ta vidina toho, že to bude hotové. A jak sem už zmínil, nejde mi o to aby to bylo co nejdřív hotové. Ani nemám nějaké komerční ambice. A nejraději bych multiplatformní aplikaci, ale vcelku to nehraje roli.

Oki, jen mi přijde trochu škoda, začít s tím, že se zkopíruje něco co je hotového. Bude tě to stát spoustu práce a výsledek bude jen kopie. Možná by bylo fajn zkusit zpracovat nějakou větší vizi. Prostě trochu změnit prostředí. (např. jeskyňáři, důlní záchranáři, simulátor jeskyního trola, popř. aliens vs predátor jako dungeon). Ale ptal ses na jazyk a prostředí.

Podle mě je dobrá volba C++ v kombinaci s jazykem LUA (na skriptování vnitřního prostředí hry a dialogy, triggery apod..). Co se týče grafiky, tak záleží jak chceš být náročný. Pokud ti stačí nespojitý pohyb jako v DM1, Ishar, tak je SDL dostačující. V případě spojitého pohybu a otáčení, tak stojí za úvahu nějaký 3D engine (např. Ogre3d). Postavičky a nepřátelé mohou být jen sekvence spritů popř. vertexové modely, nebo předrenderované animace. Každý způsob vyžaduje jiné závislosti.

Popř. by šel použít python ? pygame (a to i na 3d grafiku, ogre má i wrapper pro python). (jednodušší programování, než v C++, ale zas není tak vhodné na náročnější grafické efekty).

Další volbou je lua https://love2d.org/wiki/Main_Page
a nebo použít nějaký jazyk nad javasciptem coffescript, kotlin a nějakou javascript herní knihovnu nad canvasem nebo webgl.

Inspiraci můžeš trochu najít na příspěvcích v soutěžích v programování jako je http://www.gamejamprague.org/.

Doporučuji se rozhodnout nad tím, jak složitý dungeon chceš vytvářet a tomu přizpůsobit technologii (jeden jazyk lepší než 2, jazyk jako lua, python je jednodušší na naučení i práci). A začit něco vytvářet Smile. Když budeš mít nějaké základní chodící jádro, tak už se dá postupně nabalovat a spousta věcí tě i napadne v průběhu.
WIAL

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 09:12:04    Předmět: Odpovědět s citátem

S tím "vytvářet kopii" máš pravdu, určitě v dnešní době člověka více motivuje vyzkoušet díky její originalitě než to, že to bude jen další z mnoha - i když se určitou jistou kvalitou. Problém je v tom, že jsem defakto nováček v programování a proto tohle propojování nápad/realizace je pro mě dost abstraktní, když nemám ty zkušenosti vývoje ze kterých čerpat. Proto chybí soudnoust a odhad. Takže člověk má tendenci stále něco měnit Jinak k volbě C++ a LUA jsem došel po určitém pátrání také. Jak znovu říkám, nejde mi o čas, takže se C++ naučím rád, baví mě to.

Ono to zatím není tak jednoduché Smile Člověk toho má v hlavě moc. Jinak co je pro mě zatím nejsložitější je najít jakýsi postup, pořadí co se učit. Zdrojů je dostatek.

Jinak díky za zajímavé názory, rady a pohledy na věc.
VladR

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 18:42:20    Předmět: Odpovědět s citátem

WIAL napsal:
S tím "vytváret kopii" máš pravdu, urcite v dnešní dobe cloveka více motivuje vyzkoušet díky její originalite než to, že to bude jen další z mnoha - i když se urcitou jistou kvalitou.
Nenechaj sa odradit od "kopirovania". Pokial to vsetko budes kodit od zaciatku, tak sa jedna o obrovsky effort, takze je skor prinosne, ze sa na zaciatku budes drzat osvedcenych a vyskusanych hernych mechanizmov.

Navyse, v momente, az ti zacnu po obrazovke pobehovat prisery s vlastnou AI, tak ver tomu, ze v priebehu kratkej chvile vypracujes zoznam novych featur, ktory ta zahlti aj na rok dopredu.
Cize, s kopiou mozno zacnes, ale urcite neskoncis Wink

WIAL napsal:

Jinak co je pro me zatím nejsložitejší je najít jakýsi postup, poradí co se ucit. Zdroju je dostatek.
Jedine rozumne poradie je take, ake si urcis sam. Cize by som to velmi nehrotil a kdekolvek uz zacnes, nech je to taky komponent, na ktory sa tesis najviac. V momente ked pride na interakciu, tak sa aj tak vsetky chybajuce komponenty velmi rychlo ozvu Smile

Ale aby som bol trocha konkretnejsi:
1. ArtAsset Loader - musis dostat na obrazovku sprites - cize musis mat triedu ktora ich bude loadovat z disku
2. Level Importer - na zaciatku ti asi bude bohate stacit, ak zeditujes prvy level - cize aspon 1 obrazovku v Notepade. Ale treba to aj tak loadnut do RAMky.
3. Scene Renderer - az ich budes mat importnute, musis zrenderovat level
4. Hero - Import, Render, Input
5. Enemies - vid vyssie

Uz len toto ta na chvilu zabavi...

WIAL napsal:

Jak znovu ríkám, nejde mi o cas, takže se C++ naucím rád, baví me to.
Hmmm, nechcem ta od C++ odradzat, sam v nom robim vyse dekadu, ale ak nemas vylozene ambicie v C++ pracovat profesionalne, tak by som ti radsej doporucil XNA a C#.
Na iterovanie je to nenormalne rychle. Instantne spustenie hry (ak si robil zmeny iba v kode), debugger ma Visualko taky, ze spat k C++ sa ide len tazko.
Nestracas kvanta casu s pointermi a navyse exceptions mas garantovane .NET runtimom, takze tieto problemy odchytis hned pri prvom vyskyte (co pod C++ ani zdaleka a ani omylom neplati).
Navyse, moze z toho byt WP7 alebo XBOX gamesa - PC verzia je samozrejma.

Komfort prace a produktivita nie je sice radovo vyssia (stale to musis vsetko nakodit sam a rucne), no je to blizko tejto hodnote - ale vyhoda je, ze nestratis kopec casu a motivacie na konci projektu, ked uz veci akoze bezia ale zrazu sa vyskytne nejaky hnusny memory leak, ktory tam bol cely cas, len sa akosi nemanifestoval skor - co je presne vec, co pod C# riesit nebudes, lebo tam ti runtime garantuje exception pri prvom vyskyte takejto situacie. Takze na rozdiel od C++ vsetky memory bugy odladis hned na zaciatku. A garantovane.

Cize, preco vlastne C++ ?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Obecné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: