.[ ČeskéHry.cz ].
OpenGL ES - instancing

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> 3D API / 3D Enginy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
perry

PříspěvekZaslal: 2. listopad 2013, 17:51:12    Předmět: OpenGL ES - instancing Odpovědět s citátem

Mám problém Smile Programuju na mobil a potřebuju podporu instancingu, která ale v GLES 2.0 nějak není.

Co jsem udělal je, že jsem udělal dva VB a v jednom sedí geometrie a v druhém transformační matice. So far, so good. A teď problém.
Pokud potřebuju instancing aktivovat nad libovolným modelem, jsem v háji. Na "velkém" OpenGL akorát vytvořím druhý buffer pro matice, ale jinak kreslím pořád z původního modelu (1 VB a IB), což teď nejde. Takže jsem došel k jedinému řešení, zkopírovat VB a IB do nového a zvětšit ho

Příklad
kód:

Původní model

VB: ABC
IB: 012

Instancovaný model

VB: ABC|ABC|ABC|...
IB_ins: 012|345|678|..
VB_ins2: W1|W2|W3|....

Jenomže další problém, jak vytahat data z VB / IB... nebo jak to celé udělat jinak, pokud někdo ví.. Je to víceméně postup před tím, než bylo OpenGL 3 a jejich drawinstanced
perry

PříspěvekZaslal: 3. listopad 2013, 20:30:03    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak pro budoucí generace (třeba se to někomu bude hodit).. už jsem to obešel pomocí EXTension "glMapBufferRange", které by mělo na iPhonu v GLES2 existovat. Postnutý kód je napsaný v GLES3, ale nahrazení funkce tou EXT by mělo fungovat

Kód je těžká prasečina, ale pro moje potřeby to stačí. Proměnné jsou definovány na různých místech ale pro pochopení co a jak to taky stačí.

kód:

GL_CHECK( glBindBuffer( GL_ARRAY_BUFFER, this->mainObject->vertexBuffer[0]->buffer ) );

float * unitdata = NULL;
uint32 vbOrigSize = this->mainObject->vertexBuffer[0]->info.numVertices * this->mainObject->vertexBuffer[0]->info.vertexSize;

GL_CHECK( unitdata = static_cast<float *>(glMapBufferRange(GL_ARRAY_BUFFER, 0, vbOrigSize, GL_MAP_READ_BIT)) );

vbOrigSize /= sizeof(float);

float * instBuffer = new float[vbOrigSize * this->instanceCount];
int index = 0;
for (int i = 0; i < this->instanceCount; i++)
{
   for (int j = 0; j < vbOrigSize; j++)
   {
      instBuffer[index++] = unitdata[j];         
   }
}

this->mainObjectVBCopy = new GLESVertexBuffer(this->device);
this->mainObjectVBCopy->InitBuffer(instBuffer, vbOrigSize * this->instanceCount, sizeof(float), false);

SAFE_DELETE_ARRAY(instBuffer);

GL_CHECK( glBindBuffer( GL_ELEMENT_ARRAY_BUFFER, this->mainObject->indexBuffer[0] ) );

void * ibdata = NULL;
uint32 ibOrigSize = this->mainObject->numIndices[0] * this->mainObject->indexSize[0];

GL_CHECK( ibdata = glMapBufferRange(GL_ELEMENT_ARRAY_BUFFER, 0, ibOrigSize, GL_MAP_READ_BIT) );

ibOrigSize /= this->mainObject->indexSize[0];

uint32 * ibBuffer = new uint32[ibOrigSize * this->instanceCount]; //tady teoreticky pozor, GLES2 nemusí umět intový IB - pro malé objeky a malý počet instancí změnit na uint16
index = 0;
for (int i = 0; i < this->instanceCount; i++)
{
   for (int j = 0; j < ibOrigSize; j++)
   {
      if (this->mainObject->indexSize[0] == sizeof(uint16))
      {
         ibBuffer[index] = ((uint16 *)ibdata)[j];         
         ibBuffer[index] += i * this->mainObject->vertexBuffer[0]->info.numVertices;
         index++;
      }
   }
}

GL_CHECK( glGenBuffers(1, &this->mainObjectIBCopy) );
GL_CHECK( glBindBuffer(GL_ELEMENT_ARRAY_BUFFER, this->mainObjectIBCopy) );

if (dynamic)
{
   GL_CHECK( glBufferData(GL_ELEMENT_ARRAY_BUFFER, ibOrigSize * this->instanceCount * sizeof(uint32), ibBuffer, GL_DYNAMIC_DRAW) );
}
else
{
   GL_CHECK( glBufferData(GL_ELEMENT_ARRAY_BUFFER, ibOrigSize * this->instanceCount * sizeof(uint32), ibBuffer, GL_STATIC_DRAW) );
}
GL_CHECK( glBindBuffer(GL_ELEMENT_ARRAY_BUFFER, 0) );
SAFE_DELETE_ARRAY(ibBuffer);

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> 3D API / 3D Enginy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: