Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
]semo[
|
Zaslal: 15. srpen 2013, 13:25:43 Předmět: Plzeň, pracující na volné noze |
|
|
Je tu někdo z Plzně, kdo pracuje na volné noze? Živnosťák a podobně, prostě nechodící do cizí firmy.
Já to tak mám, ale zajímá mě, jestli ještě někdo. Nemusí jít o hry. _________________ Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
http://www.inventurakrajiny.cz/sipka/
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory |
|
Návrat nahoru |
|
|
]semo[
|
Zaslal: 20. srpen 2013, 10:20:21 Předmět: |
|
|
Tak nikdo? Ani nějaký student, který by o tom uvažoval do blízké budoucnosti? :) _________________ Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
|
Návrat nahoru |
|
|
VODA
|
Zaslal: 20. srpen 2013, 10:52:07 Předmět: |
|
|
No, do budoucnosti o tom uvažuji já. Ale kdo ví, co bude za pár let... _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
Návrat nahoru |
|
|
JC
|
Zaslal: 20. srpen 2013, 11:59:22 Předmět: |
|
|
Také se o to snažím. Momentálně buduju pasivní příjmy, ale abych byl soběstačnej tak bych musel mít aktiva za cca 2,5 mil kč (při měs. nákladech 9 000 kč).. to je trošku nereálný
do roka bych chtěl začít nějakým způsobem podnikat |
|
Návrat nahoru |
|
|
]semo[
|
Zaslal: 20. srpen 2013, 14:09:31 Předmět: |
|
|
JC: čemu říkáš soběstačnost? _________________ Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
|
Návrat nahoru |
|
|
Ladis
|
Zaslal: 20. srpen 2013, 22:08:28 Předmět: |
|
|
Nemusíš podnikat, stačí pracovat. Z práce pak přijdeš odpočatej domů a můžeš dělat, na čem chceš. _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
|
JC
|
Zaslal: 21. srpen 2013, 08:26:56 Předmět: |
|
|
]semo[ napsal: |
čemu říkáš soběstačnost? |
Pokud pasivní příjmy (pronájem, výnosy z akcií..) pokryjou měsíční náklady (bydlení, jídlo, složenky, nezbytné věci).
Ladis napsal: |
Nemusíš podnikat, stačí pracovat. Z práce pak přijdeš odpočatej domů a můžeš dělat, na čem chceš. |
To je indiviuální. Záleží jakou máš práci, jaký máš plat a také co s ním děláš a jaké máš cíle.
Osobně to vidím asi takhle:
- lidé nemají finanční vzdělání, nejsou schopný hospodařit (viz. masy zadlužených)
- čím vyšší plat tím více hodin strávíš v práci a tím větší nároky na tebe kladou, takže s čistou hlavou domů nechodíš a moc času nezbývá
- zaměstnanec z platu nikdy nezbohatne, leda by měl podíl na zisku z každého výrobku/služby.
- všechno se rychle mění, u nás v práci je 50letej chlápek co má vejšku a specializaci, jeho bývalá firma zkrachovala a teď tam maká za 12 - 13 000 kč a je rád, že ho vůbec vzali. Zaměstnání není stabilita a navíc +- každoroční úprava legislativy nahrává "pružnému" pracovnímu trhu.
- práce ve většině firem je demotivující, úspěch mají ti co lezou do zadku a jsou loajální. Ať už tam člověk dělá cokoliv tak jedinej kdo z toho profituje je zaměstnavatel.
- v ČR jsou hrozně malé platy a neustále rostou náklady (energie, jídlo, bydlení) (http://www.novinky.cz/finance/310806-stale-vice-cechu-ma-dve-zamestnani-jinak-by-s-prijmem-nevysli.html)
- nemám myšlení běžného zaměstnance..
Znám jen pár lidí co má dobrý plat, dobrou práci a silné odbory
Cokoliv člověk začně dělat sám pro sebe je úžasnej pokrok oproti tomu být zaměstnanec |
|
Návrat nahoru |
|
|
Ladis
|
Zaslal: 21. srpen 2013, 09:04:20 Předmět: |
|
|
Nicméně spousta lidí, co dělá sama na sebe, si vydělá jen na žití a nijak dál nezbohatnou, takže oproti zaměstnání finančně nejsou líp. V práci to samozřejmě není vždy jednoduché, ale nemáš věčný stres s hledáním zakázek a stres z práce končí ve chvíli, kdy "padla".
Souhlasím s tím, že trávit moc hodin času v práci, furt jen dřít a domů jít zničenej za víc peněz nestojí. Ale pokud ti po pár letech stačí 40-50 hrubýho, tak není problém najít pohodovou práci bez nutnosti pracovat přesčas (počítám-li, že polovina lidí tady jsou programátoři a není problém se odstěhovat do většího města). Z takového platu pak při těch tvých měsíčních nákladech 9k není problém našetřit za pár let milion (vím, o čem mluvím). _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
|
JC
|
Zaslal: 21. srpen 2013, 10:13:44 Předmět: |
|
|
To je fakt, podnikat u nás není žádný med díky složité byrokracii a vysoké daňové zátěži (kterou teda nese i zaměstnanec). Když vejdeš např. do restaurace vidíš na první pohled proč není úspěšná, to že to nedochází majiteli je jeho problém. Řada lidí začne podnikat bez základního finančního myšlení a dalších potřebných schopností, pak to dopadá blbě. Člověk se musí neustále učit. Jestliže se balancuje někde na pokraji krachu je to lepší zavřít a přijít s něčím jiným, málokomu to asi vyjde na první pokus. A jasně jsou to jen myšlenky, reálný zkušenosti s tím nemám.
Platy v IT jsou vysoké a pokud někdo takový plat má (< 10% obyvatel ČR) nemusí podobné věci moc řešit. I přesto by ale měl vědět jak s těmi penězi naložit a udržet své náklady v rozumných mezích. Takže svým způsobem by měl "podnikat", investovat, spořit si na důchod, zabezpečit si budoucnost. V tomhle odvětví bude čím dál větší tlak, pokud se dneska firmy perou o programátory za 10 let tomu být nemusí. Dneska frčí IT školy. |
|
Návrat nahoru |
|
|
]semo[
|
Zaslal: 21. srpen 2013, 10:20:30 Předmět: |
|
|
JC napsal: |
V tomhle odvětví bude čím dál větší tlak, pokud se dneska firmy perou o programátory za 10 let tomu být nemusí. Dneska frčí IT školy. |
Poslední dobou z tohodle přestávám mít strach. Zdá se mi, že z těch škol nic moc neleze...
Založil sem tohle téma, protože se chystám od září hledat s jednim kámošem kancelář, kam budeme chodit pracovat. Doma to s dětma neni až takový med a sdílení znalostí taky neni na škodu. Krom toho je dobré přijít z práce a mít "padla", jak píše Ladis. Kdyby někdo šikovný z Plzně měl zájem se připojit, můžem se potkat někde v hospodě a domluvit se. _________________ Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
|
Návrat nahoru |
|
|
Ladis
|
|
Návrat nahoru |
|
|
VODA
|
Zaslal: 21. srpen 2013, 10:40:19 Předmět: |
|
|
]semo[ napsal: |
JC napsal: |
V tomhle odvětví bude čím dál větší tlak, pokud se dneska firmy perou o programátory za 10 let tomu být nemusí. Dneska frčí IT školy. |
Poslední dobou z tohodle přestávám mít strach. Zdá se mi, že z těch škol nic moc neleze...
Založil sem tohle téma, protože se chystám od září hledat s jednim kámošem kancelář, kam budeme chodit pracovat. Doma to s dětma neni až takový med a sdílení znalostí taky neni na škodu. Krom toho je dobré přijít z práce a mít "padla", jak píše Ladis. Kdyby někdo šikovný z Plzně měl zájem se připojit, můžem se potkat někde v hospodě a domluvit se. |
A co hodláte konkrétně dělat (jaké služby), že jsem tak smělý? Budete pokračovat v tom co děláte teď a nebo budete pracovat na společných "zakázkách"? _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
Návrat nahoru |
|
|
]semo[
|
Zaslal: 21. srpen 2013, 10:45:24 Předmět: |
|
|
Budem pokračovat tak, jako doposud doma. Kámoš dělá online aplikace a podobný zvěrstva, vesměs na linuxu. Já dělám to co dělám..hry, simulátory, multimediální a desktop aplikace a tak podobně. Společný zakázky zatim neplánujem, ale tim, že máme takhle rozdílný zkušenosti, můžem si přímo v práci radit a případně i nějakou práci sdílet. _________________ Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
|
Návrat nahoru |
|
|
perry
|
Zaslal: 21. srpen 2013, 11:17:53 Předmět: |
|
|
Často dělám doma a ]semo[ má pravdu. Občas je to slušný opruz, hlavně tak nějak chybí větší kontakt s lidmi a občas se pak seknu na nějaké ultimátní kravině (viz. včerejší post Segmentation fault), což třega kolega rychle poradí a nemusím zabít odpoledne tím, že si připadám blbě hodit to na fórum, že budu za blbce, protože to určitě je nějaká konina (plus jsou věci co na fóra házet nemůžu a pak jsem v pytli úplně ) _________________ Perry.cz |
|
Návrat nahoru |
|
|
JC
|
Zaslal: 21. srpen 2013, 11:24:44 Předmět: |
|
|
Ladis napsal: |
Jj, co z těch IT škol leze . Řeší se to celosvětově, že současní programátoři se "mladé krve" bát nemusí. I moje osobní zkušenost, šéf ke mě v práci zkusil 3x najít někoho, kdo by mi pomohl. Všechno nemehla. |
To bude problém všech oborů Každopádně lidé přibývají.
Co je lepší být špičkový programátor nebo si ho najmout ? |
|
Návrat nahoru |
|
|
|