Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Fila
|
Zaslal: 28. únor 2008, 13:29:33 Předmět: CUDA |
|
|
Je tu nekdo, kdo si hraje s programovanim v CUDA? Nebo alespon obecne GPGPU? Ucelem tohoto vlakna je zjistit, jestli nekdo takovy na CH vubec je + pokecat si o pripadnych aplikacich, tak piste, pokud jste na nejaky problem uspesne nasadili GPU (uspesne = jede to rychleji nez na CPU ). |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fila
|
Zaslal: 28. únor 2008, 13:34:39 Předmět: |
|
|
Abych zacal u sebe -- ja s tim teprve zacinam, spise studuju jak to funguje a na co se to jiz povedlo nasadit. V budoucnu chci akcelerovat na GPU nejake chemicke vypocty a simulace mekkych tkani pomoci metody konecnych prvku (neco z toho muze byt zajimave i herne, i kdyz se jedna o pro hry zpravidla zbytecne presne vypocty). Taky budu mozna delat ponekud teoretictejsi praci -- klasifikaci trid algoritmu, ktere lze na GPU urychlovat + nalezeni obecnych metod formulace takovych algoritmu -- ale to je spis tak ve hvezdach, jestli se k necemu takovemu dostanu... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Augi
|
Zaslal: 28. únor 2008, 13:59:41 Předmět: |
|
|
Rád bych se na CUDU podíval z blízka, ale zatím na to nemám bohužel HW. Ale co jsem si tak o tom četl, tak mi grafická karta (resp. NVIDIA Tesla - like karta) přijde jako typický PRAM, takže jsem myslel, že algoritmy na to budou podobné (někde jsem myslim viděl bitonický merge-sort v CUDě). Jak daleko jsem od reality s tím PRAMem? |
|
Návrat nahoru |
|
|
OndraSej
Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 767 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: 28. únor 2008, 14:22:44 Předmět: |
|
|
Mam v planu se na to podivat, uz na to dokonce i mam kartu. Jenom ten cas se porad nejak nedostava. Jinak rad bych na tom provozoval neuronove site + ulohy na ne. Ale napred se musim dostat vubec k te dokumentaci a momentalne me zadna z veci co resim netrapi tak, abych s vykonnou implementaci na GPU spechal... _________________ http://trionteam.net |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fila
|
Zaslal: 28. únor 2008, 18:32:58 Předmět: |
|
|
Augi napsal: |
Rád bych se na CUDU podíval z blízka, ale zatím na to nemám bohužel HW. Ale co jsem si tak o tom četl, tak mi grafická karta (resp. NVIDIA Tesla - like karta) přijde jako typický PRAM, takže jsem myslel, že algoritmy na to budou podobné (někde jsem myslim viděl bitonický merge-sort v CUDě). Jak daleko jsem od reality s tím PRAMem? |
Kdyby to byl PRAM, byl by svet prilis ruzovy . Respektive (prilis toho o PRAM nevim, ne vsechny formalismy uz mi stihli vtlouct do hlavy...) z konstrukcnich duvodu neni GPU ani zcela MIMD, ani zcela random access. V CUDA musis pracovat s velmi nehomogenni architekturou pameti a castecne i vypoctu. Cely cip se sklada ze skupin po 32 procesorech, ktere jsou SIMD -- pro kazdych 32 vlaken tedy pusobi znacne vykonostni potize divergence vetveni, dale mas pro omezeny pocet vlaken spolecnou rychlou sdilenou pamet (ktera je rychla jako registry, za predpokladu, ze nedochazi k bank conflictum, coz je taky prdel), pro vzdalenejsi procesy (tj. ty ktere nedosahnou do sdilene pameti) musis komunikovat pres globalni, ktera ma ale nesrovnatelne vyssi latenci.
Takze asi tak -- kdybys k GPU pristoupil jako k PRAM, bude to sice fungovat, ale bude to pekelne pomale. Musis tedy algoritmy prizpusobit jak pametove lokalite, tak take vypocetni (nedivergovat v ramci jednoho SIMD procesoru).
Alespon tak to zatim chapu, studuju to 3 tydny, tak nemam poradne zadne prakticke zkusenosti... |
|
Návrat nahoru |
|
|
|