Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
readgamer
|
Zaslal: 7. únor 2008, 09:14:09 Předmět: Vlastní engine |
|
|
Zdravím všechny tady ČH. Měl bych na vás otázečku, jelikož jsem nevěděl do jého fóra napsat abych vám tu nespamoval tak píšu do "Popelnice". Takže chci zeptat jestli má cenu programovat vlastní 2D nebo 3D engine a jestli je to ubec v možnostech samotného člověka. Vím že nějaký uživatelé na fóru maji vlastní enginy ale jestli je dělali sami nebo v týmu. Děkuji za každou odpověď  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MD

|
Zaslal: 7. únor 2008, 09:43:51 Předmět: |
|
|
Tohle uz se tu rozebiralo snad 100x a byly z toho krasne off topiky, urcite se najde nekdo, kdo to tu presmeruje na jiny thread
Takze na vsechny otazky, co se ptas, se da odpovedet ANO i NE
Ma cenu programovat vlastni engine, pokud:
1) nechces delat hru
2) chces se na tom naucit spustu veci
3) vymyslis si architekturu enginu DOSTATECNE jednoduchou, aby byla v tvych silach.
4) chces si dokazat ze to dokazes
Do enginu se rozhodne nepoustej, pokud nemas ani paru, jak by se to delalo. Pro nektere enginy jsou potreba znacne znalosti z grafiky, pro jine napriklad znalosti skriptovacich jazyku a kompilatoru. Vzdy se hodi programatorske zkusenosti na pomerne vysoke urovni ...
Ano, vznikly jak enginy od jednoho cloveka, tak od tymu. Oboje se da zvladnout... Ale vetsina jich je v naveky nedokoncenem stavu  _________________ - play with objects - www.krkal.org - |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 7. únor 2008, 10:03:08 Předmět: |
|
|
Readgamerovi:
Tak zalezi, co vsechno ma ten engine umet. Konkretne vykreslovani samotne zas tolik prace byt nemusi (pokud nechces moderni efekty). Napriklad mam dve hry, ktere vykresluji 2D grafiku pres 3D API (kvuli efektum polopruhlednosti, rotace a zmeny velikosti), jedna SDL + OpenGL (Ljaguska), druha C# + Managed DirectX (Mars Racer). Kazda tahle hra byla hotova za 2 dny (nejen vykreslovani, ale cela hra co se tyce programovani - grafiku delal tymovy grafik).
Pro srovnani, moje dosud nejrozsahlejsi hra, co sem dokoncil (Becher Rescue), ktera uz vykresluje animovane 3D modely ve 3D prostredi, byla cela hotova za 3 mesice, kdy se delalo cca 2 hodiny denne (ja programovani, tymovy grafik grafiku a levely - tahle hra mi trvala tak dlouho, i protoze to byla moje prvni 3D hra, dokonce i prvni hra v C/C++).
Takze jak vidis, kdyz nechces nic sloziteho, da se to zvladnout naprogramovat jednim clovekem a celkem rychle. Dyztak muzes skouknout zdrojaky, vsechny ty hry jsou opensource, par lidi se z nich zaklady uz ucilo . _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kula Shaker

|
Zaslal: 7. únor 2008, 15:13:20 Předmět: |
|
|
U nas jsme zacinali s vlastnim enginem.mno byla to sranda ze zacatku.Pak prisel pruser v podobe prezentace v gamepage...tam jsem trochu kecal o super vecech..ne moc oni by tam meli byt a oni by meli fungovat ale nefachali takze to byla vlastne polovicata lez.takova milosrdna.k nam.Tam jsme se nastartovali a byli plni toho ze joo to se opravy,vyladi a ja nevim co vsechno.mno pak nefungovalo uz vubec nic a po tezkych porodnich bolestech,prvnich mesicich tezkeho zivota si engine destiny vision zlomil vaz na invexu.Od te doby pouzivame true vision,udelali jsme si pro neho vlastni editor(mimochodem bajecny) a hle,umi vse co chceme pouzivat a mozna jeste trochu vic.To stejny mel i destiny vision ale tam to jen "bylo" pridano ale ne dvakrat dobre zprovozneno.Hele je to dvojsecny.dost dlouho me mrzelo ze uz nemame vlastni engine ale pak jsem si rekl no co,malir si taky nedela vlastni stetce ale kupuje si je z papiraku.Mno,snad jsem take trochu naklonil zrcadlo k problemu. _________________ http://3dcizek.com
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
franz
|
Zaslal: 7. únor 2008, 19:06:44 Předmět: |
|
|
Já z technického hlediska oceňuju engine vlastní. Použít něco hotového či stavět na již připravených examplech by mi ani nepřinášelo radost z vývoje. Vždy se rád podívám na hru s vlastním enginem, mít třeba i primitivní vlastní engine mi přijde pořád lepší než stáhnout nějaké Ogre, do hodiny mít screenshot z nové hry s podtitulkem, že moje hra podporuje nejmodernější shadery.. na to mám alergii skoro jako na gamemaker
(Samozřejmě mluvím především o freewaru. Řadové komerční hry jsou s licencováním enginu jedna ruka a ty nejlepší AAA tituly se obvykle stávají nejlepšími společně s mnoho let vyvíjeným a ohlašovaným enginem, tzn záruka, že hra přinese něco opravdu nevídaného a nového, typicky ID soft, v poslední době třeba crysis, assasincreed nebo teď tohle http://www.n-joy.cz/video/star-wars-force-unleashed-webdoc-3/j7gkimd8wkb6or88/ |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 7. únor 2008, 19:58:47 Předmět: |
|
|
franz - jak uz bylo receno - zalezi na:
1) chces delat hru nebo engine?
2) mas na to udelat engine?
jako pouzit cizi engine neni vubec ponizujici - ani kdyz jsi freeware vyvojar - prave naopak - muze to prinest klid do vyvoje hry a sanci jejiho zdarneho dokonceni
engine ma smysl vyvijet v pripade ze ano, chci si to zkusit jake to je vyvinout engine, ale pokud se chci zamerit na vyvoj hry, nema engine skoro smysl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
igor

|
Zaslal: 7. únor 2008, 20:10:08 Předmět: |
|
|
franz - podle me je tu jeste takova "stredni cesta" v tom hra/engine - nestahovat OGRE ani nedelat engine (ve smyslu zamerit se na obecnejsi engine, na kterem pak pojede hra) - a to tak, ze vsechno pises jen a pouze pro potreby teto hry (ovsem se zachovanim programatorskych "dobrych mravu") a vubec si nedelas starost s nejakou znovupouzitelnosti/univerzalnosti/"enginovitosti" kodu... ale to je mozna prave ten "primitivni engine" o kterem pises |
|
Návrat nahoru |
|
 |
nou

|
Zaslal: 7. únor 2008, 20:20:52 Předmět: |
|
|
vsetci ta tu proste vystrihaju nerob engine ale hru. to znamena nerob nieco vseobecne ale striktne zamerane na tu konkretnu hru. pretoze uz existuju stovky enginov ktore zacali ako predvoj pre nejaku hru ale kym sa vyvojar dostal k programovaniu samotnej hry tak ho presla chut alebo trpezlivost. _________________ Najjednoduchšie chyby sa najtažšie hľadajú. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tringi

|
Zaslal: 7. únor 2008, 20:51:26 Předmět: |
|
|
Takové nedodělané enginy mám na disku dva.
Kupodivu má jediná dokončená hra není postavena ani na jednom z nich (ale z jednoho používá vybrané komponenty). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Marek

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 7. únor 2008, 21:36:30 Předmět: |
|
|
Pokud chce autor threadu dělat grafiku či fyziku, zkoušet si hrát s architekturou většího projektu (a každej rok ho přepisovat, protože tam je něco blbě udělaný), ať si dělá engine. Problém je pak v tom, že ho to chytne třeba tak, že už nebude chtít dělat hru, ale spíš různá dema, co prezenzují možnosti jeho enginu. Ono to má i svoje výhody - člověk pak nemá problém přejít na nějakej lepší engine, co dělá tlupa lidí (třeba OGRE) a pak snázeji pochopí, jak takový engine funguje a možná bude schopen do něj dělat i vlastní modifikace, což je k nezaplacení. Takový člověk ale potom nebude mít zřejmě čas se zabývat děláním her.
Samotné dělání her má ovšem taky něco do sebe a je tam hodně zajímavých věcí, které se můžou hodit nejenom u herního vývoje, ale i v jiných typech aplikací.
EDIT: Dělat vlastní engine se může na VŠ vyplatit - dá se to použít jako semestrálka v nejednom předmětu.  _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
readgamer
|
Zaslal: 8. únor 2008, 15:28:44 Předmět: |
|
|
Se mnou je to těžký chtěl bych si udělat nějaký naprosto jednoduchý engine asi proto abych mohl řikat jakej jsem to frajer že jsem si ten engine udělal. Ale hlavně se chci soustředit na tvorbu her. Takže si myslíte že pokud chci dělat hry tak se mám vykašlat na engine a programovat samotnou hru rovnou z fleku?
EDIT: 2franz: když už mluvíš o alergii na GM tak v něm právě tvořím, ale už se asi rok a půl učím c++, proto chci onen GM nechat plavat a přejít na něco jiného jelikož už na něj taky pomalu začínám dostávat alergii  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 8. únor 2008, 15:38:18 Předmět: |
|
|
"resit z fleku" - to je co? - oprogramovat si celou hru v C? - no to je jeste horsi nez delat engine.
spis nam popis jake cinnosti te v ramci tvorby her zajimaji - design hry?, zpracovani deje hry?, moznost prevest svuj napad na hru? - pak by pro tebe mohl byt zajimavy game maker, WME apod. nachystane frameworky ve kterych se vyradis
chces si oprogramovat grafiku? chces si oprogramovat system tak aby sly potom jednoduse psat skripty a tak vytvorit hra?
a tisice dalsich otazek - az si toto ujasnis pak ti muzeme poradit  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tutchek
Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 140 Bydliště: Praha -Pankrác
|
Zaslal: 8. únor 2008, 16:14:27 Předmět: |
|
|
Hele... engine.. to se dá chápat jako "marketingový kec".. prostě naprogramuj hru... zkus pri tom myslet, aby nebylo v kódu zadrátováno "až dojdeš ke kouzelníkovi dostaneš amulet" ale spíš by to bylo někde v nějakém datovém souboru... stejne grafika apod... no a ve výsledku zjistíš, že jsi vlastně udělal něco jako engine a klidně to tak můžeš nazvat... tak co řešit... _________________ Nemarni čas u kompu, pojď si zaběhat do lesa
function god_exists() { return false; } |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hunter

|
Zaslal: 8. únor 2008, 16:58:36 Předmět: |
|
|
Dneska už jsou možnosti takový, že zadarmo nebo za pár desítek/stovek USD jde sehnat tak dobrý engine, jaký průměrný programátor nikdy neudělá (i když samozřejmě CryEngine2 to nebude).
Nicméně, pokud někdo skutečně chce dělat engine, tak mu nic jinýho než si ho udělat nezbude, to ale nebude případ autora threadu, protože pak by se takto neptal, proto bych mu doporučil (z toho jak vystupuje a toho co napsal) využít engine už hotovej.
Nemusí to být kompletní klikací framework (což bych volil já, protože programovat neumím prakticky vůbec), ale myslím, že o některý low-level věci není potřeba se starat ani když člověk v C++ umí, protože Ogre, Nebula, Torque ... nebo cokoliv ... to zařídí. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
franz
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|