.[ ČeskéHry.cz ].
Strategie - oživení mapy
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> 3D API / 3D Enginy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Juraj

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 13:43:06    Předmět: Strategie - oživení mapy Odpovědět s citátem

Opět všechny zdravím dalším snad dle názvu význačným topikem.

Abych přeci jen trochu omezil vytváření mnou nových topiků Embarassed , vždy sem schrnu nějaký problém který bude souviset s použitím ve strategiích.

A nyní k samotným otázkám:

1) Jaké modely/obrázky a jaké metody použít na vykreslení stromů? Je vhodné využívat billboard na zalesnění mapy? Nebo se zaději přiklonit k jednoduším 3D modelům s nějakými efekty?

2) Je vhodné pro "oživení" mapy používat různé drobnoti (kaluže, žáby, zvěř, ptactvo atd..)? Jaké "oživení" by podle Vás neměli chybět?

3) Je vhodné použít vodu, ve větší míře (rybníky, jezera) i když nebude nijak herně využita?

těším se na vaše odpovědi Cool
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Weny Sky

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 13:48:52    Předmět: Odpovědět s citátem

1) modely, jeste jsem nevidel 3D strategii, ktera by mela objekty resene jako bilboarding

2) jo je to vhodne
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
OndraSej

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 13:54:33    Předmět: Odpovědět s citátem

3) co znamena, ze nebude herne nijak vyuzita? Ze nebudou ve hre zadne lode a ponorky? Nebo to, ze vojaci budou chodit pres jezero stejne jako po louce?
Pokud myslis prvni moznost, tak to neznamena, ze nebude vyuzita... voda je dulezity strategicky prvek, at uz se po ni da dopravit lodi (protoze potrebujes vyrabet i lode) nebo ne (protoze blokuje pristup do urcitych mist a jde ji vyuzit treba jako ochranu zakladny z jedne strany)
Pokud myslis druhou moznost, tak mas nejake divne vojaky Wink
Juraj

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 13:55:45    Předmět: Odpovědět s citátem

Weny Sky napsal:
1) modely, jeste jsem nevidel 3D strategii, ktera by mela objekty resene jako bilboarding

Nejsem si zcela jist zda jsi plně pochopil moji první otázku, jedná se mi pouze o stromy a nevím zda je reálné osázet tak obrovskou plochu 3D modely stromu, zda to nebude přehnaně hardwarově náročné..
Marek

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 14:52:33    Předmět: Odpovědět s citátem

1) Stromy by byly docela fajn dělat ve 3D, viz např. Warcraft 3, kde to funguje dobře.

2) Oživení jsou fajn. Co jsi vyjmenoval, by mělo stačit.

3) Pokud máš čas se s vodou piplat, dal bych ji tam...
Weny Sky

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 15:20:55    Předmět: Odpovědět s citátem

Black and White 2 (2005)

Dva roky stara hra, ktera musela bezet na tehdejsich grafikach a jaky krasny les. Graficke karty maji dost vykonu. Nehlede na to ze nez tu hru nejspis dokoncis, tak bude venku nove generace grafik.
franz

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 15:28:57    Předmět: Odpovědět s citátem

krajina je 3D nebo placka?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Juraj

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 17:08:53    Předmět: Odpovědět s citátem

franz napsal:
krajina je 3D nebo placka?

Krajina je připravená pro 3D, ale neviděl bych to zatím na nějaké obří hory a podobně, spíše trochu narušit "placatý" ráz krajiny, aby terén vypadal více reálný..
Juraj

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 17:18:10    Předmět: Odpovědět s citátem

Eosie napsal:

3) Pokud máš čas se s vodou piplat, dal bych ji tam...

Kolik myslíš že mi zabere času udělat nějakou "solidní" vodu? Jelikož zatím neplánuji žádné jednotky které se po vodě budou pohybovat, možná by stačila nějaká jednodušší, dá li se to tak říct.

Nevíš kde bych našel nějaký pěkný tutig na tvorbu vody, ptám se jen tak zatím jsem to nikde nehledal..
Fundin

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 17:38:01    Předmět: Odpovědět s citátem

Zkus http://www.riemers.net/eng/Tutorials/XNA/Csharp/series4.php sice to asi nebude to nej, ale pro me to byla dobra inspirace.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
franz

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 17:52:33    Předmět: Odpovědět s citátem

Juraj napsal:
Kolik myslíš že mi zabere času udělat nějakou "solidní" vodu?

pokud máš tedy 3D terén, stačí udělat jámy do země a přes to dát průhlednou plochu (hladina), je to jednoduché a většinou vypadá dobře, kor když pod hladinu nacpeš nějaké ryby nebo chaluhy
Marek

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2008, 18:38:59    Předmět: Odpovědět s citátem

Juraj napsal:
Kolik myslíš že mi zabere času udělat nějakou "solidní" vodu? Jelikož zatím neplánuji žádné jednotky které se po vodě budou pohybovat, možná by stačila nějaká jednodušší, dá li se to tak říct.

Nevíš kde bych našel nějaký pěkný tutig na tvorbu vody, ptám se jen tak zatím jsem to nikde nehledal..

Těžko říct, na solidní vodu většinou potřebuješ mít k tomu přizpůsobenej renderer, dělat několik renderování do textur jako co má být pod hladinou, co se má lesknou na hladině, co jde a nejde vidět z kamery a pak to poskládat, jak udělat vodu animovanou.... pro začátek bude lepší vsadit na jednoduchou průhlednost. Na něco lepšího doporučuju sehnat paper (nemám tu link) o vodě a shaderech v Halflife2, doporučuju papery v ATI SDK March 2006, kde je pár komentářů na toto téma, dá se to stáhnout jako jeden velký balík. Můžeš se podívat třeba i tady: http://www.bonzaisoftware.com/water_tut.html . Zdrojů se dá najít dost.
Juraj

PříspěvekZaslal: 9. září 2008, 13:04:14    Předmět: Odpovědět s citátem

Eosie napsal:

Těžko říct, na solidní vodu většinou potřebuješ mít k tomu přizpůsobenej renderer, dělat několik renderování do textur jako co má být pod hladinou, co se má lesknou na hladině, co jde a nejde vidět z kamery a pak to poskládat, jak udělat vodu animovanou.... pro začátek bude lepší vsadit na jednoduchou průhlednost. Na něco lepšího doporučuju sehnat paper (nemám tu link) o vodě a shaderech v Halflife2, doporučuju papery v ATI SDK March 2006, kde je pár komentářů na toto téma, dá se to stáhnout jako jeden velký balík. Můžeš se podívat třeba i tady: http://www.bonzaisoftware.com/water_tut.html . Zdrojů se dá najít dost.

Tak nyní jsem se konečně dostal k vodě Smile

Ano asi souhlasím s Vámi, jako voda mi bude stačit nějaká průhledná vrstva. Abych pravdu řekl, zatím jsem nic takového nedělal, takže opravdu nevím jak a kde začít..

Zatím jsem našel, že průhlednost se dá nastavovat u textur. Já si tedy pravděpodobně budu muset složit nějakou plochu (mnohoúhelník) na pohrytí "děr" ve 3D terénu, ten otexturuji a nastavím průhlednost..

Jestli je to hloupost, nekamenujte mě, jen googlim co se dá Smile

Nevíte někdo kde najdu nějaký tutig s tvorbou takovéto "vody"?
pcmaster

PříspěvekZaslal: 9. září 2008, 13:26:58    Předmět: Odpovědět s citátem

No neviem, ci si presne pochopil, co ti ostatni napisali.

Uplne primitivnu vodu spravis napriklad tak, ze cela tvoja voda bude JEDEN quad v mieste "jamy" v terene. No a mily quad moze mat nejaku texturu, ta sa moze mierne animovat (mozes quad rozdelit a aspon hybat vertex koordinatami) a bude priehladny (zapnes (alfa)blending). No a to je asi tak vsetko. V pripade, ze kamera nikdy nepojde pod vodu (celkom bezne pri strategiach) mas dobry start Smile

Potom si najdes tutorial na odrazy a naplacas ich na to, potom si najdes tutorial na lom (refrakciu) a naplacas to na to. A mas peknu vodu. Ale to az potom Smile
Augi

PříspěvekZaslal: 9. září 2008, 13:42:16    Předmět: Odpovědět s citátem

Jo, prostě vykreslíš quad s texturou přes tu díru, přičemž máš zapnutý alpha-blending.
Jinak obecně ohledně alpha-blendingu: nejprve musíš vykreslit všechny neprůhledné objekty a teprve pak všechny průhledné a ty ještě ke všemu odzadu dopředu (při pohledu z kamery).
No ale v Tvém případě quadů přes díry to splníš, když prostě nejdřív vykreslíš terén a pak quady Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> 3D API / 3D Enginy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

Přejdi na: