.[ ČeskéHry.cz ].
Strategy In Strategy
Jdi na stránku 1, 2  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sosarian

PříspěvekZaslal: 16. leden 2009, 20:26:01    Předmět: Strategy In Strategy Odpovědět s citátem

nevím jestli takový design pattern existuje, ten název mě napadl jen tak. kazdopadne mam nasledujici problem:

class Model
* hodnota Vertex[] poleVertexu
class StaticModel : Model
class DynamiModel : Model

class GraphicEngine
* metoda void VykresliVertex(int x, int y)
class OpenGL : GraphicEngine
class DirectX : GraphicEngine

je potřeba vykreslit List<Model> list modelu,
Statický model se vykresluje jinak nez dynamický model
(na tohle by se vyuzil klasicky strategy pattern s IDrawable metoda Draw(GraphicEngine g) a kazdy by mel jinou implementaci vykreslovani)

jenomze kazdy model se vykresluje i jinak v zavyslosti na pouzitem grafickem enginu, tzn dohromady existuji 4 ruzne "metody" ktere nejak vykresluji ruzne modely v ruznych enginech. vsechny ovsem berou hodnoty z poleVertexu (a nejak je transformuji na dva inty) a nejakym zpusobem je vykresluji prez VykresliVertex(x, y)

jde mi o to jestli se tohle da vyresit objektove (tzn bez nejaky IFu jako if this is staticmodel, nebo duplicity) kam dat jake metody, jak se maji jmenovat, jake maji mit parametry

(muj problem je veskutecnosti s jiným programem (takze mi prosim nerikejte at pouzivam jen directx Smile ), ale se stejným problémem v architekture, proto me zajima jen jestli je takovyto design pattern v objektovem programovani vubec mozny (mam k dispozici C#))
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Luke

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 09:58:30    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokud se nepletu a dobre jsem te pochopil, tak budes chtit asi neco takovyho:

Model bude mit virtualni metodu Draw(GraphicsEngine), kterou overridnes ve StaticModel a DynamicModel. Podobne GraphicsEngine bude mit virtualni metodu DrawElement (nebo cokoliv jineho), kterou zase overridnes v OpenGL a DirectX tridach.

Predpokladam ze ve StaticModel i DynamicModel budes volat DrawElement nezavisle na tom, jak moc se metody Draw navzajem lisi. A podle toho jaky graficky engine to prave je, tak podle toho se pouzije prave dana implementace metody DrawElement.

Pak kdyz budes vykreslovat list instanci tridy Model, tak se pouzije prave implementace StaticModel nebo DynamicModel podle toho, jak jsi ji vytvoril
kód:
Model model = new DynamicModel();
Model model2 = new StaticModel();
model.Draw(g);
model2.Draw(g)

Je to objektove bez zadnych ifu, ale nevim jestli ti jde presne o toto.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky MSN Messenger
Quiark

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 11:11:42    Předmět: Odpovědět s citátem

Není na tohle náhodou určen vzor Most?
Luke

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 11:26:00    Předmět: Odpovědět s citátem

Aha, je, sry, nejak jsem to prehlidl, kdyz jsem to tu podruhe cetl. Zapomel jsem na to.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky MSN Messenger
Sosarian

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 16:18:20    Předmět: Odpovědět s citátem

jo ten bridge pattern je tomu asi nejbliz, diky

neco podobnyho me napadlo taky ale nechtel sem to tak delat kvuli te naprosto zbytecne radce v
StaticModel::Draw(Graphics graphics)
{
graphics.DrawStaticModel();
}
to stejny bude totiz v DynamicModel, a prakticky to jen "spojuje" ty tridy (proto mozna bridge ze Smile)

nejlepsi by bylo kdyby slo neco jako
Model::Draw(Graphics graphics)
{
graphics.Draw(Model)
}
a tohle by se rozhodlo jestli zavola
Graphics::Draw(StaticModel model)
nebo
Graphics::Draw(DynamicModel model)

ale v C# nejak nefunguje polymorfismus metod Smile (samozrejme vim ze to jde resit reflexi, ale to by nebylo tak viditelny co se vola)

a taky to ma tu nevýhodu ze je pak vykresleni vsech modelu nacpaný v jendé třídě, a v jednom souboru (i kdyz tohle jde taky resit prez partial classy ale to uz muze by trochu divny)
posila

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 17:37:12    Předmět: Odpovědět s citátem

Sosarian: Co presne myslis tim polymorfismem metod? Nejvic by mi pomohl nejspis nejaky priklad. Diky
Sosarian

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 17:49:24    Předmět: Odpovědět s citátem

posila napsal:
Sosarian: Co presne myslis tim polymorfismem metod? Nejvic by mi pomohl nejspis nejaky priklad. Diky

no ze kdyz mam

kód:

class GraphicEngine
{
    void Draw(Model model); //tohle by bylo prazdny
    void Draw(StaticModel staticModel);
    void Draw(DynamicModel dynamicModel);
}

a pak mam
kód:
static void Main()
{
        List<Model> models = new List<Model> { new StaticModel(), new DynamicModel() }
        foreach (Model model in models)
        {
                graphicEngine.Draw(model);
        }
}

tak ten radek graphicEngine.Draw(model); zavola vzdycky tu metodu ktera ma v podpisu argument typu Model, i prez to ze model.GetType() vraci uz tu specifickou implementaci modelu

u objektu to mas takhle
Object.ToString(Object this)
Int32.ToString(Int32 this)
a tam to funguje... (samozrejme by to chtelo nejaky dalsi klicovy slova treba virtual a override u parametru pri vic parametrech by bylo slozity jinak rozeznat co za metodu volat, rozhodne tomuhle patternu chyby nejaka konstrukce ktera by ho umoznila implementovat spravne)

Naposledy upravil Sosarian dne 17. leden 2009, 19:04:04, celkově upraveno 9 krát
Marek

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 17:54:18    Předmět: Odpovědět s citátem

Fuj, hnus. Tady ti nezbude nic jinýho, než použít přetypování.

Mimochodem, vykašli se na vzory, když netušíš, jak je použít, přitom všude po netu jsou hotové class diagramy, které to jasně ilustrují, jenom tam dosadit vlastní třídy. Samozřejmě je třeba nejdřív umět OOP, to samo poskytuje dostatečné prostředky pro rozumný objektový návrh a není potřeba vymýšlet blbosti jako polymorfismus metod. Pro OOP i vzory doporučuju přečíst knihu Design Patterns Explained, jsou 2 vydání - to první (z roku 1995 myslím) mi připadá systematičtější, to druhý (z roku 2004) je rozvláčnější, ale možná může být pro začátečníka stravitelnější. Dokud si tuto knihu (nebo ekvivalentní literaturu) nepřečteš, doporučil bych dát od vzorů ruce pryč, budou víc škodit než pomáhat (a jak vidím, už škodí).
Sosarian

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 18:46:26    Předmět: Odpovědět s citátem

2Eosie: nechapu co te vede k tomu ze bych snad neumel OOP nebo pouzivat navrhove vzory, nebo k tomu "Fuj, hnus." ale jestli mas lepsi navrh jak to napsat klidne me porad
Marek

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 19:17:38    Předmět: Odpovědět s citátem

Bridge nemá nic přemosťovat, ale jen oddělit od sebe abstrakci od implementace, díky čemuž se zabrání nekontrolovatelnému narustání počtu tříd a nabývání redundantního kódu. Nicméně každý ho dnes automaticky používá ve správných situacích bez toho, aniž by tušil, že se to tak jmenuje. Je to přirozené. Kdyby tento vzor nepoužil, znamenalo by to spíš, že neumí dobře OOP. Vzory beru spíš jako takovou pomůcku právě k výuce OOP a podle mě by neměly být použity způsobem "kterej vzor vyřeší můj problém jednou provždy?" V praxi si myslím, že už se ani moc neřeší, které vzory jsou v návrhu použity. Každej by si měl intuitivně bez vzorů zdůvodnit, proč je danej návrh zrovna vhodný pro ten a ten případ. Tolik k OOP a vzorům. Nevím, jak moc umíš OOP nebo co všechno si pod touto zkratkou představuješ, prostě mi to z těch příspěvku tak nějak vyplynulo.

Poradil bych ti, ale nechápu, o co se snažíš. Co je dynamický model? To je animovaný model? Všechny modely se přece v 3D API dají kreslit stejným způsobem. Pokud se u dynamického modelu mění vertexy, stačí před kreslením aktualizovat obsah vertex bufferu.
Ondras

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 19:24:03    Předmět: Odpovědět s citátem

neni to takhle?

class StaticModel
{
draw();

}

class DynamicModel extends StaticModel
{
//prekryti
draw();
}
Sosarian

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 19:30:24    Předmět: Odpovědět s citátem

rikal sem ze nejde o tenhle problem, ze je to jen priklad (jde mi skutecne jen o to jak to navrhnout)
ale jestli chces muzu napsat skutecnej problem

mam seznam msil opkodu (Nop, Call, Stdloc : OpCode), kazdej se do assembleru prepisuje jinak, a mam dve moznosti kterej asm vybrat (masm, nasm : Assembler)

tzn kdyz to prevedu na bridge pattern tak

Imlpementor - Assembler
Abstraction - OpCode

kdyz pak udelam neco jako

kód:
class Nop : OpCode
  void Assemble(Assembler asm)
  {
     asm.AssebmleNop();
  }

class MASM : Assembler
  void AssembleNop()
  {
     this.Write("nop"); //obsah teto metody se v MASM a NASM muze neuveritelne lišit
  }

je tu presne ten problem kterej sem psal nahore, v kazdym opkodu musim napsat podobnej radek
asm.AssembleJmenoInstrukce();

takze jak vidis problem se nezmenil, akorat sme to prenesli uplně mimo hry Smile

(v soucastnosti to mam implementovany tak ze prevadim jen do MASM, takze na Nop : OpCode mam primo napsany asm.write("nop"))
Marek

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 19:37:48    Předmět: Odpovědět s citátem

Já tam žádnej problém nevidím. Tak se to prostě dělá.
Sosarian

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 19:40:44    Předmět: Odpovědět s citátem

Eosie napsal:
Já tam žádnej problém nevidím. Tak se to prostě dělá.

no ale jen kvuli tomuhle budu muset mit tridu pro kazdej opkod (zadny jiny metody nema) (i kdyz samozrejme muzu udelat nejakej delegat, ale to je zas moc zeslozitovani)
Marek

PříspěvekZaslal: 17. leden 2009, 19:54:21    Předmět: Odpovědět s citátem

Hm... Asi bych to dělal bez objektů. Udělal bych si pole konstant, kde bych měl vždy ID instrukce očíslováno od nuly. Dále bych si udělal pole, kde indexem by bylo ID instrukce a v tom by byla funkce vyvolávající danou instrukci. Při interpretaci bych pak procházel seznam obsahující ID instrukcí a volal poleFunkci[idInstrukce](); (pseudokód)

Dále bych měl bokem funkce, co by mi toto pole vygenerovalo pro různý assemblery.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Obecné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: