Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
MD

|
Zaslal: 3. červenec 2009, 10:22:41 Předmět: Ktery 2D kreslici program je dobry? (a tablet friendly) |
|
|
Jake 2D kreslici programy pouzivate? Proc se vam ten ktery zda dobry nebo spatny? Na jaky druh tvorby je pouzivate? A jejich cena?
Par doporuceni uz tady na foru bylo, ale porad mi to prijde nekompletni, programu je hodne a ja (a asi nejen ja) v tom mam gulas
Navic me tak trochu inspirovala debata o tabletech, tak jsem si jeden krasny intuos konecne koupil. A ted premyslim co dal, jaky vhodny soft nasadit Samozrejme je to pro me pouha zabava, stale jsem a zustanu grafik zacatecnik.
Na co jsem narazil?
.NET paint http://www.getpaint.net/index.html - pouzivam uz delsi dobu, jednoduchy, funkcni, skoro nic neumi, sympaticky, zadarmo. Nema stetce a neni tablet friendly. Da se vylepsit pomoci pluginu, ale to jsem nezkousel.
Gimp - zadarmo, jednou jsem zkusil, rekl jsem fuj a sel jsem jinam Umi toho asi celkem dost ale nelibilo se mi ovladani. Tak at se ke gimpu kdyztak nekdo vyjadri.
Photoshop - Co s nim porad vsichni maji? To je opravdu tak dobry? Proc se vsichni snazi photoshop okopirovat? Navic ta astronomicka cena a pro zacatecnika je imho prilis komplikovany. Ovladani mi neprijde moc stastne (asi je to tim ze ho ovladat neumim, zkousel jsem ho jen asi 2x). Daleko vic se mi libila filosofie stareho Autodesk animatoru (kde je mu konec? ) Tazke jaky klon photoshopu je nyni nejlepsi? A ma to vubec smysl, neexistuje neco jineho lepsiho?
Corel Painter Essentials - http://www.corel.com/servlet/Satellite/gb/en/Product/1190317151777#tabview=tab0
Nyni testuju trial verzi. Je to jednoduchy program se spoustou realne fungujicich malirskych stetcu. Nutne pouzivat s tabletem. Dale dokaze pouzivat fotografie jako vzor nebo pro automatickou kresbu. A to je asi zhruba vse co to umi. Mela by to byt hodne zjednodusena verze Painteru (ktery je bohuzel za astronomickou cenu), zatimco essentials se da sehnat urcite pod $100. Zatim se mi hrani si s timto programem moc libi a vypada to ze by pro me mohl byt idealni, tak doufam ze se neobjevi nejaka featura ktera mi bude citelne chybet. Mate nekdo zkusenosti s Painterem nebo s timto Painter essentials?
Jeste jsem tady na foru nasel linky:
PhotoPlus: http://newwiki.ceske-hry.cz/Serif_PhotoPlus
OpenCanvas: http://www.portalgraphics.net/en/oc/oc4/products.html
GimpShop: http://www.ceske-hry.cz/forum/viewtopic.php?t=41 _________________ - play with objects - www.krkal.org - |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mem

|
Zaslal: 3. červenec 2009, 10:33:36 Předmět: Re: Ktery 2D kreslici program je dobry? (a tablet friendly) |
|
|
Myslíš Paint.NET, ten skutečně není moc dobrý, nějaké bugy v něm jsem i hlásil a opravy v nedohlednu, a funkcí má také minimum. Jinak ve tvém výčtu mi úplně chybí Corel Paint Shop Pro, který používám já i na kreslení programmer's art a webové grafiky (a samozřejmě na úpravu fotek), a jeho cena je víc než lidová. Navíc umí používat i pluginy určené pro Photoshop. Co jinak všichni mají s Adobe nechápu, PS i Illustrator jsem nějakou dobu používal a ovládání je dost neituitivní, cena pro amatéra pak docela nechutná Tablet jsem zatím nepoužíval, ale budu do 14 dní pořizovat, tak pak můžu napsat jak se s tím PSP chová _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
OndraSej

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 767 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: 3. červenec 2009, 10:45:47 Předmět: |
|
|
Kdyz potrebuju, tak pouzivam Gimp. Ovladani ma sice nestandardni, ale kdyz si clovek zvykne, tak se s nim da delat celkem efektivne (klavesnice + mys). Nicmene ja ho mam hlavne na upravy fotek a na doladovani diagramu z vektorovych kreslitek. Tablet nepouzivam, ale co vim, tak tablet-friendly je (zvlada pritlak a tak).
Sestra zacinala s Gimpem taky, nakonec ale skoncila u Photoshopu a dalsich od Adobe, protoze (1) se to uci ve skole a (2) to je de facto standard nejen z hlediska software, ale taky z hlediska vymeny dat - PS je skoro vsude, takze taky skoro vsude chteji zdrojove soubory z PS.
Paint.NET jsem kratce zkousel a prisel mi z hlediska ovladani jeste horsi nez Gimp a navic jsem tam narazil na neprijemne osery jako antialiasing pri priblizeni, ktery se mi nepovedlo vypnout. _________________ http://trionteam.net |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hunter

|
Zaslal: 3. červenec 2009, 10:54:47 Předmět: |
|
|
Photoshop skutečně není moc dobrý program, smutné je, že i přesto je stále mílové kroky před konkurencí (osobně mi přijde, že na poli 2D grafiky si (narozdíl od 3D) jde vybírat prakticky pouze mezi programem špatným a horšími). PS je nejuniverzálnější, jdou v něm snadno upravovat fotky, tvořit textury i volně kreslit, ani v jedné z těchto disciplín není nejlepší, ale všechno umí obstojně, což se o ostatních programech říct nedá.
Na volnou kresbu jsou programy jako Corel Painter, Alias Sketchbook, ArtRage a další.
Konkurenty Photoshopu jsou ale hlavně Corel PaintShop Pro (současně tuším X2, má kvalitní podporu PSD formátu, protože to je "industry standard" a program který ho neumí je v reálné produkci odsouzen k záhubě) a GIMP, všechno ostatní je daleko vzadu.
Osobně bych si chtěl vyzkoušet NakedLight ( http://www.naked.la/light/ ), ale ten je pouze pro MacOS. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mem

|
Zaslal: 3. červenec 2009, 10:58:47 Předmět: |
|
|
OndraSej napsal: |
Paint.NET jsem kratce zkousel a prisel mi z hlediska ovladani jeste horsi nez Gimp a navic jsem tam narazil na neprijemne osery jako antialiasing pri priblizeni, ktery se mi nepovedlo vypnout. |
To je jeden z bugu, ktere jsem hlasil
http://paintdotnet.forumer.com/viewtopic.php?f=10&t=26271 _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
ondy1985

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 3. červenec 2009, 12:58:05 Předmět: |
|
|
Já v MS Paint dokonce nařezal grafiku jednoho webu za desítky tisíc . _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tom.drin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
MD

|
Zaslal: 3. červenec 2009, 16:27:01 Předmět: |
|
|
A jde ten MS Paint stahnout samostatne?
Moc dekuju za tipy, koukal jsem se na Corel Paint Shop Pro (ted asi PSP Photo), vypada pekne a cena se pohybuje v rozumne vysi. Takze je dobre o nem vedet, az budu potrebovat nejaky schopnejsi nastroj.
Zatim me zajima spise ta volna kresba, takze jsem koukal na SketchBook Pro, vypada to, ze ho koupil Autodesk a na ArtRage (krasne jednoduche ovladani, velmi nizka cena za pro verzi, starter verze zadarmo) Ale zatim asi stale vede Painter Essentials (kdyz plnohodnotneho Paintera si odmyslim kvuli vysoke cene).
Edit: tom.drin: Taky zajimave moznosti, ale nez to vsechno vyzkousim ..  _________________ - play with objects - www.krkal.org - |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tringi

|
Zaslal: 3. červenec 2009, 18:32:45 Předmět: |
|
|
Já používám PaintShop Pro, už snad od verze 6, loni jsem si desítku nechal koupit i do práce a uvažuju o upgrade. Pravda, pokud máš pomalejší počítač, běžnou práci zastane i starší verze. V každém případě spokojenost od tvorby běžné, obchodní i webové grafiky až po složitější úpravy a retuše fotek. Taktéž ovládání je jednodušší než u protežovaného Photoshopu. _________________ WWW | GitHub | TW |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 3. červenec 2009, 22:11:46 Předmět: |
|
|
MD napsal: |
A jde ten MS Paint stahnout samostatne? |
Jistě, přímo ze stránek Microsoftu (např. zde: support.microsoft.com/kb/162500). Funguje to normálně ve wine, takže jej můžeš používat i v Linuxu a na Macu . _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
milanvasek
Založen: 19. 04. 2008 Příspěvky: 30 Bydliště: Londyn, Roznov p.R.
|
Zaslal: 8. červenec 2009, 14:36:25 Předmět: |
|
|
Ja ted koupil Sketchbook 2010. rozhodne doporucuju. podle me nejlepsi na kresleni tuzkou ze vsech programu co jsem zkousel (Artrage, Photoshop, Painter...)
Artrage neni spatny za tu cenu, ale proste jsem z neho nemel tak dobry pocit jako v pripade SB... ikdyz featur ma zase vic... _________________ 3d artist @ Jellyfish Pictures, London |
|
Návrat nahoru |
|
 |
sHTiF
|
Zaslal: 18. srpen 2009, 22:42:27 Předmět: |
|
|
Tiez som za Sketchbook co sa tyka sketchovania a volnej kresby je proste bezkonkurencny, rychly s velmi intuiticnym ovladanim. Ovsem ak uz chces nejaku komplikovanejsiu kompoziciu tak ti zostava prakticky len na vyber medzi Photoshop a Painter kazde ma svoje +/- takze sa neda jednoznacne doporucit ten alebo ten. To uz je skor o tom aky styl preferujes a ktory soft ti viac "padne". Ja niekedy dokonca pri tvorbe kombinujem oba  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Larock
|
Zaslal: 19. srpen 2009, 07:34:29 Předmět: |
|
|
Photoshop je velice kvalitní program, spusta lidí o něm mluví že nic neumí, je složitý. Je to dáno tim že umí uděllat čárku štetcem, ale pokud se snim naučíš je velice kvalitním programem. Dělám v něm už přes 4roky, a stále snim neumim abych se považoval za profesionála, a to se věnuju práci v photoshopu skoro 3hodiny denně. Má spoustu věcí navíc, pluginy apodobně. Lepší grafický program neznám, možná je to tim že sem ani neměl potřebu znát. Pokud chceš nějaký free bude dobrá volba GIMP.
EDIT: Pokud chceš tedy ruční práce, tak asi ten Sketchbook je výborná volba _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
VODA

|
Zaslal: 19. srpen 2009, 19:46:06 Předmět: |
|
|
Já musím teda říci, že si na GIMP stěžovat nemohu. Je pravda, že ty okna, to je občas chaos, ale jinak, mohu dělat vše co potřebuji... _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|