.[ ČeskéHry.cz ].
Mate radi C++?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vilem Otte

PříspěvekZaslal: 22. listopad 2007, 17:16:16    Předmět: Odpovědět s citátem

Heh, já pořád používám vkládaný assembler do C++. S Csharp jsem nedělal, ale možná začnu (plánuju koupi Visual Studia 2008, až vyjde), těch 5% není zas o tolik víc (procesory se zrychlují), jenom doufám, že se pořád dá vkládat asm, který urychluje (v mnoha případech to potřebuju), btw. teď používám c++ a asm.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
survik1

PříspěvekZaslal: 22. listopad 2007, 17:40:29    Předmět: Odpovědět s citátem

Mem napsal:
survik1 napsal:
A v komereční sféře je pořád hlavním zastáncem C++, takže, proč ho neumět, že? Wink

Nebýt toho, že nemáš pravdu, tak by se s tím dalo souhlasit Wink Tak jako u her ještě možná, ale málokterý nezávislý herní vývojář se tím bude i živit, takže pak v komerční sféře bude bouchat v něčem úplně jiném Cool

Já myslel, že tohle je forum o hrách, tudíž já se zaměřil na hry a nikoliv na programy Wink

Vím, že jsi zastáncem Delphi, ale poslední dobou (a jak jsi sám řekl) ostatní OS mají čím dál tím větší podíl na trhu. Tudíš .NET, Delphi a jiné jazyky odpadají. Dokud někdo nepřijde s rychlím, jednoduchým, spolehlivým a multiplaformním jazykem, C++ bude pořád jednička Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MD

PříspěvekZaslal: 22. listopad 2007, 18:06:59    Předmět: Odpovědět s citátem

survik1 napsal:
Dokud někdo nepřijde s rychlím, jednoduchým, spolehlivým a multiplaformním jazykem, C++ bude pořád jednička Wink

Zrovna dneska jme narazili na to, ze na linuxu ma wchar_t 4 byty a na windows 2, takze o snadne portabilite bych pomlcel. Wink A co treba Java?

Jinak ja mam C++ rad, ale treba C# taky a jazyk bych volil podle aplikace (a umim je i mixovat dohromady, hec Wink )
A assembler do .NETu nepatri Exclamation
Marek

PříspěvekZaslal: 22. listopad 2007, 18:16:31    Předmět: Odpovědět s citátem

Weny Sky napsal:
stejne tak jako vymrel vkladany assembler do C

No ten vymřel hlavně proto, že kód v něm není přenositelný (compilery umí buď Intel asm nebo AT&T, např. VC++ na Windows vs G++ ma MACOSX). Další věc je, že asm kód sice můžeš přenést na jiné procesory, ale bylo by to pomalé, protože jsi ztratil tu sémantiku, kterou jsi měl ve vyšším jazyku. Příklad: mám asm kód pro procesor A, který pomocí N instrukcí provádí inverzi matice, a pak mám procesor B, který umí inverzi matice provést pomocí jedné speciální instrukce. Když to máš v C, pak ten kód by vypadal např. inv(M) a každý compiler by to mohl zoptimalizovat podle sebe, zatímco v asm z těch N instrukcí nemusí být na první pohled jasný, že tam ta inverze je a na procesoru B by to tedy bylo mnohem pomalejší než z nativní kompilace. To je třeba jeden z důvodů, proč v OpenGL pro SM3.0 a novější HW není žádný asm - HW se příliš liší. Takže asm spíš nepoužívat.

survik1 napsal:
Tudíš .NET, Delphi a jiné jazyky odpadají.

S tím .NETem to není pravda - díky XNA se dostal na XBOX a díky projektu Mono se dostal na Linux a možná i MACOSX (ruku do ohně za to nedám, ale bylo by to logický). Kromě toho, MS si projektu Mono všímá a občas se o tom zmíní na MSDN.

MD napsal:
Zrovna dneska jme narazili na to, ze na linuxu ma wchar_t 4 byty a na windows 2, takze o snadne portabilite bych pomlcel.

Viz přepínač -fshort-wchar, slyšel jsem, že je s tím kompilováno snad i jádro a možná i STL a jiný knihovny, takže to multiplatformní bude.
prost

PříspěvekZaslal: 22. listopad 2007, 20:22:44    Předmět: Odpovědět s citátem

programujte si v cemkoliv, hlavne ze to bude dobre a pujde to spustit nejen ve windows, ale i v nejake distribuci linuxu treba i pomoci wine (tedy aby to slo i mne) Wink
rezna

PříspěvekZaslal: 22. listopad 2007, 20:34:23    Předmět: Odpovědět s citátem

Eosie napsal:
MD napsal:
Zrovna dneska jme narazili na to, ze na linuxu ma wchar_t 4 byty a na windows 2, takze o snadne portabilite bych pomlcel.

Viz přepínač -fshort-wchar, slyšel jsem, že je s tím kompilováno snad i jádro a možná i STL a jiný knihovny, takže to multiplatformní bude.

to je tim ze lidi nejsou schopni se dohodnout jako kodovat Unicode. Java/.NET/WinAPI zacli s 16-bitovym UCS-2 (ktere kodovalo 64k znaku), jenze se prislo na to ze to je malo, a tak zaclo byt nutne kodovat to jako UTF-16, ktere pouziva podobne dvojznaky jako UTF-8 a koduje celkem 2^21 ruznych znaku.

ted je otazka jak se ten wchar_t prepnuty na 2byty na linuxu zachova - jestli ceka UCS-2 nebo UTF-16.

navic linuxova libc je primarne 8bitova (ne UTF-Cool.

v tomhle linux nechapu. nejsou schopni se tam dohodnout. takze jadro a zakladni programy jedou v 8bitech a takove gnome do toho zacne srat utf-8. a vitejte do bordelu.

v tomhle je zlate WinAPI ktere je nativne 16bitove v UTF-16. nerikam ted ze volba UTF-16 je zlata, ale aspon je to standardizace.
Awn

PříspěvekZaslal: 22. listopad 2007, 20:56:27    Předmět: Odpovědět s citátem

Na hry C++, na hříčky cokoliv, na komerční aplikace C# .. co se přehlednosti týče tak v C++ to kvůli svobodě závisí na autorovi, v C# už je člověk dost směrován nepsat to "hnusně" vizuálně, zato vlastní funkčnost, díky úrovni pohledu, typicky dopadá rozpačitě (používání různých druhů kolekcí apod.).

Jinak po necelých 2 letech praxe v C# mám pořád radši C++ kvůli zmíněné svobodě a variablitě.
Artman

PříspěvekZaslal: 23. listopad 2007, 09:06:21    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak já se ve svých "programátorských bastlech" zatím většinu času zkouším opravdu důkladně naučit chápat většinu důležitých algoritmů a používám k tomu čisté Céčko (kterému se věnuji asi 2 a půl let a pořád mě to baví)... V C++ mám ale také nějakou tu praxi, ale nutno přiznat, že pokud nepotřebuji prvky z tohoto jazyka, rači volím první variantu (nejsem moc navyklej na objektový způsob uvažovaní, ale i to vím jak do budoucna změnit).... Nic to ale nemění na tom, že raději volím cestu kvality a dokud nebudu umět oba jazyky (C/C++) na opravdu velmi dobré úrovni, vč. jejich efektivního používání, do dalších jazyků se raději moc pouštět nebudu Smile....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Tringi

PříspěvekZaslal: 23. listopad 2007, 10:01:53    Předmět: Odpovědět s citátem

Eosie napsal:
Weny Sky napsal:
stejne tak jako vymrel vkladany assembler do C

No ten vymřel hlavně proto, že kód v něm není přenositelný (compilery umí buď Intel asm nebo AT&T, např. VC++ na Windows vs G++ ma MACOSX).

G++: -masm=intel nebo -masm=att Cool
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
RedLeader

PříspěvekZaslal: 23. listopad 2007, 16:45:28    Předmět: Odpovědět s citátem

No, já bych si dovolil poznamenat, že jsem s Delphi plně spokojený. A necítím se nijak omezen, OpenGL tam mám, OpenAL taky, i ODE je pro Delphi. Jsem spokojen a to je to hlavní Smile Stejně, ať děláte v čemkoliv, stejně si program(hru) musíte utvořit sami.
[BeginSuperOT;]A že jsem zvyklej místo i++ psát Inc(i) (což se stejně v asm přeloží jako inc eax), to je přeci jedno...
[EndSuperOT;] Laughing
Marek

PříspěvekZaslal: 23. listopad 2007, 20:08:41    Předmět: Odpovědět s citátem

Tringi napsal:

Tohle jsem kdysi zkoušel a neporařilo se mi to rozchodit.
Tringi

PříspěvekZaslal: 23. listopad 2007, 20:59:18    Předmět: Odpovědět s citátem

Eosie napsal:
Tringi napsal:

Tohle jsem kdysi zkoušel a neporařilo se mi to rozchodit.

No, je fakt že to mám odzkoušené jen na GCC/MinGW v kombinaci se -save-temps, takže je možné že to pro Mac nebylo/není být k dispozici.

Ad inline assembler, ten jsem úspěšně použil před pár dny k implementaci volací konvence thiscall s this v ECX (x86) Cool, takže i pro něj se pořád čas od času využití najde.
frca

PříspěvekZaslal: 24. listopad 2007, 08:47:34    Předmět: Odpovědět s citátem

V čem je napsaná hra řekněme Crysis? Podle mě je lepší srovnávat jazyky podle toho, co v nich bylo vytvořeno, než podle přehlednosti kódu a podobných nesmyslů, které jsou stejně subjektivní a každý si hájí to svoje.
survik1

PříspěvekZaslal: 24. listopad 2007, 10:12:50    Předmět: Odpovědět s citátem

frca napsal:
V čem je napsaná hra řekněme Crysis? Podle mě je lepší srovnávat jazyky podle toho, co v nich bylo vytvořeno, než podle přehlednosti kódu a podobných nesmyslů, které jsou stejně subjektivní a každý si hájí to svoje.

No, ono jde o to, že těhle společnostech pracují většinou lidé, kteří nechtějí příliš měnit své zvyky (a to sahá až na přední místa). Nač se učit nový jazyk, když ten druhý ovládám perfektně, že Wink
rezna

PříspěvekZaslal: 24. listopad 2007, 10:50:25    Předmět: Odpovědět s citátem

frca napsal:

jako sorry ale IMHO pekna kravina

vzdyt preci hra neni vubec o jazyku v jakem jsi ji napsal - ale zejmena o pouzitych a zvladnutych technologiich a algoritmech (zejmena AI ze), a potom z takovych 90% ze strany hrace o celkovem designu hry (game, level, ...), a o grafice.

a navic proc bych mel hodnotit kladne treba C++ protoze v nem nekdo zvladnul napsat Crysis, kdyz to slo udelat temer v jakemkoliv jinem jazyce.

a kdyz navic dnesni hry obsahuji dostatecne velkou cast mimo hlavni jazyk - a to skripty (ktere vlastne delaji hru hrou, protoze to je ten samotny herni mechanismus), shadery (ty delaji zase graficky vykon). toho kodu v primarnim jazyce tam je dost malo vzhledem k celkove narocnosti vytvoreni hry.

a prave naopak to co hanis - prehlednost "apod. nesmysly" je to co vede lidi k tomu aby si vybirali jazyk jaky jim sedi. pokud nekomu nevadi rozlisovani mezi sipeckou a teckou, spousty obskurnich a obskurne definovanych operatoru, prima prace s pameti, ktera s sebou nese rizika, spousty nekdy opravdu nechutnych sablon pak si bere C++. jini maji radi uhlazene zdrojaky, komfortni prostredi s rozumnym inteli-sense, ... Ti pak berou Javu/C#. a nekteri jsou webova prasata bez rozumu a pisi v PHP. kazdemu jak je souzeno. muzeme tu diskutovat co ktery jazyk ma a nema, finalne se treba i dohodnout na nejakem poradi vhodnosti jazyku na tu danou problematiku. ale NIKDY NIKDY NIKDY to nebude dany jazyk prave proto, ze se v nem napsalo nejake usrate Crysis.

jo a btw LISP a funkcionalni paradigma rulez, ale 90% studentu informatiky to povazuje za zbytecne a prezite, protoze oni "ruluji" v C++ a nejake zavorky a de facto neexistence promenny a jenom prace s vyrazy je picovina, kterou svet nevidel. to ze pak tito lide pise nedebugovatelne, nesmyslne, vecne padajici, nedefenzivni zdrojaky je vec jejich.

frca: btw jaky je tvuj vek a programatorske zkusenosti?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> C / C++ Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 2 z 7

Přejdi na: