Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Vilem Otte

Založen: 18. 09. 2007 Příspěvky: 462 Bydliště: Znojmo - Sedlesovice, Kravi Hora
|
Zaslal: 22. listopad 2007, 17:16:16 Předmět: |
|
|
Heh, já pořád používám vkládaný assembler do C++. S Csharp jsem nedělal, ale možná začnu (plánuju koupi Visual Studia 2008, až vyjde), těch 5% není zas o tolik víc (procesory se zrychlují), jenom doufám, že se pořád dá vkládat asm, který urychluje (v mnoha případech to potřebuju), btw. teď používám c++ a asm. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
survik1
|
Zaslal: 22. listopad 2007, 17:40:29 Předmět: |
|
|
Mem napsal: |
survik1 napsal: |
A v komereční sféře je pořád hlavním zastáncem C++, takže, proč ho neumět, že?  |
Nebýt toho, že nemáš pravdu, tak by se s tím dalo souhlasit Tak jako u her ještě možná, ale málokterý nezávislý herní vývojář se tím bude i živit, takže pak v komerční sféře bude bouchat v něčem úplně jiném  |
Já myslel, že tohle je forum o hrách, tudíž já se zaměřil na hry a nikoliv na programy
Vím, že jsi zastáncem Delphi, ale poslední dobou (a jak jsi sám řekl) ostatní OS mají čím dál tím větší podíl na trhu. Tudíš .NET, Delphi a jiné jazyky odpadají. Dokud někdo nepřijde s rychlím, jednoduchým, spolehlivým a multiplaformním jazykem, C++ bude pořád jednička  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
MD

|
Zaslal: 22. listopad 2007, 18:06:59 Předmět: |
|
|
Dokud někdo nepřijde s rychlím, jednoduchým, spolehlivým a multiplaformním jazykem, C++ bude pořád jednička  |
Zrovna dneska jme narazili na to, ze na linuxu ma wchar_t 4 byty a na windows 2, takze o snadne portabilite bych pomlcel. A co treba Java?
Jinak ja mam C++ rad, ale treba C# taky a jazyk bych volil podle aplikace (a umim je i mixovat dohromady, hec )
A assembler do .NETu nepatri  _________________ - play with objects - www.krkal.org - |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Marek

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 22. listopad 2007, 18:16:31 Předmět: |
|
|
Weny Sky napsal: |
stejne tak jako vymrel vkladany assembler do C |
No ten vymřel hlavně proto, že kód v něm není přenositelný (compilery umí buď Intel asm nebo AT&T, např. VC++ na Windows vs G++ ma MACOSX). Další věc je, že asm kód sice můžeš přenést na jiné procesory, ale bylo by to pomalé, protože jsi ztratil tu sémantiku, kterou jsi měl ve vyšším jazyku. Příklad: mám asm kód pro procesor A, který pomocí N instrukcí provádí inverzi matice, a pak mám procesor B, který umí inverzi matice provést pomocí jedné speciální instrukce. Když to máš v C, pak ten kód by vypadal např. inv(M) a každý compiler by to mohl zoptimalizovat podle sebe, zatímco v asm z těch N instrukcí nemusí být na první pohled jasný, že tam ta inverze je a na procesoru B by to tedy bylo mnohem pomalejší než z nativní kompilace. To je třeba jeden z důvodů, proč v OpenGL pro SM3.0 a novější HW není žádný asm - HW se příliš liší. Takže asm spíš nepoužívat.
Tudíš .NET, Delphi a jiné jazyky odpadají. |
S tím .NETem to není pravda - díky XNA se dostal na XBOX a díky projektu Mono se dostal na Linux a možná i MACOSX (ruku do ohně za to nedám, ale bylo by to logický). Kromě toho, MS si projektu Mono všímá a občas se o tom zmíní na MSDN.
MD napsal: |
Zrovna dneska jme narazili na to, ze na linuxu ma wchar_t 4 byty a na windows 2, takze o snadne portabilite bych pomlcel. |
Viz přepínač -fshort-wchar, slyšel jsem, že je s tím kompilováno snad i jádro a možná i STL a jiný knihovny, takže to multiplatformní bude. _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
prost
Založen: 30. 07. 2007 Příspěvky: 109 Bydliště: cvut fel, stm
|
Zaslal: 22. listopad 2007, 20:22:44 Předmět: |
|
|
programujte si v cemkoliv, hlavne ze to bude dobre a pujde to spustit nejen ve windows, ale i v nejake distribuci linuxu treba i pomoci wine (tedy aby to slo i mne)  _________________ BbB |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 22. listopad 2007, 20:34:23 Předmět: |
|
|
Eosie napsal: |
MD napsal: |
Zrovna dneska jme narazili na to, ze na linuxu ma wchar_t 4 byty a na windows 2, takze o snadne portabilite bych pomlcel. |
Viz přepínač -fshort-wchar, slyšel jsem, že je s tím kompilováno snad i jádro a možná i STL a jiný knihovny, takže to multiplatformní bude. |
to je tim ze lidi nejsou schopni se dohodnout jako kodovat Unicode. Java/.NET/WinAPI zacli s 16-bitovym UCS-2 (ktere kodovalo 64k znaku), jenze se prislo na to ze to je malo, a tak zaclo byt nutne kodovat to jako UTF-16, ktere pouziva podobne dvojznaky jako UTF-8 a koduje celkem 2^21 ruznych znaku.
ted je otazka jak se ten wchar_t prepnuty na 2byty na linuxu zachova - jestli ceka UCS-2 nebo UTF-16.
navic linuxova libc je primarne 8bitova (ne UTF- .
v tomhle linux nechapu. nejsou schopni se tam dohodnout. takze jadro a zakladni programy jedou v 8bitech a takove gnome do toho zacne srat utf-8. a vitejte do bordelu.
v tomhle je zlate WinAPI ktere je nativne 16bitove v UTF-16. nerikam ted ze volba UTF-16 je zlata, ale aspon je to standardizace. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Awn
|
Zaslal: 22. listopad 2007, 20:56:27 Předmět: |
|
|
Na hry C++, na hříčky cokoliv, na komerční aplikace C# .. co se přehlednosti týče tak v C++ to kvůli svobodě závisí na autorovi, v C# už je člověk dost směrován nepsat to "hnusně" vizuálně, zato vlastní funkčnost, díky úrovni pohledu, typicky dopadá rozpačitě (používání různých druhů kolekcí apod.).
Jinak po necelých 2 letech praxe v C# mám pořád radši C++ kvůli zmíněné svobodě a variablitě. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Artman
|
Zaslal: 23. listopad 2007, 09:06:21 Předmět: |
|
|
Tak já se ve svých "programátorských bastlech" zatím většinu času zkouším opravdu důkladně naučit chápat většinu důležitých algoritmů a používám k tomu čisté Céčko (kterému se věnuji asi 2 a půl let a pořád mě to baví)... V C++ mám ale také nějakou tu praxi, ale nutno přiznat, že pokud nepotřebuji prvky z tohoto jazyka, rači volím první variantu (nejsem moc navyklej na objektový způsob uvažovaní, ale i to vím jak do budoucna změnit).... Nic to ale nemění na tom, že raději volím cestu kvality a dokud nebudu umět oba jazyky (C/C++) na opravdu velmi dobré úrovni, vč. jejich efektivního používání, do dalších jazyků se raději moc pouštět nebudu .... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tringi

|
Zaslal: 23. listopad 2007, 10:01:53 Předmět: |
|
|
Weny Sky napsal: |
stejne tak jako vymrel vkladany assembler do C |
No ten vymřel hlavně proto, že kód v něm není přenositelný (compilery umí buď Intel asm nebo AT&T, např. VC++ na Windows vs G++ ma MACOSX). |
G++: -masm=intel nebo -masm=att  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
RedLeader
|
Zaslal: 23. listopad 2007, 16:45:28 Předmět: |
|
|
No, já bych si dovolil poznamenat, že jsem s Delphi plně spokojený. A necítím se nijak omezen, OpenGL tam mám, OpenAL taky, i ODE je pro Delphi. Jsem spokojen a to je to hlavní Stejně, ať děláte v čemkoliv, stejně si program(hru) musíte utvořit sami.
[BeginSuperOT;]A že jsem zvyklej místo i++ psát Inc(i) (což se stejně v asm přeloží jako inc eax), to je přeci jedno...
[EndSuperOT;]  _________________ Je neustále třeba zkoušet nové věci (Dr.Lector). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Marek

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 23. listopad 2007, 20:08:41 Předmět: |
|
|
Tringi napsal: |
Tohle jsem kdysi zkoušel a neporařilo se mi to rozchodit. _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tringi

|
Zaslal: 23. listopad 2007, 20:59:18 Předmět: |
|
|
Tringi napsal: |
Tohle jsem kdysi zkoušel a neporařilo se mi to rozchodit. |
No, je fakt že to mám odzkoušené jen na GCC/MinGW v kombinaci se -save-temps, takže je možné že to pro Mac nebylo/není být k dispozici.
Ad inline assembler, ten jsem úspěšně použil před pár dny k implementaci volací konvence thiscall s this v ECX (x86) , takže i pro něj se pořád čas od času využití najde. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
frca

|
Zaslal: 24. listopad 2007, 08:47:34 Předmět: |
|
|
V čem je napsaná hra řekněme Crysis? Podle mě je lepší srovnávat jazyky podle toho, co v nich bylo vytvořeno, než podle přehlednosti kódu a podobných nesmyslů, které jsou stejně subjektivní a každý si hájí to svoje. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
survik1
|
Zaslal: 24. listopad 2007, 10:12:50 Předmět: |
|
|
frca napsal: |
V čem je napsaná hra řekněme Crysis? Podle mě je lepší srovnávat jazyky podle toho, co v nich bylo vytvořeno, než podle přehlednosti kódu a podobných nesmyslů, které jsou stejně subjektivní a každý si hájí to svoje. |
No, ono jde o to, že těhle společnostech pracují většinou lidé, kteří nechtějí příliš měnit své zvyky (a to sahá až na přední místa). Nač se učit nový jazyk, když ten druhý ovládám perfektně, že  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 24. listopad 2007, 10:50:25 Předmět: |
|
|
frca napsal: |
jako sorry ale IMHO pekna kravina
vzdyt preci hra neni vubec o jazyku v jakem jsi ji napsal - ale zejmena o pouzitych a zvladnutych technologiich a algoritmech (zejmena AI ze), a potom z takovych 90% ze strany hrace o celkovem designu hry (game, level, ...), a o grafice.
a navic proc bych mel hodnotit kladne treba C++ protoze v nem nekdo zvladnul napsat Crysis, kdyz to slo udelat temer v jakemkoliv jinem jazyce.
a kdyz navic dnesni hry obsahuji dostatecne velkou cast mimo hlavni jazyk - a to skripty (ktere vlastne delaji hru hrou, protoze to je ten samotny herni mechanismus), shadery (ty delaji zase graficky vykon). toho kodu v primarnim jazyce tam je dost malo vzhledem k celkove narocnosti vytvoreni hry.
a prave naopak to co hanis - prehlednost "apod. nesmysly" je to co vede lidi k tomu aby si vybirali jazyk jaky jim sedi. pokud nekomu nevadi rozlisovani mezi sipeckou a teckou, spousty obskurnich a obskurne definovanych operatoru, prima prace s pameti, ktera s sebou nese rizika, spousty nekdy opravdu nechutnych sablon pak si bere C++. jini maji radi uhlazene zdrojaky, komfortni prostredi s rozumnym inteli-sense, ... Ti pak berou Javu/C#. a nekteri jsou webova prasata bez rozumu a pisi v PHP. kazdemu jak je souzeno. muzeme tu diskutovat co ktery jazyk ma a nema, finalne se treba i dohodnout na nejakem poradi vhodnosti jazyku na tu danou problematiku. ale NIKDY NIKDY NIKDY to nebude dany jazyk prave proto, ze se v nem napsalo nejake usrate Crysis.
jo a btw LISP a funkcionalni paradigma rulez, ale 90% studentu informatiky to povazuje za zbytecne a prezite, protoze oni "ruluji" v C++ a nejake zavorky a de facto neexistence promenny a jenom prace s vyrazy je picovina, kterou svet nevidel. to ze pak tito lide pise nedebugovatelne, nesmyslne, vecne padajici, nedefenzivni zdrojaky je vec jejich.
frca: btw jaky je tvuj vek a programatorske zkusenosti? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|