.[ ČeskéHry.cz ].
FIC (resp. Openmoko) Neo1973 - První otevřený smartphone
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Popelnice
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vozka



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 229

PříspěvekZaslal: 2. září 2007, 20:18:29    Předmět: FIC (resp. Openmoko) Neo1973 - První otevřený smartphone Odpovědět s citátem

Nedávno jsem narazil na tento poměrně nový projekt a ten mě neuvěřitelně zaujal, vážně uvažuji že si ho po vydání koupím. Jedná se o jakýsi smartphone, který bude založený na linuxu (před odsuzováním prosím dočtěte), konkrétně na platformě Openmoko (FIC je firma která ho vyrábí - potud k nadpisu Smile ). Na té je zajímavé především to, že narozdíl od ostatních zkrachovalých pokusů o telefony či mda založených na linuxu se nejedná jen o nacpání linux kernelu k dané hardwarové platformě a naportování pár základních aplikací - Openmoko je poměrně propracovaná platforma, silně přizpůsobená pro potřeby smartphonu, nicméně údajně využitelná i pro ne-nerdy. Má ale na druhou stranu promyšlenou architekturu a mimo jiné podporuje třeba prostředí GTK, což velmi usnadňuje portaci existujících aplikací.

Co se hardwaru týče, máme se myslím také na co těšit - 400MHz procesor, 128MB RAM, wifi, AGPS, dva 3d akcelerometry, usb port, stereo výstup na 2.5 jack, vysoce kvalitní dotykový displej o rozlišení 480x640.. Jediné co by se dalo vytknout je malá interní paměť - 512MB tuším, ovšem ta je rozšiřitelná pomocí SD karet (respektive tuším minisd a microsd). Druhá věc je absence fotoaparátu, to kvůli častému zákazu nošení fotoaparátů do práce, nicméně už se snují plány na přídavný fotoaparát, který by byl odnímatelný formou výměnného zadního krytu. Otázka je, jak daleko budou tyto plány dovedeny, ovšem díky absolutní otevřenosti všeho to není nereálné (kompletní dokumentace k hardwaru zatím chybí, říká se že kvůli tomu že by je okamžitě ukradla nějaká ta korejská/čínská firma a FIC naprosto převálcovala, otázka je co je na tom pravdy, samozřejmě).

Byl jsem k telefonu trochu skeptický, hlavně co se dostupných aplikací/her týče (jsem naprostý mobilní pařan, proto jsem se bál, i z ovládání jsem neměl nejlepší pocit - telefon obsahuje jen dvě tlačítka, z toho jedno je power), trochu jsem pochyboval o tom, že by se objevila tak rozsáhlá a aktivní komunita okolo něčeho, co je "jen" chytrý telefon. Dnes jsem ale zjistil, že už teď, v době kdy je ve světě jen omezené množství okleštěných telefonů určených pro vývojáře už je venku Openmoko port http://scummvm.org , říkám si, že na tom možná něco bude.

A co se toho paření týče, počítá se s podporou přídavných zařízení komunikujících přes bluetooth (klávesnice, gamepady, mluví se o Wii remote) a pokud se vyřeší napájení (usb port v telefonu nenapájí Smile ), což by teoreticky s nějakou externí jednotkou vydávající konstantních 5V neměl být problém, je vcelku jistá i podpora klasických USB gamepadů a dalších zařízení.

Cena je taktéž docela příznivá - 450USD není moc. Tedy je, ale za zařízení tohoto formátu bychom u zaběhnutých firem jako je Nokia platili dvojnásobek, navíc balení obsahuje i stereo headset, pouzdro, stylus který funguje i jako laser-pen, minibaterka a normální propiska Very Happy (taky vám to připomíná iphone-granát?), usb kabel a MicroSD kartu (někde na wiki jsem četl že tuším 256MB? Rozhodně se nejedná o 32MB kartu jako jsem dostal k nokii 6600). Přikládám pár fotek a linků, mně osobně se Neo1973 dost líbí, počkám si na ohlasy (má vyjít v říjnu) a na to, jestli opravdu vznikne takový roj aplikací, jaký si autoři slibují a pokud bude opravdu oboje příznivé, koupím si ho.



http://openmoko.com/ - Homepage
http://wiki.openmoko.org/wiki/Main_Page - wiki se spoustou införmací, plánované aplikace k naportování, hardware apod.
http://forums.makeopensource.com/ - neoficiální fórum

Mimochodem, ještě jedna perlička - Neo1973 bude mít vlastní baterii, ale bude podporovat i standartní BL-5C baterky od Nokie (teď jsem rád, že mám doma už dvě, obě se slušnou výdrží).


Naposledy upravil Vozka dne 2. září 2007, 20:43:36, celkově upraveno 1 krát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezna



Založen: 27. 07. 2007
Příspěvky: 2156

PříspěvekZaslal: 2. září 2007, 20:24:16    Předmět: Odpovědět s citátem

mno toto se resi na rootu apod. dnes a denne - co jsem vycetl z diskuzi uz ted se da neco takoveho koupit - nicmene je to ve stavu dolad si sam a mam obavu ze i po vydani tomu tak bude stejne jako zvykem u linuxu desktopovych

moc velkou duveru v tenhle projekt nemam

na druhou stranu ocenuji ze by to mohl byt prvni linux ktery se opravdu predstavi lidem jako pouzitelny
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vozka



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 229

PříspěvekZaslal: 2. září 2007, 20:27:25    Předmět: Odpovědět s citátem

V současnosti samozřejmě, zatím je venku jen verze pro vývojáře. Nicméně ve finální verzi, která jak jsem psal má vyjít v říjnu, by se to snad mělo změnit, to je jednou z hlavních věcí, o kterou se Openmoko snaží.

Ještě jsem chtěl dodat - další nevýhoda je větší hmotnost a tloušťka - telefon váží 180 gramů a na tloušťku má 1.8 cm, což je dost, ale co se mě osobně týče, vzhledem k ostatním věcem bych to překousl.

A prosím neflejmujte o věcech typu termín "první otevřený" apod (trochu vás znám Very Happy ), rád bych diskuzi o telefonu jako takovém.


Naposledy upravil Vozka dne 2. září 2007, 20:43:45, celkově upraveno 1 krát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tom.drin



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 65

PříspěvekZaslal: 2. září 2007, 20:36:14    Předmět: Odpovědět s citátem

Rozhodně je to zajímavý projekt, ale pokud bych se koukal jen na tu herní stránku, tak si myslím že to bude horší jak klasický PDAčko.
U většiny PDAček jsou alespoň tlačítka navigace(šipky), plus 2-4 tlačítek a i tak je dost problém vymyslet dostatečně funkčí ovládání. Tohle je na tom s tlačítky opravdu bídně, a nepočítám, že hodně lidí využije možnost připojit si externí gamepad (třeba v autobuse Very Happy )
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Vozka



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 229

PříspěvekZaslal: 2. září 2007, 20:40:05    Předmět: Odpovědět s citátem

Většina lidí možná ne, já jo, já úchyl Wink . Nicméně poměrně slušné možnosti se rýsují i u využití akcelerometrů, ostatně mrkni se na wiki do sekce games wishlist, tam se přesně problém s ovládáním řeší, a vypadá to docela růžově s množstvím takto hratelných her.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
swarm



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 176

PříspěvekZaslal: 2. září 2007, 21:06:12    Předmět: Re: FIC (resp. Openmoko) Neo1973 - První otevřený smartphone Odpovědět s citátem

Vozka napsal:
Jediné co by se dalo vytknout je malá interní paměť - 512MB tuším, ovšem ta je rozšiřitelná pomocí SD karet (respektive tuším minisd a microsd).
Vlastní paměť to má podle stránek 64MB. To jen součástí baléní je 512MB karta. Jinak jako v dnešní době, kdy za 250,- je 1GB microSD karta, vážně tuhle paměť vůbec nemá cenu řešit.

Jinak telefon ztělesňuje přesně to, co bych fakt nechtěl. Chybí mi tam totiž ty tlačítka. Vytahovat stylus při jakékoli práci by mě u telefonu hodně sralo. Já jsem si teď mimochodem kupoval taky "smartphone". Zvolil jsem si (ne náhodou) HP iPAQ 514 Voice Messenger. Měl jsem ho totiž na recenzi a ten telefon mě uchvátil, tak jsem si ho vzal. Já totiž o nějaký "skoro PDA" nestojim. Potřebuju něco malýho, pevnýho a hlavně s normálním ovládáním, který se dá kompletně obsluhovat jednou rukou. Takhle jsem tedy dosáhl něčeho, co se ovládá jako normální telefon, je to velký/těžký jako normální telefon, ale navíc v tom mám kopec užitečných aplikací (navigace/mapy, jízdní řády, IRC, ICQ, skype, různé specializované aplikace, které využiju mimo domov), IMAPem se připojuju na mailový účty, semtam otevřu nějaký pdf/ppt/xls/doc a synchronizuju si "kancelář" s kompem doma přes wifi.

Co by mi vadilo dál na tomhle linuxovym smartphone - nedostatek aplikací. Je jasný, že jich nebude tolik jako na Windows Mobile. Pro mě je mobil nástroj, který mi má sloužit a ne já jemu. Tudíž je hodně nepravděpodobný, že bych se tam v tom hrabal a upravoval si aplikace, takže tam žádné výhody linuxu nepocítim. Žádné velké výhody otevřeného konceptu dál nevidim. Ad cena - to zmíněný HP se dá sehnat za cenu pod 6 tisíc.

Btw ta věc nemá wifi? To je dost na pováženou u něčeho takovýho.
_________________
Diagon Swarm - redaktor notebook.cz, moderátor diskuzního fora 3dfx.cz, zive.cz a notebook.cz
Blog o mobilní technice -> [WWW]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Vozka



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 229

PříspěvekZaslal: 3. září 2007, 13:34:01    Předmět: Odpovědět s citátem

Swarm: čti pořádně, paměť a absence wifi se týká jen verze pro vývojáře, verze určená pro masový prodej bude mít 256MB flash paměti i wifi.
http://wiki.openmoko.org/wiki/GTA02#.22Phase_2.22_.28GTA02.2C_.22Mass_Market.22.29
Rozšíření pomocí paměťových karet je sice hezké, ale mně 1GB rozhodně nestačí (filmy apod) a 2GB je už dražší (cca 600Kč), 4GB přímo přemrštěná (cca 1400Kč).

Jinak tvoje nároky samozřejmě chápu, až na to že neo1973 bude mít většinu aplikací přizpůsobených na ovládání prstem (sms teda zatim bez stylusu nenapíšeš, spekuluje se o možných řešeních - speciální OSD klávesnice). Vzhledem k tomu, jak rychle aplikace vznikají už teď a kolik je adeptů na portaci, myslím že ani v tomhle směru to rozhodně nebude tak žhavé. Chápu ale, že to bude telefon spíš pro nerdy, jak oni sami píšou, to ale já jsem, takže to beru jednoznačně jako výhodu (jak sis asi všiml)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezna



Založen: 27. 07. 2007
Příspěvky: 2156

PříspěvekZaslal: 3. září 2007, 13:48:33    Předmět: Odpovědět s citátem

ehm?? 1.4k premrstena cena pri cene telefonu 10k a vic? - si delas srandu?

jako zase dostat na microSD 4GB neni zadna prdel IMHO a cena neni nijak zavratna
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mem



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1959
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 3. září 2007, 14:45:55    Předmět: Odpovědět s citátem

tucna napsal:
Už jen proto že hybridní zařízení jsou většinou "hlavně mobil" na úkor PDA.

Měl jsi někdy Windows Mobile PPC zařízení v ruce, nebo píšeš jen tak z hladu? Wink To je v první řadě PDA, které umí navíc telefonovat Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Hunter



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 544

PříspěvekZaslal: 3. září 2007, 15:18:54    Předmět: Odpovědět s citátem

rezna napsal:
jako zase dostat na microSD 4GB neni zadna prdel IMHO a cena neni nijak zavratna

Asi je, už je v plánu 32GB MicroSDHC Smile

Jinak tuhle věc sem viděl asi před 3ma měsícema. A popravdě tomu moc nevěřím, on taky FIC je (nebo aspoň vždy byl) výrobcem low-endových řešení relativně nízké kvality. Můžete jásat nad OpenSource OS, ale nekvalitní HW nezachrání (přitom u telefonu a MDA/PDA je kvalita HW dost zádsadní, řekl bych).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vozka



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 229

PříspěvekZaslal: 3. září 2007, 16:11:36    Předmět: Odpovědět s citátem

rezna napsal:
ehm?? 1.4k premrstena cena pri cene telefonu 10k a vic? - si delas srandu?

jako zase dostat na microSD 4GB neni zadna prdel IMHO a cena neni nijak zavratna

Nedělám. Já si na ten telefon vydělávám sám a 1.4k navíc je pro mě jako pro studenta hodně, nehledě na to že ten telefon 10k a víc nestojí Wink . Pravda, netuším o kolik větší mohou být výrobní náklady 4GB karty.

==> teď koukám, není to 1400, ale 1673Kč (s DPH), ovšem zároveň jsem zjistil, že neo podporuje i microSDHC, tam se 4GB karta dá pořídit i za 1279Kč s DPH. Což by nebýt DPH byla dobrá cena (1075Kč) Smile .

Tucna: tady bych také odhadoval že to bude spíš jak říká mem - pda, které umí také telefonovat.

Hunter: ad FIC - povídej, já o nich slyším prvně - víš o nich něco víc? Nějaké linky? To by mě dost zajímalo
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hunter



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 544

PříspěvekZaslal: 3. září 2007, 16:52:58    Předmět: Odpovědět s citátem

Vozka> Já měl asi před 10ti lety MB FIC. A přiznejme si to, FIC (i když teď už MB nedělá) je někde na úrovni Chiantechu, Jetway, Foxconnu atd.
Nikdy neměly a ani neaspirovali na kvalitu a možnosti Abitu, Asusu, DFI, Epoxu atd. Prostě se věnovali pouze levnému low-endu a nestyděli se za to.
No, co k tomu říct víc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Weny Sky



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 241

PříspěvekZaslal: 3. září 2007, 17:26:36    Předmět: Odpovědět s citátem

Ja mam FIC zakladku v PC ze ktereho zrovna pisu a musim rict, ze uz bych si ji v zivote nekoupil. Teda ja bych si ji nejradeji nekoupil ani pred rokem, jenze po kompletnim vyteceni kondenzatoru v regulacnich obvodech napeti pro CPU a AGP slot (jsem dodnes rad, ze mi neshorel CPU nebo grafika) u desky Jetway V266B mi nezbylo nez si koupit jakoukoliv MB pro SocA a vyber uz moc nebyl, SocA uz byl loni docela archaicky kousek, tak mozna do muzea Sad
No a k te soucasne FIC, tak je to stejna katastrofa jako Jetway .. na desce jsou uplne stejne nekvalitni elektrolyty jako na Jetway, neni ani chladic na jiznim mustku a porad se mi ta zakladka prehriva ... Takze asi tak je to s kvalitou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Vozka



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 229

PříspěvekZaslal: 3. září 2007, 17:28:45    Předmět: Odpovědět s citátem

Hunter, ajo, teď teprve koukám na jejich stránky. To nebyla ironie, já o nich vážně nic nevěděl Smile . V tom případě to chce chvíli si počkat a sledovat ohlasy, no.

Weny Sky: aha, to je ovšem taky pěkné. Very Happy Jak říkám, počkám si na to co budou říkat po čase uživatelé.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pcmaster



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1823

PříspěvekZaslal: 3. září 2007, 17:35:01    Předmět: Odpovědět s citátem

[OT]Ja mam ASUS M2N-SLI Deluxe a nemozem sa stazhovat Very Happy Ma krasnu heat-pipe Smile V nej mam Athlon X2, v PCIe slote Gainward 7600GT (s ooobrovskym pasivom Smile) a v DIMM slotoch 2GB GEIL 667 DDR2 3-4-4-8. Na tom celom Win XP x64 pro.
Funguje to uz vyse pol roka NON-STOP (uptimy ~ 30-40 dni, resety len kvoli aktualizaciam alebo potrebe spravit nieco v linuxe).[/OT]
_________________
Off-topic flame-war addict since the very beginning. Registered since Oct. 2003!
Interproductum fimi omne est.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Popelnice Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Vzhled udelal powermac
Styl "vykraden" z phpBB stylu MonkiDream - upraveno by rezna