.[ ČeskéHry.cz ].
Elektronický časopis nejen o vývoji her
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
VODA

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 13:06:23    Předmět: Elektronický časopis nejen o vývoji her Odpovědět s citátem

Zdravím, už jsem se na fóru lehce zmínil, že chci přes prázdniny spustit elektronický časopis, týkající se vývoje her, základů programování, grafiky, apod.
Jednak jsem vás chtěl o mém plánu informovat a jednak se zeptat, jestli by měl někdo zájem (Houp mi už psal) jít do toho se mnou. Nikde jsem nenašel články typu Naprogramujte si hru Snake v Češtině. Myslím, že by to spoustu lidí uvítalo. Hlavně začínající vývojáři.

Zatím jsem ve fázi, kdy připravuji web na kterém to pojede a vůbec způsob prezentace jednotlivých článků...
Až dojdu do fáze, kdy budou stránky časopisu fungovat, dám vám vědět co dál...

Pokud by vás to zajímalo, mám pro vás první úkol. Vymyslet jméno časopisu. Já jsem měl zatím jen pár napadů, ale spokojený s tím moc nejsem (mě napadlo: Hint, Dewell - složení slov Development a Well [studna], The Float). Pokud přijdete s nějakým opravdu dobrým nápadem, budu moc rád.
franz

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 13:53:58    Předmět: Re: Elektronický časopis nejen o vývoji her Odpovědět s citátem

VODA napsal:
elektronický časopis, týkající se vývoje her, základů programování, grafiky, apod.

K tomu přece slouží zdejší magazín, jen tam už pár let nikdo nic nenapsal. Pamatuji na článek, jak vymodelovat kaktus v květináči, to bylo geniální. Škoda, že článek i autor zanikli.

VODA napsal:
hint, dewel, float

špatné nicneříkající názvy... co třeba Mladý vývojář Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Flash

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 14:06:35    Předmět: Odpovědět s citátem

Clanek tady furt je a autor jiste taky jeste zije Razz

http://www.ceske-hry.cz/forum/viewtopic.php?t=399

Je pravda, ze ale plno zajimavych clanku bylo ztraceno diky ztratam DB v prubehu let. Nicmene ony ty clanky by uz byly v dnesni dobe stejne neaktualni....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
Ladis

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 14:30:53    Předmět: Odpovědět s citátem

Jj, ty staré zaniklé články se týkaly starých verzích API, knihoven, nástrojů a programů. Akorát by dneska mátly.
VODA

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 14:38:13    Předmět: Re: Elektronický časopis nejen o vývoji her Odpovědět s citátem

franz napsal:
VODA napsal:
elektronický časopis, týkající se vývoje her, základů programování, grafiky, apod.

K tomu přece slouží zdejší magazín, jen tam už pár let nikdo nic nenapsal. Pamatuji na článek, jak vymodelovat kaktus v květináči, to bylo geniální. Škoda, že článek i autor zanikli.

Jak jsi sám řekl, dlouhou dobu tam nikdo nic nenapsal a pochybuji, že ještě někdo napíše... Wink

franz napsal:

VODA napsal:
hint, dewel, float

špatné nicneříkající názvy... co třeba Mladý vývojář Smile

No Hint = náznak/rada/tip, Dewel = něco jako studna (vědění) vývoje/vývojářů, The Float = datový typ...
Ale rozhodně si nechám poradit s jiným názvem, ale nehodlám myšlenku vytvoření časopisu nechat plavat...to se na mě teda nezlobte...

Naposledy upravil VODA dne 19. červen 2012, 15:07:43, celkově upraveno 1 krát
Weny Sky

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 14:44:05    Předmět: Re: Elektronický časopis nejen o vývoji her Odpovědět s citátem

VODA napsal:
... Nikde jsem nenašel články typu Naprogramujte si hru Snake v Češtině. ...

http://www.builder.cz/rubriky/delphi/hra-had-v-delphix-i--155686cz ... dokonce je to v legendarnim DelphiX Smile

Z dalsich clanku vyberu treba :
http://www.builder.cz/rubriky/delphi/tvorba-her-v-directx-v-delphi-1-dil-155626cz
http://www.builder.cz/rubriky/delphi/let-s-vrtulnikem-v-delphix-156056cz

Pamatuju si, ze tam byl i docela obsahly clanek o vyvoji nejake vesmirne 3D strilecky, nebo neco takoveho.

Pokud se k tomu opravdu dokopes a pokusis se neco napsat, tak se pokus odprostit od detailniho popisovani technickych detailu. Klasicky, co je to OpenGL/DirectX/XNA, jak se to pouziva, co jsou to shadery, ... Vlastne aby si lidem popsal vyvoj hry a ne vyvoj grafickeho engine/frameworku Wink

Taky je vhodne pro lidi vybrat nejaky jednoduchy 2D/3D engine, ktery je snadne nastavit a pouzivat. Jeho inicialziace je na par radku. Pripadne jim nabidnout svuj vlastni framework, v kterem tu hru na par radku napisou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
VODA

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 15:06:55    Předmět: Odpovědět s citátem

S váma je to strašný, kromě toho, že neustále vyhledáváte možnosti kritizovat druhé (dobře Snake možná existuje, ale tady jde o princip), tak začínáte stagnovat. Jediný Semo udělal v dohledné době něco pro širší spektrum lidí (parádní návod na létající papírovou šipku). Měli byste zpytovat svědomí.

Oki, takže budu počítat jen s Houpem, je vidět, že se k tomu nikdo nemáte... Evil or Very Mad
perry

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 15:49:51    Předmět: Odpovědět s citátem

No já sám jsem chtěl napsat nějaký tutoriál(y) jak udělat tohle a tohle v CZ... nicméně odradilo mě nekolik věcí
a) CZ = jaksi malá základna (a kdo neumí Eng, by neměl programovat)
b) Že se na mě sesype tuna kritiky, proč proboha tohle dělám tak a tohle tak, když to jde lépe takhle a jinde se to dělá takhle.. a že tuto neni efektivní apod.
c) Začínající programátor by neměl dělat hry

Jinak kdybys měl zájem, mám tak nějak napůl sepsaný tutoriál geomipmappingu s morphingem.
VODA

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 15:53:53    Předmět: Odpovědět s citátem

Určitě si na tebe vzpomenu, ale myslím, že je to poměrně složité téma, pro začátek bych začal něčím jednodušším...

Pokud mohu ragovat k bodu c, proto se thread jmenuje Elektronický časopis nejen o vývoji her, což znamená, že by časopis mohl naučit začínající programátory různým technikám, datové struktury, postupy...žádné omezení...
Poky

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 20:33:43    Předmět: Odpovědět s citátem

perry napsal:
a) CZ = jaksi malá základna (a kdo neumí Eng, by neměl programovat)

To máš sice pravdu, ale každý aspoň trochu "patriot" si raději přečte kvalitní článek v CZ než v EN. A CZ je malá základna jen proto, že si všichni myslí, že je to malá základna - myslím, že v CZ/SK je dost programátorů (+ amatérů). Jako je pravda, že CZ(SK) není tak rozšířený jazyk, ale jak už sem psal: "Rád si něco přečtu v mateřštině."

Klidně i pomůžu Smile
micky

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 21:31:25    Předmět: Odpovědět s citátem

Něco bych snad i zvládnul napsat... Smile Případný hněv Donalda Knutha kvůli neefektivnosti a amatérismu snad snesu.
nou

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 21:49:08    Předmět: Odpovědět s citátem

hmm neviem ci by bol zaujem ale mozem dat k dispozicie svoje clanky k OpenGL ktore su na wiki http://newwiki.ceske-hry.cz/OpenGL_4_Core_-_1.%C4%8Dast a popripade napisat aj dalsie casti.
VODA

PříspěvekZaslal: 19. červen 2012, 21:56:41    Předmět: Odpovědět s citátem

nou: určitě ano
]semo[

PříspěvekZaslal: 20. červen 2012, 10:20:25    Předmět: Odpovědět s citátem

Je fakt, že před pár lety toho asi vznikalo víc. Lidi byli víc nadšení, podobně, jako teď VODA. A toho neni nikdy dost. Díky tomuto období teď např. máme česke-hry.cz. Souhlasím s tim, že nových kvalitních českých článků neni moc, proto bych klidně něco taky zkusil napsat. A je mi jedno, jestli to nebude trhat rekordy v návštěvnosti :-).

Možná by stálo za úvahu, spojit to (třeba v budoucnu) s mrtvým magazínem Č-H; tak jak vede z hlavičky Č-H odkaz na překlad NeHe tutoriálů, mohl by tam být i tento nový magazín, místo starého.
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory
Quiark

PříspěvekZaslal: 20. červen 2012, 11:52:16    Předmět: Odpovědět s citátem

VODA: Připrav se na to, že v tomhle postu budu hodně kritický.

Je hrozně důležité umět dotahovat věci do konce. Máš nějakou tu rozdělanou hru, ale každou chvíli měníš koncept a výsledek pořád žádný. A přitom kvalitních vývojářů jako ty je málo a většina lidí tady na fóru se na tu hru opravdu těší, protože vypadá pěkně. Stejně tak ale už začínáme být skeptičtí, jestli to opravdu někdy dokončíš.

S magazínem je to stejné jako s vývojem hry - je třeba se tomu dlouhodobě věnovat, jinak to chcípne jako stovky dalších podobných projektů. Takže stejně jako když každou chvíli přijde nováček a představí svůj projekt na hru, kterou ale po opadnutí počátečního nadšení nedokončí, tohle může dopadnout úplně stejně.

Z mého pohledu by bylo hlavně pro tebe přínosnější, kdyby ses pokusil vykašlat na okamžité nápady a spíš se snažil dotáhnout už rozdělaný projekt. Není to jednoduché, ale co má větší hodnotu? 5 rozdělaných ale opuštěných projektů nebo jeden funkční a běžící?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Ostatní Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na: