Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
VODA

|
Zaslal: 19. červen 2012, 13:06:23 Předmět: Elektronický časopis nejen o vývoji her |
|
|
Zdravím, už jsem se na fóru lehce zmínil, že chci přes prázdniny spustit elektronický časopis, týkající se vývoje her, základů programování, grafiky, apod.
Jednak jsem vás chtěl o mém plánu informovat a jednak se zeptat, jestli by měl někdo zájem (Houp mi už psal) jít do toho se mnou. Nikde jsem nenašel články typu Naprogramujte si hru Snake v Češtině. Myslím, že by to spoustu lidí uvítalo. Hlavně začínající vývojáři.
Zatím jsem ve fázi, kdy připravuji web na kterém to pojede a vůbec způsob prezentace jednotlivých článků...
Až dojdu do fáze, kdy budou stránky časopisu fungovat, dám vám vědět co dál...
Pokud by vás to zajímalo, mám pro vás první úkol. Vymyslet jméno časopisu. Já jsem měl zatím jen pár napadů, ale spokojený s tím moc nejsem (mě napadlo: Hint, Dewell - složení slov Development a Well [studna], The Float). Pokud přijdete s nějakým opravdu dobrým nápadem, budu moc rád. _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
franz
|
Zaslal: 19. červen 2012, 13:53:58 Předmět: Re: Elektronický časopis nejen o vývoji her |
|
|
VODA napsal: |
elektronický časopis, týkající se vývoje her, základů programování, grafiky, apod. |
K tomu přece slouží zdejší magazín, jen tam už pár let nikdo nic nenapsal. Pamatuji na článek, jak vymodelovat kaktus v květináči, to bylo geniální. Škoda, že článek i autor zanikli.
hint, dewel, float |
špatné nicneříkající názvy... co třeba Mladý vývojář  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Flash

|
Zaslal: 19. červen 2012, 14:06:35 Předmět: |
|
|
Clanek tady furt je a autor jiste taky jeste zije
http://www.ceske-hry.cz/forum/viewtopic.php?t=399
Je pravda, ze ale plno zajimavych clanku bylo ztraceno diky ztratam DB v prubehu let. Nicmene ony ty clanky by uz byly v dnesni dobe stejne neaktualni.... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 19. červen 2012, 14:30:53 Předmět: |
|
|
Jj, ty staré zaniklé články se týkaly starých verzích API, knihoven, nástrojů a programů. Akorát by dneska mátly. _________________ Award-winning game developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
VODA

|
Zaslal: 19. červen 2012, 14:38:13 Předmět: Re: Elektronický časopis nejen o vývoji her |
|
|
franz napsal: |
elektronický časopis, týkající se vývoje her, základů programování, grafiky, apod. |
K tomu přece slouží zdejší magazín, jen tam už pár let nikdo nic nenapsal. Pamatuji na článek, jak vymodelovat kaktus v květináči, to bylo geniální. Škoda, že článek i autor zanikli. |
Jak jsi sám řekl, dlouhou dobu tam nikdo nic nenapsal a pochybuji, že ještě někdo napíše...
franz napsal: |
hint, dewel, float |
špatné nicneříkající názvy... co třeba Mladý vývojář  |
No Hint = náznak/rada/tip, Dewel = něco jako studna (vědění) vývoje/vývojářů, The Float = datový typ...
Ale rozhodně si nechám poradit s jiným názvem, ale nehodlám myšlenku vytvoření časopisu nechat plavat...to se na mě teda nezlobte... _________________ Opravdovost se pojí s trýzní...
Naposledy upravil VODA dne 19. červen 2012, 15:07:43, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Weny Sky

|
Zaslal: 19. červen 2012, 14:44:05 Předmět: Re: Elektronický časopis nejen o vývoji her |
|
|
... Nikde jsem nenašel články typu Naprogramujte si hru Snake v Češtině. ... |
http://www.builder.cz/rubriky/delphi/hra-had-v-delphix-i--155686cz ... dokonce je to v legendarnim DelphiX
Z dalsich clanku vyberu treba :
http://www.builder.cz/rubriky/delphi/tvorba-her-v-directx-v-delphi-1-dil-155626cz
http://www.builder.cz/rubriky/delphi/let-s-vrtulnikem-v-delphix-156056cz
Pamatuju si, ze tam byl i docela obsahly clanek o vyvoji nejake vesmirne 3D strilecky, nebo neco takoveho.
Pokud se k tomu opravdu dokopes a pokusis se neco napsat, tak se pokus odprostit od detailniho popisovani technickych detailu. Klasicky, co je to OpenGL/DirectX/XNA, jak se to pouziva, co jsou to shadery, ... Vlastne aby si lidem popsal vyvoj hry a ne vyvoj grafickeho engine/frameworku
Taky je vhodne pro lidi vybrat nejaky jednoduchy 2D/3D engine, ktery je snadne nastavit a pouzivat. Jeho inicialziace je na par radku. Pripadne jim nabidnout svuj vlastni framework, v kterem tu hru na par radku napisou. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
VODA

|
Zaslal: 19. červen 2012, 15:06:55 Předmět: |
|
|
S váma je to strašný, kromě toho, že neustále vyhledáváte možnosti kritizovat druhé (dobře Snake možná existuje, ale tady jde o princip), tak začínáte stagnovat. Jediný Semo udělal v dohledné době něco pro širší spektrum lidí (parádní návod na létající papírovou šipku). Měli byste zpytovat svědomí.
Oki, takže budu počítat jen s Houpem, je vidět, že se k tomu nikdo nemáte...  _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
perry

|
Zaslal: 19. červen 2012, 15:49:51 Předmět: |
|
|
No já sám jsem chtěl napsat nějaký tutoriál(y) jak udělat tohle a tohle v CZ... nicméně odradilo mě nekolik věcí
a) CZ = jaksi malá základna (a kdo neumí Eng, by neměl programovat)
b) Že se na mě sesype tuna kritiky, proč proboha tohle dělám tak a tohle tak, když to jde lépe takhle a jinde se to dělá takhle.. a že tuto neni efektivní apod.
c) Začínající programátor by neměl dělat hry
Jinak kdybys měl zájem, mám tak nějak napůl sepsaný tutoriál geomipmappingu s morphingem. _________________ Perry.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
VODA

|
Zaslal: 19. červen 2012, 15:53:53 Předmět: |
|
|
Určitě si na tebe vzpomenu, ale myslím, že je to poměrně složité téma, pro začátek bych začal něčím jednodušším...
Pokud mohu ragovat k bodu c, proto se thread jmenuje Elektronický časopis nejen o vývoji her, což znamená, že by časopis mohl naučit začínající programátory různým technikám, datové struktury, postupy...žádné omezení... _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Poky

Založen: 29. 06. 2009 Příspěvky: 184 Bydliště: Písek / Plzeň
|
Zaslal: 19. červen 2012, 20:33:43 Předmět: |
|
|
perry napsal: |
a) CZ = jaksi malá základna (a kdo neumí Eng, by neměl programovat)
|
To máš sice pravdu, ale každý aspoň trochu "patriot" si raději přečte kvalitní článek v CZ než v EN. A CZ je malá základna jen proto, že si všichni myslí, že je to malá základna - myslím, že v CZ/SK je dost programátorů (+ amatérů). Jako je pravda, že CZ(SK) není tak rozšířený jazyk, ale jak už sem psal: "Rád si něco přečtu v mateřštině."
Klidně i pomůžu  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
micky

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
nou

|
Zaslal: 19. červen 2012, 21:49:08 Předmět: |
|
|
hmm neviem ci by bol zaujem ale mozem dat k dispozicie svoje clanky k OpenGL ktore su na wiki http://newwiki.ceske-hry.cz/OpenGL_4_Core_-_1.%C4%8Dast a popripade napisat aj dalsie casti. _________________ Najjednoduchšie chyby sa najtažšie hľadajú. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
VODA

|
Zaslal: 19. červen 2012, 21:56:41 Předmět: |
|
|
nou: určitě ano _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
]semo[

|
Zaslal: 20. červen 2012, 10:20:25 Předmět: |
|
|
Je fakt, že před pár lety toho asi vznikalo víc. Lidi byli víc nadšení, podobně, jako teď VODA. A toho neni nikdy dost. Díky tomuto období teď např. máme česke-hry.cz. Souhlasím s tim, že nových kvalitních českých článků neni moc, proto bych klidně něco taky zkusil napsat. A je mi jedno, jestli to nebude trhat rekordy v návštěvnosti :-).
Možná by stálo za úvahu, spojit to (třeba v budoucnu) s mrtvým magazínem Č-H; tak jak vede z hlavičky Č-H odkaz na překlad NeHe tutoriálů, mohl by tam být i tento nový magazín, místo starého. _________________ Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
http://www.inventurakrajiny.cz/sipka/
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Quiark

|
Zaslal: 20. červen 2012, 11:52:16 Předmět: |
|
|
VODA: Připrav se na to, že v tomhle postu budu hodně kritický.
Je hrozně důležité umět dotahovat věci do konce. Máš nějakou tu rozdělanou hru, ale každou chvíli měníš koncept a výsledek pořád žádný. A přitom kvalitních vývojářů jako ty je málo a většina lidí tady na fóru se na tu hru opravdu těší, protože vypadá pěkně. Stejně tak ale už začínáme být skeptičtí, jestli to opravdu někdy dokončíš.
S magazínem je to stejné jako s vývojem hry - je třeba se tomu dlouhodobě věnovat, jinak to chcípne jako stovky dalších podobných projektů. Takže stejně jako když každou chvíli přijde nováček a představí svůj projekt na hru, kterou ale po opadnutí počátečního nadšení nedokončí, tohle může dopadnout úplně stejně.
Z mého pohledu by bylo hlavně pro tebe přínosnější, kdyby ses pokusil vykašlat na okamžité nápady a spíš se snažil dotáhnout už rozdělaný projekt. Není to jednoduché, ale co má větší hodnotu? 5 rozdělaných ale opuštěných projektů nebo jeden funkční a běžící? _________________ Mám strach |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|